Vjesnik: 02. 04. 2003.

»Bosanski rat« na hrvatskoj grbači

VLADO RAJIĆ

Presuda Mladenu Naletiliću i Vinku Martinoviću sadržava dvije poruke. Prva, da je prvostupanjska presuda Haaškoga suda utvrdila njihovu osobnu odgovornost. Naletilić je od 17 točaka optužnice proglašen krivim u osam, a Martinović od 18 u devet tužiteljskih navoda. Sve je ostalo pitanje procjene udjela Hrvatske, hrvatskih vlasti, Franje Tuđmana, Gojka Šuška i Hrvatske vojske u ratnim operacijama u susjednoj zemlji.

Obrana dvojice osuđenika najavila je žalbe.

Tko će u korist Hrvatske podnijeti žalbu na račun dijelova presude koji izravno osuđuju Hrvatsku za sudjelovanje u ratnom sukobu u susjednoj državi?

Tko će se žaliti na navod o udjelu Hrvatske vojske u ratu protiv Armije BiH? Tko će osporiti ulogu predsjednika Republike Hrvatske i ministra obrane hrvatske vlade »na području koje pokriva optužnica«?

Za Tutu i Štelu brinu se njihovi odvjetnici. Tko se brine za dio presude koji teško tereti Hrvatsku?

Treba podsjetiti na dosadašnje pokušaje, službene i neslužbene, da se na Hrvatskoj zadrži plašt odgovornosti za zbivanja u Bosni.

Od demonstracije saborskih zastupnika u odorama HVO-a, zastupničke uloge čak i bosanskih državnih funkcionara u našem parlamentu, do aktualne igre sa zastupničkim mjestima navodne dijaspore čiji su predstavnici bili velikom većinom upravo iz prekosavskog »inozemstva«.

Tko god u Saboru dirnuo u tu temu i pokušao skinuti plašt bio je izvrgnut ili ruglu (priča o »madracu«) ili besprizornom napadu.

Izvan Sabora pak, priča o »Tuđmanovoj salveti« i njegovim tikveškim i karađorđevskim razgovorima s Miloševićem uporno je predstavljana kao »borba za samostalnu i suverenu Hrvatsku u datim povijesnim okolnostima«.

Presuda u slučaju »Naletilić i Martinović« stoga je u svojem »državnom dijelu« navod kojim bi se trebali pozabaviti i Vlada i njezin Ured za odnose s Haagom.

Ali ne kao s površnim incidentom jednoga sudišta, nego kao s najavom da će na toj platformi Hrvatskoj biti isporučene i neke »bosanske optužnice«.