Vjesnik: 05. 04. 2003.

Vlada uručila optužnicu protiv Bobetka Mišetiću, koji ju je primio pa vratio

Navodno je Mišetić, kad je vidio da je riječ o optužnici, prekrižio potpis na potvrdi i sve vratio poštaru / Županijski sud u Zagrebu: Bobetku se ne može uručiti optužnica, a nema ni zakonske osnove za uručenje odvjetniku / Znači li dostava optužnice i početak procesa? / Mišetić tvrdi da nije primio optužnicu niti je Bobetkov odvjetnik pred Haagom

ZAGREB, 4. travnja - Vlada je u petak obavijestila Haaški sud o uručenju optužnice protiv umirovljenog generala Janka Bobetka putem njegova odvjetnika, priopćeno je iz Banskih dvora. Optužnica je, nastavlja se u priopćenju, dostavljena Bosiljku Mišetiću, pravnom zastupniku generala Bobetka koji je na liječenju u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici »Dubrava«.

Haaška optužnica protiv generala Bobetka podignuta je 25. kolovoza prošle godine, a Haaški je sud 19. ožujka ove godine uputio nalog Vladi da u roku od 15 dana uruči optužnicu ili Bobetku osobno, ili njegovim odvjetnicima. U tom nalogu Haaški sud navodi da će nalog za uhićenje biti suspendiran bude li optužnica uručena u tom roku.

U Vladinu priopćenju od petka objašnjava se da je Ured obavio uručenje na temelju zahtjeva Haaga, slijedom podneska kojim je Bobetko tražio od Vlade da sve akte, pismena i podneske Haaškog suda dostavi njegovu izabranom branitelju - Bosiljku Mišetiću, prema punomoći koju mu je on dao u tu svrhu. U Banskim dvorima naglašavaju da je Bobetko vlastoručno, u rujnu prošle godine, potpisao sve punomoći Mišetiću, što je pohranjeno u Vladinom uredu za suradnju s Haagom.

Mišetić, pak, tvrdi da optužnicu nije primio naglašivši da bi u Vladi trebali znati kako postupati u takvim slučajevima.

»U Vladi bi se trebali držati propisa sukladno Ustavnom zakonu o suradnji s Haagom i Zakonu o kaznenom postupku«, izjavio je Mišetić. Potvrdio je da je opunomoćenik Janka Bobetka, te da je te dokumente ostavio u Vladi zbog »navodne optužnice«, a od Vlade je zatražio sve dokaze zbog kojih je podignuta optužnica.

No, ističe da Vlada nije to učinila i da on neće primiti optužnicu, a slijedom toga nije niti odvjetnik generala Bobetka pred Haaškim sudom. Mišetić je također izjavio da dostava optužnice nije u nadležnosti Vlade, nego suda. »Ne shvaćam zbog čega se Vlada nije posavjetovala sa svojim pravnicima«, zaključuje Bosiljko Mišetić.

No, Županijski sud u Zagrebu u petak je ujutro priopćio da optužnica umirovljenom generalu Bobetku ne može biti uručena zbog njegova pogoršanog zdravstvenog stanja. O tome je obaviješteno Ministarstvo pravosuđa, uz dodatak da zbog »nemogućnosti dostave Janku Bobetku, ne postoje ni zakonski uvjeti za dostavu braniteljima«.

Komentirajući odluku Županijskog suda, neki Vladini dužnosnici naglašavaju kako se sud možda vodio logikom da, ako se dokaže da je netko nesposoban za suđenje - što su za Bobetka ustvrdili i haaški i hrvatski liječnici, optužnica ne treba biti predana jer bi njezinim uručenjem započeo postupak.

U Vladi se s tim ne slažu, smatrajući da je jedno primiti optužnicu, a drugo sudjelovati u postupku.

Također ističu da Tribunal sada mora ocijeniti je li Vlada poštovala zahtjev Haaga, ali kažu i da optužnica nikome ne može biti uručena prisilno.

Zavrzlama je li Mišetić primio optužnicu ili nije, razriješena je neslužbenim informacijama da je poštar u petak dostavio preporučenu pošiljku Mišetiću koji je potpisao primitak. No, kad je vidio da je riječ o optužnici, prekrižio je potpis na potvrdi i sve vratio poštaru.

Doznajemo da Ured za suradnju s Haagom nije dobio nikakav povratni dokument iz pošte. No, sukladno propisima o dostavi, objašnjava se kako bi se, da je Mišetić čak potpuno odbio primiti dopis, to smatralo urednom dostavom. »Vlada smatra da je uručenjem optužnice pravnom zastupniku generala Bobetka ispunjen haaški zahtjev«, rekla je u petak predstojnica Vladinog ureda za informiranje Sanja Kos.

Međutim, neki pravni stručnjaci drže kako u cijeloj proceduri u vezi s uručenjem optužnice, koja je opisana u članku 16. Ustavnoga zakona o suradnji s Haagom, Vlada nema osnove predati optužnicu Bobetkovu odvjetniku, jer se taj dio procedure do sada nije konzumirao. Objašnjavaju da na Županijskom sudu u Zagrebu treba biti formirano vijeće koje razmatra vjerodostojnost optužnice što nije učinjeno, jer se Županijski sud dosad samo bavio mogućnošću uručenja optužnice Bobetku. U Banskim dvorima, pak, tvrde da je Vlada pokušala dostaviti optužnicu putem pravosuđa, odnosno Županijskog suda, no, jednako tako, nalog iz Haaga od prošlog mjeseca stigao je na adresu Vlade pa se smatra da je to bio nalog hrvatskim vlastima koji je proveden.

Hrvatska vlada izvijestila je Sud da je optužnica protiv generala Bobetka dostavljena njegovom odvjetniku, potvrdio je glasnogovornik Suda Jim Landale. Na upit smatra li Tribunal da su hrvatske vlasti time ispunile svoju obvezu Landale je samo ponovio »kako je Sud obaviješten da je optužnica uručena«

»Što se Vlade i Haaga tiče priča je završena«

»Što se Vlade i Haaga tiče, priča je završena«, izjavio je premijer Ivica Račan komentirajući uručivanje optužnice protiv generala Janka Bobetka, njegovom odvjetniku Bosiljku Mišetiću. Podsjetio da je Haag naložio Vladi da se optužnica uruči ili Bobetku osobno, ili njegovim odvjetnicima. »Sve ostalo su nepotrebni detalji i pokušaj da Hrvatska bude talac nekih ljudi oko generala Bobetka«, kazao je Račan. Govoreći o Mišetićevom odbijanju da primi optužnicu, premijer je naglasio da je optužnica javno objavljena te da su je svi mogli pročitati. »Sigurno je da su odvjetnici primili optužnicu, a to što su mislili da je ne moraju čitati, ja ih mogu razumjeti«, rekao je Račan.

Dada Zečić