Slobodna Dalmacija: 03. 04. 2003.

KOJE SU POSLJEDICE ODLUKE HAAŠKOGA SUDA DA TRANSKRIPTE IZ TUĐMANOVA UREDA PRIHVATI KAO VALJANE DOKAZE U PROCESU PROTIV TUTE I ŠTELE

Male su šanse da BiH zatraži ratnu odštetu

ZAGREB - Prvostupanjska presuda Haaškog suda Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću Šteli ponovila je kvalifikaciju o međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini, ali je prvi put upotrijebila transkripte iz Ureda predsjednika kao valjani dokaz u sudskom postupku. Upravo bi takva odluka mogla biti presedan u odlučivanju sudskog vijeća, naročito ako žalbeno vijeće potvrdi takvu odluku.

U postupku protiv Darija Kordića sudsko vijeće odbilo je transkripte iz arhiva pokojnog predsjednika Franje Tuđmana kao nevjerodostojan dokaz, o čemu će također odlučivati žalbeno vijeće.

Odvjetnik Goran Mikuličić, bivši pravni zastupnik Vlade u slučaju Bobetko, smatra kako će se upravo u žalbenom postupku "nivelirati" dokazi i činjenično stanje te napokon razriješiti dvojba mogu li se transkripti s Pantovčaka uzimati kao vjerodostojan dokaz ili ne mogu.

U njima je optužba pronašla dokaze o umiješanosti Hrvatske u sukob Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini, čime su dodatno osnažene tvrdnje o međunarodnom oružanom sukobu. Njih odvjetnici Darija Kordića i Tihomira Blaškića još uvijek pokušavaju osporiti u žalbenom postupku, a isto će učiniti i zastupnik Tute i Štele.

- Nitko ne poriče da je u Bosni bilo Hrvatske vojske, ali bitna je pravna kvalifikacija. BiH nikad nije javno tvrdila da je u sukobu s Hrvatskom - kazao je Mikuličić, ustvrdivši kako svako sudsko vijeće samostalno ocjenjuje mogu li se transkripti uzeti kao vjerodostojan dokaz.

- Svako vijeće ima pred sobom individualan spis i na osnovi njega donosi vlastite zaključke. Žalbeno vijeće donijet će konačnu odluku - dodao je Mikuličić.

Anto Nobilo, pravni zastupnik generala Tihomira Blaškića, ne misli da bi kvalifikacija o međunarodnom oružanom sukobu, koji se može osnažiti podacima iz Tuđmanovih transkripata, mogla Hrvatskoj nanijeti veću štetu. On kaže da je umiješanost hrvatskih vlasti u BiH najveća greška Tuđmanove vladavine, ali ne misli da bi BiH mogla zbog toga poduzeti neke pravne korake i zatražiti od Hrvatske ratnu odštetu.

Nobilo se u žalbenom postupku u slučaju generala Blaškića oslanjao na materijale pronađene u arhivu Pantovčaka, dok je Branko Šerić, branitelj Vinka Martinovića Štele, naglasio kako je on također tražio neke materijale iz Ureda predsjednika, koji bi čak išli u prilog njegovu branjeniku, ali ih nije dobio.

Transkripti u postupku protiv Darija Kordića nisu prihvaćeni kao dokaz, jer nisu bili potkrijepljeni snimljenim vrpcama ni zapisima na kompjutorskom hard disku.

Goran Mikuličić nije želio spekulirati hoće li se presuda Tuti i Šteli koristiti kao olakšavajuća okolnost za generala Blaškića. On ne vidi u tome izravnu povezanost, ističući kako se čak radi o dva različita kraja Bosne i Hercegovine, ali zaključuje da će pravni zastupnici Tihomira Blaškića sigurno tu presudu znati iskoristiti na najbolji način. - Nećemo presudu Tuti i Šteli izravno koristiti u žalbenom postupku u slučaju Blaškić, ali posredno ćemo dokazivati paralelnu liniju zapovijedanja - rekao nam je Nobilo, dodavši kako je presuda Tuti i Šteli dokazala da su u Bosni, pored vojnih zapovjednika, postrojbe vodili i civili. On će se u žalbenom postupku u slučaju Blaškić oslanjati na čvrste dokaze i dokumente, dok će presuda Tuti služiti samo kao neizravna olakšavajuća okolnost.

- Prvi sam u Haagu istaknuo praksu dvostrukog zapovijedanja postrojbama na terenu, u što NATO zapovjednici nikako nisu željeli povjerovati. Blijedo su me gledali. Kad su se u to uvjerili, vidjeli su da je po istom receptu djelovao i Milošević - zaključio je Nobilo.

Tomislav KLAUŠKI