Vjesnik: 04. 04. 2003.

Hoće li diplomacija »suditi« Hrvatskoj

ZAGREB, 3. travnja – U »slučaju Bobetko« još je u četvrtak poslijepodne bilo nemoguće doznati odluku Županijskoga suda u Zagrebu. Što je odlučio istražni sudac Zoran Luburić? Uručiti optužnicu generalu u njegovoj bolesničkoj sobi u Kliničkoj bolnici »Dubrava«? Obaviti uručenje posredstvom nekog od članova Bobetkove obitelji? Dostaviti optužnicu poštanskom pošiljkom na »poznatu adresu« bolnice u Dubravi? Odgoditi uručenje i još jednom zatražiti stav liječnika vještaka o sposobnosti Janka Bobetka da zaprimi optužni akt? Po cijenu da u Zagreb hitno dođu i medicinski stručnjaci Haaškoga suda te provjere navode hrvatskih liječnika. Po cijenu, naravno, da se već u subotu, 5. travnja, aktiviraju i sredstva pritiska na Hrvatsku, od sudskih do naročito diplomatskih zbog propuštenog roka.

»Slučaj Bobetko« je odavno prestao biti slučajem prerastavši u sudbeno-diplomatski krimić. Tako su cijeli ovaj tjedan s raznih veleposlaničkih strana stizala upozorenja službenim tijelima Vlade da 4. travnja istječe rok Kaznenog suda u Haagu, da se »ovaj put« Hrvatskoj neće progledati kroz prste.

Izvještaj State Departmenta, pristigao u utorak, ocijenio je suradnju Hrvatska-Haag dobrom »do rujna 2002. godine kad je Vlada odbila ispuniti obveze u slučaju generala Janka Bobetka«.

Od početka veljače kad je sudsko vijeće u Haagu objavilo mirovanje u predmetu Bobetko, prošla su dva mjeseca. Sasvim dovoljno da se i pisci izvještaja upoznaju sa stvarnim stanjem predmeta. A mirovanje je »dosuđeno« u Haagu, a ne u Zagrebu.

Postupak u mirovanju, kako haaško Sudsko vijeće trenutno vodi predmet u »slučaju Bobetko«, mogao bi se nakon 4. travnja pretvoriti u novu hrvatsko-haašku buru. Zna se da je Haag dao Zagrebu rok do petka da Bobetku uruči optužnicu. Optuženik protiv kojeg je optužnica u Zagreb stigla 19. rujna 2002. godine nalazi se u bolnici, u vrlo teškom stanju. Medicinski, ni jedan nalaz sudskih vještaka koje je istražni sudac Zoran Luburić pozvao da ocjene Bobetkovu procesnu sposobnost, u međuvremenu se nije promijenio nabolje. Dapače, Bobetkovo je zdravlje sve lošije.

U međuvremenu je iz Haaga stiglo nekoliko »opomena«. Tužiteljstvo Carle del Ponte je pokazalo da zna za Bobetkova »sasvim službena telefoniranja iz bolesničke sobe«. Dodjela medalje »za zasluge« lokalnih čelnika iz provincije i nekoliko Bobetkovih rečenica citiranih u novinama poslužile su haaškom tužiteljstvu da poruči Zagrebu: »Ako Bobetko može primati delegacije u bolnici, može primiti i optužnicu«.

Sad je ekshibicija s medaljom, propust strogog bolničkog kućnog reda koji je dopustio ulaz ne samo delegaciji nego i novinarima koji su Bobetka snimili u bolesničkom krevetu, stigla na naplatu. Nakon 4. travnja ostat će pitanje zašto hrvatska vlast i pravosuđe nisu uručili optužnicu? Nisu mogli ili nisu htjeli?

Prije tri tjedna iz Haaga je stiglo »obećanje« da će uhidbeni nalog i nalog za transfer optuženika u Scheveningen biti ukinuti uruči li se optužnica do 4. travnja. Za pisce izvještaja State Departmenta to je trebalo biti dosta vremena da se razlog »jedinica« iz suradnje Zagreb – Haag ne ispisuje.

Ipak, tom su opaskom na račun »slučaja Bobetko« nastavljeni žestoki diplomatski pritisci na Hrvatsku. Nizozemska neće podržati individualni status Hrvatske u procesu učlanjenja u EU dok se Bobetko ne izruči Haagu. Britanski izvori lansiraju tezu o »sub poeni« Hrvatskoj zbog nesuradnje u dostavi dokumentacije Haagu. I tako redom.

Prošla dva tjedna pak u Zagrebu se, na žalost, odigrala i komedija »pokvarenih telefona«. Najprije je Vlada poslala generalovim odvjetnicima pismo iz čijeg se sadržaja dalo razaznati da se od Bosiljka Mišetića i Petra Šale očekuje da oni uruče optužnicu svom branjeniku. Tom je pismu prethodio barem jedan sastanak u Banskim dvorima u kojima je sudjelovala i Bobetkova obrana.

Iz kuloara se doznalo da je čak bilo odvjetničke dobre volje da se uručenjem optužnice, uz to da se Haag pridržava obećanja da će ukinuti uhidbeni i nalog za transfer, cijeli slučaj zaključi. Pravnički, Haag je tom ponudom priznao da Bobetko nije procesno sposoban. Od hrvatskih se tijela zahtijevalo da Bobetka, uručenjem optužnice, dovedu u procesnu ulogu, kako bi se u Sudu i tužiteljstvu predmet mogao definitivno zaključiti prema propisima Statuta i Poslovnika.

Dok Bobetko ne primi optužnicu nije riječ o postupku nego o predistrazi. Taj je Bobetkov status onemogućio i odvjetnike da zastupaju svojega branjenika, jer on faktično i nije stranka u postupku. Nije, jer mu optužnica nije uručena. A nije uručena jer je i dalje na snazi razlog za mirovanje postupka: zdravstveno, Bobetko nije u stanju sudjelovati u predmetu. I taj je razlog formuliran u Haagu, a ne Zagrebu.

Postavljeni je rok, 4. travnja, doveo u nemoguću situaciju i hrvatski sud. Istražni sudac Zoran Luburić i dalje ima pred sobom važeći nalaz sudskih vještaka o Bobetkovoj procesnoj nesposobnosti. Strogo čuvane liječničke tajne u KB Dubrava, pak, zaštićene su strogim bolničkim protokolom.

Svaki dolazak bolesniku Bobetkova stanja trebao bi biti unaprijed najavljen da bi medicinsko osoblje pripremilo pacijenta na službeni posjet. Istražnom sucu ne bi bilo lako prihvatiti »odbijenicu« na ulasku u bolnicu zbog toga što je stanje bolesnika ocijenjeno besvjesnim ili polusvjesnim, kao što je to već dulje slučaj. Osim toga, istražnog bi se suca dovelo u vrlo rijetku situaciju da osobno uručuje optužni akt.

Branitelji optuženog Bobetka ni u četvrtak nisu mijenjali ranije stajalište: »U vezi s uručenjem ne možemo imati nikakvu ulogu, još manje zadaću«. Pritom se čak pozivaju i na pribavljenu izjavu jednog haaških sudaca koji također ne odobrava pojavu odvjetnika-branitelja kao »dostavljača«.

Osim ako se sam ne oglasi javnim priopćenjem, istražni sudac Luburić nije sugovornik do kojeg se može doći. Kakvu će odluku donijeti Županijski sud? I kako će ta odluka biti realizirana?

Vlado Rajić