Vjesnik: 03. 04. 2003.

Lončar optužio Trconića da je udbaš, Đukić dizao tri prsta u zrak

ZAGREB, 2. travnja - Potpredsjednik Sabora Baltazar Jalšovec prekinuo je u srijedu, nakon popodnevne stanke, oko 15.15 sati saborsku sjednicu zbog neprimjerenog ponašanja zastupnika Ive Lončara. Njezin nastavak zakazao je za četvrtak ujutro.

Epilog je to višesatnog incidenta koji je zasjenio prihvaćanje izmjena Izbornoga zakona. Inicirao ga je zastupnik Ljubo Ćesić-Rojs, a nastavio Ivo Lončar.

Sve je počelo bezazleno i već uobičajenim, »scenski prepoznatljivim« nastupom Ćesića-Rojsa. Povišenim tonom i uz gestikuliranje od predsjednika Sabora pokušao je zatražiti informaciju o »špijunskim ćelijama u Makarskoj i Splitu«.

»Predsjedniče, molim vas, radi se o velikoj ugroženosti Hrvatske«, pokušao je Rojs pridobiti riječ. No budući da je nije tražio u ime Kluba, Tomčić ga je odbio.

»Ako je tako važno, molim vas da mi to kažete u velikoj diskreciji«, pokušao se našaliti Tomčić nakon čega su Rojs i Ivo Lončar krenuli žestoko braniti Poslovnik, odnosno njegov 17. članak.

»S kojim pravom kršite Poslovnik i tko vas je za to ovlastio?«, povišenim je tonom upitao Lončar i zaradio Tomčićevu opomenu »zbog stvaranja nemira na sjednici«. »Ne možete vi meni dati opomenu«, rekao je Lončar odbivši sjesti na mjesto. »Dobro, stojite, dopustit ću vam to«, odgovorio mu je Tomčić i uputio ga, ako je nezadovoljan, na Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. No, Lončar se nije dao primiriti. »Vi kršite Poslovnik pa ću ga kršiti i ja«, tada je već vikao taj bivši haessesovac i zaradio isključenje.

No to ga, čini se, nije dirnulo: »Ma tko ste vi da mene isključite«, uzvratio je Lončar.

»Vas u dvorani više nema«, pokušao ga je ignorirati Tomčić, no nije uspio u tome, jer Lončar je i dalje, unatoč isključenom mikrofonu, stojeći dobacivao iz klupe. Stoga je Tomčić odredio polusatnu stanku kako bi se »Lončar smilovao da Sabor može nastaviti s radom«. I kad je, nakon stanke, trebala započeti rasprava o planiranim točkama dnevnog reda, ponovo se oglasio Lončar inzistirajući na tome da je prekršen Poslovnik. Uslijedilo je njegovo verbalno prepucavanje s Tomčićem, koju je zahtjevom za dvosatnu stanku radi ručka prekinuo Luka Trconić u ime Kluba HSS-a. »Gospodinu Lončaru očito treba više vremena da se smiri«, kazao je. Na to je Lončar sasuo »drvlje i kamenje« i na vladajuće i na oporbu.»S kojim pravom mene stari udbaš vrijeđa!? A, vi demokrati, gdje ste, sutra će se ovo vama događati. A i vi tzv. oporbo, što se ne javiš!? Sramota«, vikao je. Nakon popodnevne stanke, Trconić je u ime Kluba HSS-a zatražio da se sastane Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. No nakon toga Lončar je ponovo svojevoljno uzeo riječ.

»Nećemo nastaviti rad sve dok mi se predsjednik Tomčić ne ispriča«, izjavio je zastupnik ne osvrćući se na višekratna upozorenja potpredsjednika Jalšovca da ne može govoriti jer mu je oduzeta riječ. »Možete pucati u mene, jer jedino me tako možete iznijeti van«, vikao je Lončar nakon čega je Baltazar Jalšovec prekinuo sjednicu.

No, u srijedu se dogodio još jedan eksces za koji se pobrinuo Milan Đukić. Za vrijeme glasovanja o izbornom zakonu - kako je objasnio kasnije - zadovoljan time što će u Saboru sjediti tri srpska zastupnika, u zrak je prvo podignuio desnicu, a nakon toga i tri prsta, na što su burno reagirali hadezeovci. Predsjedatelj sjednice pak to nije vidio pa je eventualne sankcije za Đukića najavio tek nakon što pregleda snimku.

Milan Jelovac