Vjesnik: 02. 04. 2003.

Sve žešći sukobi saveznika i Republikanske garde

Pentagon objavio da su neprestana bombardiranja položaja Republikanske garde »znatno oslabila« te elitne iračke postrojbe / Iračani navode da se njihove snage bore s Amerikancima i Britancima u Nasiriyji i okolici te da im nanose goleme gubitke / Eksplozije i stupovi dima iznad Kirkuka / Amerikanci izrazili žaljenje što su njihove snage ubile sedmero iračkih žena i djece u blizini Najafa

ZAGREB, 1. travnja - Trinaestoga dana rata u Iraku savezničke su snage nastavile bombardirati kompleks Palače Republike u Bagdadu. Kompleks je u utorak pogodila raketa ili »inteligentna bomba« američkih i britanskih snaga. Inače, Palača Republike najstarija je i najveća od različitih zdanja u kojima boravi irački predsjednik Saddam Hussein.

Tijekom noći na utorak glavni irački grad najjače je bombardiran od početka rata, dok su američke snage, koje su se prvi put sukobile s Republikanskom gardom, vodile teške bitke na više mjesta na svom putu prema Bagdadu.

Pentagon je objavio da su neprestana bombardiranja položaja Republikanske garde »znatno oslabila« te elitne iračke postrojbe.

U blizini Karbale, vojnici iz američke treće pješačke divizije izazvali su prve borbe s Republikanskom gardom. »To je prvi ozbiljan kontakt«, rekao je pukovnik Will Grimsley, zapovjednik prve brigade treće pješačke divizije.

»Svaki dan sve smo bliže Bagdadu i pobjedi«, rekao je američki predsjednik George Bush držeći govor u Philadelphiji.

Američke snage navode da su se približile Bagdadu na 80 kilometara.

Iračani su u utorak ujutro objavili da se njihove snage bore s Amerikancima i Britancima u Nasiriyji i okolici te da im nanose goleme gubitke. U borbama sudjeluju vojnici, obični građani te milicije stranke Baas, rekao je glasnogovornik iračke vojske kojem Reuters nije naveo ime.

Glasnogovornik je također izjavio da su Amerikanci u noći na utorak napali i Najaf. Iračke snage u gradu koji se nalazi 160 kilometara južno od Bagdada, prisilile su ih na povlačenje nakon što su pretrpjeli teške gubitke, tvrdi glasnogovornik.

Američke vojne snage izrazile su »duboko žaljenje« nakon što je u vatri koju su otvorili vojnici u blizini Najafa poginulo sedmero iračke djece i žena, objavio je u utorak zapovjednik treće pješačke divizije Buford Blount, dodavši da su vojnici poštivali »sva vojna pravila«.

I Europska komisija izrazila je duboko žaljenje zbog te tragedije, istaknuvši da je broj civilnih žrtava ovoga rata već prevelik.

»To je bila strašna neseća«, rekao je Reijo Kemppinen, glasnogovornik predsjednika Europske komisije Romana Prodija. »To nije bio izoliran slučaj, previše je civila već poginulo u tom ratu. Jedino što možemo jest izraziti duboko žaljenje zbog svih takvih događaja i pozvati sve strane da pokažu maksimalnu suzdržanost«, poručio je Kemppinen.

Američki ratni zrakoplovi bombardirali su u utorak sjevernoirački grad Kirkuk, javio je Reutersov dopisnik.

»Dva američka aviona nisko su kružila, a onda smo začuli dvije snažne eksplozije iz smjera Kirkuka. Zatim se vidio jedan pa drugi golemi stup crnoga dima«, javio je Mike Collett-White iz sela Chemana, 15 kilometara istočno od Kirkuka, grada u iračkim južnim naftnim poljima. (Reuters/Hina)