Vjesnik: 03. 04. 2003.

Šarović podnio ostavku i time izbjegao smjenjivanje, Ashdown ukinuo Vrhovno vijeće obrane RS-a

SARAJEVO, 2. travnja - Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mirko Šarović podnio je u srijedu ostavku zbog afere »Orao«, nelegalnog izvoza oružja iz Republike Srpske u Irak, i time izbjegao da ga smijeni visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown.

Istaknuvši da je ostavka »u interesu BiH i Republike Srpske«, Ashdown je pozdravio Šarovićevu odluku, kojom je srpski član Predsjedništva BiH izbjegao biti kažnjen i zabranom obavljanja ikakvih javnih dužnosti.

Visoki je predstavnik nakon istrage u vezi s aferom »Orao«, ali i zbog aktualnog skandala o tome da je Obavještajna služba Vojske Republike Srpske prisluškivala, prikupljala i obrađivala podatke o susjednim državama, međunarodnim organizacijama, institucijama BiH i pojedincima iz oba entiteta, donio niz odluka koje bi trebale ojačati civilni i demokratski nadzor nad obavještajnim službama, vojskom i vojno-industrijskim kompleksom u BiH.

»Šarovićev odlazak i reforme koje uvodimo pomoći će tome da Vojska RS i njezine obavještajne službe, kao i Federacija BiH, dovedu svoje aktivnosti pod odgovarajuću transparentnu i demokratsku kontrolu. Nedavna zbivanja u Srbiji, uza sve razlike koje postoje u odnosu na situaciju u BiH, pokazala su što se može dogoditi kad ne postoji takva kontrola«, rekao je visoki predstavnik.

Ashdown je ukinuo Vrhovno vijeće obrane Republike Srpske koje je upravljalo Vojskom RS. Uz to, amandmanima je iz entitetskih ustava i zakona, koje se odnose na vojsku i obranu, izbrisao sve reference koju upućuju na državnost entiteta. Objasnio je da je uklanjanjem odrednica koje se odnose na državnost, neovisnost i suverenost iz Zakona o obrani RS, taj propis uskladio s Ustavom BiH.

Također je uspostavio povjerenstvo na čelu s OESS-ovim predstavnikom, koje do 1. lipnja ove godine treba utvrditi ustavne i pravne barijere koje ometaju da se na državnoj razini uspostavi kontrola nad oružanim snagama.

Ashdown je od entiteta zatražio i da podnesu planove kako bi se do 30. travnja njihova vojna industrija stavila pod civilni nadzor, a od ministarstva vanjske trgovine i glavnog tajnika Stalnog vojnog povjerenstva BiH izradu zakona kojim će se pitanje prodaje i proizvodnje oružja regulirati na državnoj razini.

Šesta mjera u reformskom paketu koji uspostavlja civilnu kontrolu nad vojskama i vojno-industrijskim kompleksom u BiH, predviđa da SFOR i Stalno povjerenstvo za vojna pitanja do kraja godine osiguraju dugoročne reforme vojnih snaga. Riječ je ponajprije o smanjenju broja vojnika.

Time bi trebale biti uklonjene i paralelne strukture u Vojsci Federacije BiH, a riječ je o dvjema komponentama - HVO-u i Armiji BiH. Ashdown je zatražio da ministarstvo vanjskih poslova BiH ubuduće od od svih visokih vojnih dužnosnika zatraži da podnose izvješća o svojim posjetima inozemstvu.

Obrazlažući odluke, Ashdown je rekao da je afera »Orao« nanijela više štete međunarodnom ugledu BiH nego bilo koji drugi događaj nakon što je završio rat. Dodao je da je Šarović bio predsjednik RS u vrijeme kad je Zrakoplovni zavod Orao potpisao ugovor s Irakom, izravno time kršeći rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Ocijenio je da se najvjerojatnije u ratu u Iraku koristi oružje izvezeno iz BiH.

»SFOR je 7. ožujka otkrio jasne dokaze da je Obavještajna služba Vojske RS bila uključena u agresivne obavještajne aktivnosti protiv građana BiH i drugih zemalja te međunarodne zajednice, čime je dugo vremena kršen Daytonski sporazum i bila ugrožena sigurnost BiH. Ovim odlukama omogućava se da BiH ostavi to poglavlje iza sebe«, izjavio je Ashdown. Naglasio je da njegove odluke nisu usmjerene protiv Srba u BiH, niti protiv Republike Srpske. Također je kazao da institucije BiH imaju demokratsko pravo izabrati Šarovićeva nasljednika u Predsjedništvu BiH.

Alenko Zornija

Hrvatski član Predsjedništva BiH zabrinut zbog ostavke

MOSTAR, 2. travnja - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenio je da bi ostavka srpskog člana i predsjedajućeg Predsjedništva BiH Mirka Šarovića mogla »destabilizirati odnose« u tom tijelu. Čanovi Predsjedništva BiH Mirko Šarović, Sulejman Tihić i Dragan Čović izabrani su na te dužnosti na izborima u listopadu prošle godine kao kandidati tri nacionalne stranke: Srpske demokratske stranke, Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice.

»Predsjedništvo BiH je u zadnjih pet mjeseci radilo kompetentno i profesionalno, obrađujući mnoge složene teme i probleme«, rekao je u srijedu navečer Čović za Hrvatski radio Herceg Bosne.

Dodao je kako su u brojnim temama trojica članova Predsjedništva BiH imali »dosta jednoglasno« stajalište. Zbog toga Šarovićeva ostavka, rekao je Čović, može izazvati »određeni zastoj« u Predsjedništvu BiH. (Hina)