Novi list: 04. 04. 2003.

ESKALIRAO SUKOB VLASTE PAVIĆ I MILANA BANDIĆA

Gradonačelnica ostala sama

Prema neslužbenim informacijama, gradonačelnica i njezin zamjenik opet su bili na razgovoru kod šefa SDP-a Ivice Račana

ZAGREB – Sukob gradonačelnice Vlaste Pavić i Milana Bandića, njenog šefa u gradskom SDP-u i zamjenika u Poglavarstvu, veći je no ikad do sad, i sve nesnošljiviji, tvrde izvori bliski Poglavarstvu i SDP-u.

A prošlog su petka, prema neslužbenim informacijama, gradonačelnica i Bandić opet završili na razgovoru kod šefa SDP-a Ivice Račana koji je mirno saslušao njihova tužakanja i prepustio sve odluke Predsjedništvu zagrebačkog SDP-a.

Direktan povod dogodio se dva dana ranije kada je Vlasta Pavić odbila da za predsjednika Turističke zajednice Grada bude imenovan Vladimir Velnić, njen stanački kolega i potpredsjednik Skupštine, kako je tražio Bandić, odnosno Predsjedništvo SDP-a. Gradonačelnica je predložila imenovanje po funkcijama u izvršnoj vlasti, što je podržao i koalicijski HNS, odnosno da za predsjednicu bude imenovana ona. Nakon polusatnog natezanja prije sjednice Poglavarstva, odlučeno je da će točka biti skinuta s dnevnog reda »radi dodatnih konzultacija«.

Upućeni kažu da je Vlasta Pavić bila toliko uznemirena i potresena događanjima da je drugi dan završila kod doktora. Na sjednici Gradske skupštine nije se pojavila ispričavši se bolešću, a iako je ujutro u društvu predsjednika Mesića obišla Slobodnu zonu Zagreb, vidno je loše izgledala.

Nastavak njene noćne more uslijedio je u ponedjeljak kada se sastalo Predsjedništvo gradskog SDP-a i, kako neslužbeno saznajemo, donijelo sljedeći zaključak – da gradonačelnica Vlasta Pavić, svakog ponedjeljka mora doći na njegovu sjednicu sa pripremljenim točkama dnevnog reda za sjednice Poglavarstva.

Potpredsjednik zagrebačkog SDP-a Zdravko Tomac sve je ovo nazvao »običnim podmetanjima«. No, priznao je da na relaciji Bandić-Pavić postoji neslaganje u mišljenjima te da se problem rješava, kao i kod svih drugih po principu – raditi ono što je najbolje za stranku. Na pitanje kako je očito da je Vlasta Pavić u otvorenom sukobu sa Bandićem, što pokazuje i odbijanje Velnićevog imenovanja te sastanak s Račanom, Tomac konstatira »kako nije ništa čudno da gradonačelnica i predsjednik GO idu k predsjedniku stranke, a predsjednik TZ-a je tek sitni detalj koji je riješen«. Kako doznajemo, Predsjedništvo je odlučilo da će za imenovanje biti predložen Velnić. Gradonačelnica Vlasta Pavić nalazi se do kraja tjedna u Valenciji gdje se održava Davis cup susret Španjolske i Hrvatske te nam nije bila dostupna.

Nevenka CUGLIN