Slobodna Dalmacija: 04. 04. 2003.

ZLATKO ŠEŠELJ OBRAZLAŽE ZAŠTO JE VRATIO MANDAT SABORSKOG ZASTUPNIKA

"Strugarovo smeće Tomčić protura kao vrhunski proizvod"

ZAGREB — Saborski zastupnik SDP-a Zlatko Šešelj uputio je u srijedu predsjedniku SDP-a Ivici Račanu neopozivu ostavku na mjesto u Saboru te vratio mandat saborskog zastupnika, nakon što je u Saboru usvojen Udžbenički standard HSS-ova ministra Vladimira Strugara i njegova tima u Ministarstvu. Šešelja, koji je zbog bolesti već dulje vremena kući, uspjeli smo dobiti u četvrtak, kada je i potvrdio da definitivno napušta mjesto saborskog zastupnika, funkciju koju je obnašao kao zamjena ministra Mate Crkvenca.

- Napuštam Sabor, ali ne i stranku. Osnovni razlog nije samo usvajanje Udžbeničkog standarda, nego činjenica da SDP od samog početka donosi odluke pred zidom ucjena, a zbog očuvanja koalicije neprestano poginje glavu - ogorčen je prof. Šešelj, koji je dosad više puta dizao glas zbog obrazovne politike ministra Strugara.

Udžbenički standard, dokument na osnovi kojega bi se ubuduće trebali odobravati udžbenici u Hrvatskoj, a koji je prije usvajanja doživio nepodijeljene kritike gotovo svih stranaka, u srijedu je ipak usvojen. Za njega su ruke digli i Šešeljovi stranački kolege.

- Kada su u pitanju političke odluke, jasno je da treba odlučivati politika. Ali kada se radi o stručnome materijalu, a imate papir s nebulozama o takozvanom standardu koji se gotovo ni u čemu bitnom ne razlikuje od prvotnog prijedloga, tu politici nema mjesta - kazao je prof. Šešelj, istaknuvši izjavu akademika Ive Šlausa da "obrazovanje nije za političku trgovinu", što, kaže, potpisuje i u ovom slučaju.

Šešelj je osobito revoltiran, kako kaže, "kuhinjom" HSS-ova čelnika i predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića:

- To što Tomčić radi kako bi autoritetom predsjednika Sabora zaštitio svog ministra koji nije u stanju sastaviti suvisao papir, nečuveno je - kaže on, iznoseći bojazan da je sve to bila uvertira da se na isti način usvoji više puta sasječeni prijedlog Strugarove reforme školstva.

- Bojim se da će Tomčić upotrijebiti istu alkemiju kako bi Strugarovo smeće proturio kao vrhunski proizvod. Takva je kuhinja predsjednika Sabora potpuno nedopustiva - kaže Šešelj, s nadom da će njegovu ostavku javnost percipirati kao pokušaj sprječavanja daljnjih manipulacija u obrazovnoj politici.

Marijana CVRTILA

JOŠ SE NE ZNA TKO ĆE U SABORU NASLIJEDITI ŠEŠELJA

Dan nakon što je Zlatko Šešelj objavio da se povlači sa zastupničke dužnosti zbog kompromiserske politike prema obrazovnim projektima HSS-a, nitko u Klubu zastupnika SDP-a nije se želio upuštati u nagađanje raspleta ove nesvakidašnje situacije. Svi s kojima smo razgovarali potvrdili su kako se većina Šešeljovih stranačkih kolega nada da će on svoju odluku promijeniti i da će odraditi svoj mandat do kraja.

"Meni su jasni razlozi koji su ga nagnali na ovakav potez. I sam sam bio u iskušenju da slično napravim kad sam vidio da se u mojemu matičnom području sve ne radi kako treba. No, to je politika koalicije: kad imate petero djece, jasno vam je da svi istovremeno ne mogu dobiti tenisice, traperice i kaput", priznao nam je jedan zastupnik SDP-a, koji pretpostavlja da će se na sjednici Glavnog odbora u subotu raspravljati i o ovom pitanju. U SDP-u još nisu odlučili tko će biti njegov nasljednik ako Šešelj ustraje u svojoj odluci.