Slobodna Dalmacija: 03. 04. 2003.

HSLS se bori za opstanak

Pred Budišom je dilema: skrenuti radikalno udesno ili se prikloniti umjerenoj struji u stranci

Piše: Anita MALENICA

Tko će s kim i po kojim uvjetima u predizborne i postizborne koalicije, danas je godinu dana prije redovitih parlamentarnih izbora top-tema svih političkih razgovora. I dok HDZ najavljuje samostalan nastup, a LS i Libra nastoje formirati blok koji bi se pridružio SDP-u i HNS-u u jednoj široj koaliciji, HSLS po starom dobrom običaju vrluda. U isto vrijeme dok predsjednik najstarije stranke od uspostave višestranačja — HSLS-a, najavljuje samostalan izlazak na izbore, neki istaknuti dužnosnici HSLS-a ga demantiraju i ističu da je suradnja sa DC-om imperativ za stranku.

Po svemu sudeći, HSLS ponovno proživljava teške dane. Nakon disolucije 1997. i nastanka LS-a, te odlaska niza ministara i zastupnika u Libru, očito je pred HSLS-om novi izazov. Doda li se tome i situacija među liberalima u Splitu, te odluka Malog vijeća da svi HSLS-ovci u Gradskom poglavarstvu u Splitu moraju dati svoje mandate, očito je da u HSLS-u vrije.

Dakle, iako Budiša najavljuje dobar izborni rezultat, ankete ga demantiraju i predviđaju samo tri posto potpore birača. Istina je sigurno negdje u sredini, ali sasvim je jasno kako se nakon 14 godina postojanja HSLS bori za opstanak. Pitanje je hoće li najnovije podjele u stranci oko toga s kim koalirati izazvati konačni raskol. I dok su jedni za koaliciju s HDZ-om i HSP-om, što bi HSLS definitivno približilo desnoj opciji, ali mu možda i osiguralo participaciju u budućoj vlasti, u isto vrijeme dio stranke na čelu s Đurđom Adlešić uvjeren je da je prirodni i najbolji partner za HSLS upravo DC, s kojim bi formirali politički centar.

Pa čak i spekulacije da je Đurđa Adleđić priču o budućoj koaliciji HSLS-a i DC-a na svoju ruku pustila u javnost, ne mogu zasjeniti činjenicu da je počelo pregrupiranje na političkoj sceni. Predizborna je godina i sasvim je razumljivo da se nervoza među strankama pojačava. Svi užurbano nastoje popraviti svoj rejting, te pokušavaju iznaći dobitnu kombinaciju za ostanak u parlamentu. Pritom stranke i te kako gledaju na istraživanja javnog mišljenja. No, zaboravlja se da je Hrvatska u tom smislu jedinstvena, jer se često događa da same ankete o popularnosti i te kako formiraju javno mišljenje.

U tom svjetlu valja gledati i situaciju u HSLS-u. Borba za opstanak svakako će natjerati HSLS na mobilizaciju svih snaga, ali i na traženje koalicijskog partnera. Na to će ga natjerati zdrava logika i zakon brojeva i tzv. matematičke demokracije. HSLS će morati staviti na vagu mogućnost da izgubi vlastiti identitet ili da nestane s političke scene. U tom smislu pred Budišom ubrzo će biti dilema: radikalno skrenuti udesno ili se prikloniti umjerenoj struji u stranci i pokušati naći političku budućnost u koaliciji s DC-om?