Slobodna Dalmacija: 02. 04. 2003.

ŠPIJUNSKI SKANDAL - ŠIRE SE SPOZNAJE O OBAVJEŠTAJNOM RATU BANJE LUKE PROTIV FEDERACIJE BiH I HRVATSKE

Agenti iz Republike Srpske aktivni i u Splitu i Mostaru!

Na meti KOS-a, kojemu su iz Banje Luke prosljeđivane sve prikupljene informacije, bio je i određeni broj političkih osoba iz Bihaća, Tuzle, Jajca i Mostara, te pojedine osobe iz Splita i Makarske

SARAJEVO — Novi podaci o obavještajnoj aferi u Vojsci Republike Srpske ponovno su uzdrmali bh-javnost. Naime, prema dostupnim informacijama bliskim izvoru NATO-ova saveza, posljednjih je godina 410. obavještajno središte Vojske Republike Srpske špijuniralo djelatnike iz samoga vrha Ureda visokog predstavnika, američke veleposlanike akreditirane u BiH, pripadnike Sfora te mnoge domaće i strane dužnosnike i institucije.

Prema tvrdnjama NATO-ova izvora, sve informacije koje su pribavljane prosljeđivane su KOS-u u Beograd. Nakon akcije Sfora u Banjoj Luci, sva zaplijenjena dokumentacija upućuje na to da 410. obavještajni centar nije djelovao samostalno, već je bio dio sustava koji je vodio obavještajni rat protiv građana Federacije BiH i njezinih institucija, Republike Hrvatske i međunarodne zajednice.

Prema dosadašnjim saznanjima, Obavještajna služba Republike Srpske imala je agente instalirane u tijelima međunarodne zajednice koji su izvješćivali KOS i 410. obavještajni centar o akcijama OHR-a, posebice onima koje su se odnosile na suzbijanje kriminala i korupcije. Riječ je o aktivnostima koje su rađene detaljno, a informacije su se prikupljale uz kršenje daytonskog mirovnog sporazuma i prosljeđivane na civilne adrese u Banjoj Luci i Beogradu.

Posebno je zanimljiv dio dokumentacije iz koje je vidljivo kako je na meti KOS-a bio i određen broj političkih osoba iz Bihaća, Tuzle, Jajca i Mostara. Potrebno je istaknuti kako su na meti agenata bile i pojedine osobe iz Splita i Makarske.

Iako je kontraobavještajna služba bivše JNA desetljećima smatrana ključnom polugom u projektu Velike Srbije, KOS nije pokopan ni nakon smrti SFRJ.

Štoviše, ova organizacija trenutno djeluje s posebnom vitalnošću, a najnoviji događaji potvrđuju kako je prilagodljiva svakom vremenu i prostoru. U međuvremenu se ova organizacija pretvorila u monstruozni klan oko kojega su okupljeni bivši i sadašnji pripadnici nekadašnjeg SDB-a s obje strane rijeke Drine, korumpirani političari, pa i pojedini folk pjevači, sa sjedištem u Beogradu.

Pripadnici KOS-a u proteklom ratu bili su najveći neprijatelj građanima RH i BiH. Nanijeli su više zla nego što su to učinile strojnice i VBR-ovi. Je li nakon posljednjih događaja došlo vijeme za konačan obračun s njima, na način kako su to izveli Rumunjska sa Sekuritateom i ujedinjena Njemačka sa zloglasnim istočnonjemačkim Stazijem.

Zlatko TULIĆ

SFOR O ŠPIJUNSKOJ AFERI U REPUBLICI SRPSKOJ

Federacija BiH za Vojsku RS je - neprijateljska

Svojim akcijama obavještajci RS izjednačavali su odnos prema legalno konstituiranim organizacijama, zaduženima za održavanje mira u BiH, s neprijateljskim organizacijama, tvrde u Sforu

SARAJEVO — Premda Sfor još nije završio analizu svih dokumenata zaplijenjenih tijekom inspekcija objekata Vojske Republike Srpske 7. ožujka, ono što je do sada viđeno upućuje na to da je 410. vojna obavještajna jedinica Vojske Republike Srpske provodila jedan broj ozbiljnih antidaytonskih aktivnosti i opstrukcija, priopćio je u utorak na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik Sfora Dale MacEachern.

Prema njegovim riječima, Vojska Republike Srpske je prikupljala i zadržavala obavještajne podatke o Sforu, OHR-u, objektima BiH i privatnim osobama iz oba entiteta.

— Ove akcije su jasno kršenje Aneksa 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji od entitetskih vojski zahtijeva da djeluju na transparentan način i pomognu sve napore SFOR-a, međunarodne zajednice i civilnih vlasti. Štoviše, ovim akcijama izjednačava se odnos prema legalno konstituiranim organizacijama, zaduženima za održavanje mira u BiH, s neprijateljskim organizacijama, kazao je MacEachern.

On je naveo da pregled podataka koji pokrivaju jedno dvomjesečno razdoblje u prošloj godini pokazuje da su objekti obavještajnih izvještaja u 46 posto slučajeva bili privatni građani ili domaće organizacije, u 38 posto slučajeva federalne ili državne vojne i civilne institucije, u 11 posto slučajeva Sfor, te u pet posto Policijska misija EU-a ili druge međunarodne organizacije.

Početkom istrage i analize otkriveni su dokumenti koji upućuju na izravnu vezu između rukovodstva VRS-a i operacija ove jedinice.

— Ovaj odnos, zajedno s jedinstvenom strukturom, tajnovitošću i ciljem obavještajnih aktivnosti, upućuje na to da vlada RS-a podržava antidaytonske aktivnosti ili opstrukcije - kazao je MacEachern.

On je naveo da je Sfor svoje informacije podijelio s Uredom visokog predstavnika, te je najavio da će više informacija biti dostupno javnosti "ako i kada bude potrebno to učiniti".