Vjesnik: 03. 04. 2003.

Britanci i Amerikanci sve nesložniji oko načina vođenja rata

LONDON, 2. travnja - Američko-britanske snage bi u predstojećoj borbi za Bagdad morale koristiti kombinaciju snage i suptilnosti, rekao je u srijedu zapovjednik britanskih snaga u Iraku Brian Burridge, a britanski tisak bilježi da se saveznici, Amerikanci i Britanci, sve više razilaze upravo oko pristupa u načinu vođenja rata u Iraku.

»Način na koji kanimo riješiti problem borbi u gradovima vrlo je osjetljiv i traži istančanost. Moramo apsolutno biti svjesni situacije u svakom trenutku kako bismo znali što se događa«, objasnio je Burridge.

Za primjer je naveo Basru u kojoj su britanske snage, kako je istaknuo, postupale vrlo pažljivo kako bi izbjegle civilne žrtve i nanijele što manju materijalnu štetu. »U Bagdadu, kao i u Basri, moramo postupati krajnje obzirno«, rekao je Burridge novinarima.

I glasnogovornik britanske vojske, pukovnik Chris Vernon, posebice ističe tu »osjetljivost« u pristupu rješavanja stvari.

»Ne želimo da se u zemlji prema nama stvori ozračje ogorčenja«, rekao je Vernon. Podsjetio je na golemo iskustvo britanskih vojnika u Sjevernoj Irskoj, BiH, Kosovu i Sijera Leoneu.

»Nema sumnje da su s tim iskustvima... britanski vojnici naučili umijeće suzdržanosti«, kazao je Vernon. S time u svezi je ocijenio da »Amerikanci više gaje izravan pristup stvarima«.

Taj »izravni pristup« mnogi su britanski mediji okarakterizirali kao sve napetije odnose između Amerikanaca i Britanaca oko načina vođenja rata.

The Times u broju od srijede govori o »zgražanju« britanskih časnika prema postupcima američke vojske, posebice se osvrćući na ubojstvo sedmero iračkih žena i djece na kontrolnoj točki američkih marinaca i raketiranje vozila 15-člane obitelji.

List se bavi i »prijateljskom vatrom« u kojoj je do sada ubijeno više britanskih vojnika.

Sve učestalije britanski zapovjednici optužuju svoje saveznike da su prebrzi na obaraču te da ništa ne rade na tome da zadobiju povjerenje lokalnog stanovništva.

Na političkoj se razini između Britanije i SAD-a vode borbe oko statusa zarobljenika. I dok London inzistira da svi borci moraju imati status ratnih zarobljenika, SAD nije spreman taj status priznati borcima zarobljenim bez uniforme. (Hina/Reuters/AFP)