Slobodna Dalmacija: 05. 04. 2003.

GLAVNI ODBOR SDP-a DANAS ĆE SE SUOČITI S PROBLEMOM VELIKOG PADA REJTINGA STRANKE

Tiha većina protiv neodlučnog Račana

ZAGREB — Sjednica Glavnog odbora SDP-a najavljena za subotu mogla bi biti puno burnija nego što očekuju u vodstvu stranke. Nakon što je IRI objavio rezultate terenskog istraživanja na temelju kojega rejting najjače stranke vladajuće koalicije ne prelazi skromnih 13 posto, nekolicina je saborskih zastupnika SDP-a najavila da će u subotu na sastanku najvišeg tijela stranke — koje po Statutu zapravo upravlja SDP-om između dvije konvencije — pokrenuti raspravu o razlozima dramatičnog pada popularnosti socijaldemokrata nepunih šest mjeseci uoči parlamentarnih izbora.

"Do 13 posto nas je dovela neodlučna politika, i zadnji je trenutak da se ona promijeni", mišljenje je jednog od naših sugovornika, koji tvrdi da se s njim slaže tiha većina u SDP-u. Ipak, iako je i ranije uoči susreta članova Glavnog odbora bilo najava o spremnosti pojedinaca da se usprotive politici šefa stranke Ivice Račana — najdrastičniji je bio prošlogodišnji primjer svojevrsne pobune u redovima socijaldemokratskih ministara, kada se spekuliralo o mogućnosti rekonstrukcije Vlade u kojoj bi i neki SDP-ovci ostali bez svojih pozicija u Račanovu kabinetu — do sada su sjednice ovoga tijela prolazile uglavnom bez ikakvih disonantnih tonova. Zato treba vidjeti hoće li skromnih 13 posto ipak ponukati Glavni odbor stranke na kritičkiju analizu.

Da vrh SDP-a ne prihvaća takve kritike potvrdio nam je jedan visokopozicionirani SDP-ovac, koji na tvrdnje nezadovoljnika odgovara da "su i zastupnici dio rukovodstva stranke, pa mi nije jasno kako mogu biti nezadovoljni radom vodstva SDP-a".

Na Glavnom odboru trebala bi se i razrješiti dilema oko statusa Zlatka Šešelja, saborskog zastupnika koji je podnio ostavku na ovu dužnost. Ako ne uspije pokušaj njegova povratka u zastupničke klupe, vodstvo stranke naći će se u doista nezavidnoj situaciji. Šešelj je izabran u VII. izbornoj jedinici kao zamjenik Mati Crkvencu, i to kao deseti na listi. Iza njega se ne nalazi ni jedan član SDP-a: Darko Tuček, Branko Juretić i Mladen Briški su, naime, članovi HSLS-a, odnosno PGS-a, pa bi se SDP mogao suočiti s gubitkom jednoga zastupničkog mandata.

Glavni odbor će inače raspravljati o razvojnoj orijentaciji Hrvatske, izmjenama radnog zakonodavstva, te stranci u 2003. godini.

M.K. SABOLIĆ