Slobodna Dalmacija: 03. 04. 2003.

IZVORI IZ PENTAGONA POTVRDILI DA JE RAT U IRAKU DOSPIO DO PRIJELOMNE TOČKE

U Karbali označen početak kraja

WASHINGTON — "Početak kraja" otvoren je u - Karbali. Nekih osamdesetak kilometara jugozapadno od Bagdada, američke kopnene snage udarile su izravno na postrojbe elitne iračke Republikanske garde, čime je - ponudili su u utorak kasno navečer izvori iz Pentagona - počela konačna bitka za glavni grad. Koliko će trajati, koliku će cijenu imati na obje strane, "tek ostaje vidjeti", no sudeći prema dosadašnjem otporu iračkih snaga, iz Pentagona se moglo čuti kako su "pred nama dugi i teški dani".

Nakon intenzivna američkog bombardiranja gotovo cijele linije bojišnice oko Bagdada, gdje su najbolje opremljene i najbolje uvježbane snage Saddama Husseina "ukopane do ušiju" zauzele obrambene položaje, američko je pješaštvo otvorilo borbe na cijeloj fronti. Izvori iz Pentagona su povjerili da se s druge strane nišana nalaze postrojbe najelitnije Medina divizije, u posljednji trenutak pojačane s nekoliko dodatnih postrojbi.

Bitka, koju su vojni izvori u Washingtonu opisali "golemom" i "eskalirajućom", prvi je značajni, prijelomni sudar američkih snaga s najrespektabilnijim sastavom branitelja, i uvelike bi - kako se dalo čuti na Beltwayu - mogla biti presudna za daljnji tijek rata. Sukladno razvoju događaja na bojišnici, američki su vojni službenici ponudili sljedeću sugestiju: "Invazija na Bagdad mogla bi početi vrlo skoro". Prema njihovim riječima, snage Republikanske garde moraju biti eliminirane "u potpunosti" prije nego saveznici uđu u sam grad - u operaciju osvajanja centra Saddamove vlasti.

Obavještajni izvori u Washingtonu novinarima su povjerili jedan zanimljiv detalj: i bombardiranje, ali i same borbe, posljednih su dana "naglo zakomplicirali" prilike u Bagdadu. Saveznici su primijetili "enormno povećanje" pokreta civila u samome gradu, ali i prometa na svim pravcima koji vode iz Bagdada. Stanovnici iračke prijestolnice su, naime, naglo počeli voziti svoje automobile, posjećujući članove obitelji i prijatelje, u znatiželji i brizi: nekoliko posljednjih savezničkih udara izbacilo je iz upotrebe najveći dio bagdadskih telefonskih linija, pa je jedini način komunikacije u gradu (p)ostao - vožnja. Sve to skupa znatno otežava posao i američkih obavještajaca, ali samih planera ratnih operacija.

Kako bilo, svjesni da je nebo u njihovim rukama, saveznici nisu ni u utorak, pa ni rano u srijedu prestali bombardirati Republikansku gradu, bilo na crtama bojišnice, bilo u samome Bagdadu. Jer, procjena je vojnih planera u Washingtonu da - čak i kad prođu divizije koje brane glavni grad s distancije - saveznici će se morati uhvatiti u koštac s nekih 15.000 "republikanaca" koji su razmješteni posvuda u petomilijunskom velegradu. Američki su zrakoplovi, ilustracije radi, obavili 1900 letova tijekom utorka; dvije trećine bilo je posvećeno ciljevima triju divizija Republikanske garde: Medina, Hamurabi i Bagdad.

"To što sada vidite u Bagdadu i u njegovoj okolici zapravo je pripremanje bojnoga polja. Definitivno nam je namjera što više otupiti bojnu moć Republikanske garde, u što većoj im mjeri otupiti moral", riječi su jednoga od glasnogovornika savezničkoga središnjeg zapovjedništva, mornaričkog kapetana Franka Thorpa. "Bilo bi najbolje kad bi Iračani shvatili da ih otpor neće daleko odvesti, te da im je puno pametnije položiti oružje što prije."

Izvori u Pentagonu su u utorak potvrdili da je cijela oklopna brigada divizije Adnan, iz sastava Republikanske garde, bila uništena dok se kretala sa sjevera, iz obrane Tirkita, prema Bagdadu. Američki su zrakoplovi dobili dojavu o pokretima iračke postrojbe, te su sustavno, kirurški obavili posao bombardiranja.

Američki i britanski obavještajci konačno su počeli "dobivati informacije" od desetak iračkih generala koji su ili bili zarobljeni ili su se predali savezničkim snagama u različitim dijelovima Iraka. Izvor iz Pentagona je vrlo radosno govorio o jednome generalu, zarobljenom prošloga vikenda, koji je Amerikancima ponudio detalje "s kojima bismo vrlo lako mogli ostvariti zanimljive taktičke dobitke na bojišnici".

Nije rekao radi li se u spomenutu slučaju i o Bagdadu.

Miroslav COPIČ