Vjesnik: 05. 04. 2003.

Saddam prijeti krvavim uličnim borbama za Bagdad, saveznici priznali da ne znaju što ih čeka

Najčešće pitanje koje se postavlja usporedo s prilično brzim i glatkim napredovanjem koalicijskih snaga prema iračkom glavnom gradu jest je li riječ o namjernom povlačenju iračkih snaga u Bagdad s namjerom da ih tamo dočekaju / U kakvom su stanju postrojbe Republikanske garde zasad je nepoznanica / Američki ministar obrane Donald Rumsfeld priopćio da su koalicijske snage »mnogo bliže središtu iračkoga glavnog grada nego mnogi prigradski Amerikanci svojim uredima«

ZAGREB, 4. travnja - Irački predsjednik Saddam Hussein i iračko vodstvo obećali su koalicijskim snagama krvave ulične borbe u bici za Bagdad koja se u petak, kako se američko-britanske snage približavaju predgrađu iračkoga glavnog grada, čini sve izglednijom.

No nitko ne zna kako će to zaista izgledati i hoće li Saddamove snage upotrijebiti i kemijsko oružje. Naime, optužuje ih se da posjeduju takvo oružje.

Američki zapovjednici priznali su da ne znaju što ih dalje čeka. Prema riječima Vincenta Brooksa, glasnogovornika u glavnom američkom stožeru u Kataru, »više je stvari koje bi trebalo uzeti u razmatranje« i više mogućih scenarija.

Jedno je od najčešćih pitanja, koje se postavlja usporedo s prilično brzim i glatkim napredovanjem koalicijskih snaga prema iračkom glavnom gradu, radi li se o namjernom povlačenju iračkih snaga u Bagdad s namjerom da ih tamo dočekaju.

Koalicijske su snage dosad najviše strahovale od najodanijih Saddamovih boraca, Republikanske garde. No zasad je nepoznanica u kakvom su doista stanju te borbene postrojbe nakon što je Washington objavio da su divizije Bagdad i Medina izbačene iz stroja, a Irak opovrgnuo te tvrdnje.

Napredovanje koalicijskih snaga u posljednja dva dana proteklo je takvom brzinom da se neki analitičari pitaju nije li riječ o namjernom povlačenju Republikanske garde kako bi se Amerikance namamilo u stupicu. Neki vojni stručnjaci pak vjeruju da je Republikanska garda, elitna postrojba koja ukupno ima 70.000 ljudi i za koju se smatra da je izrazito nacionalistička, možda već poražena.

Dopisnici iz Bagdada javljaju da je u gradu u tijeku raspoređivanje kamiona opremljenih strojnicama i protuzračnim oružjem, što ukazuje na pripreme za ulično ratovanje.

Američke vojne snage preuzele su nadzor nad bagdadskom zračnom lukom »Saddam Hussein« i već joj promijenile ime, izjavio je u petak američki vojni glasnogovornik Brooks. Naglasio je da je zračna luka, smještena 20 kilometara zapadno od središta iračkoga glavnog grada, dobila novo ime - Međunarodna zračna luka »Bagdad«.

Reutersov dopisnik javio je da su iračke snage pokušale protuudar koji je završio razaranjem pet iračkih tenkova i brojnih vojnih vozila Bio je to zapravo samoubilački napad na Amerikance u području koje su američke snage već smatrale sigurnim. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld priopćio da se koalicijske snage približavaju Bagdadu i da su »mnogo bliže središtu iračkoga glavnog grada nego mnogi prigradski Amerikanci svojim uredima«.

U međuvremenu je javljeno da je 14 snažnih eksplozija potreslo u petak rano ujutro središte Bagdada dok su zrakoplovi koalicijskih snaga nadlijetali irački glavni grad. Reutersov dopisnik Nadim Lakhi rekao je da su eksplozije u središtu grada uslijedile nakon niza eksplozija koje su se čule iz smjera juga i jugozapada, gdje se nalazi bagdadska zračna luka.

Iračke vojne snage u petak su bile na položajima u području Khazera, mjesta na sjeveru Iraka, nakon silovitih zračnih napada koalicijskih snaga u noći na petak. To su za France presse izjavili kurdski borci u blizini tog mjesta. Iračke su snage desetak kilometara od linije razgraničenja i tridesetak kilometara, istočno od grada Mosula, na sjeveru Iraka.

Glasnogovornik američkih snaga Vincent Brooks izjavio je u petak da su koalicijske snage sjeverno od Basre zaplijenile 56 raketa kratkog dometa. (Reuters/Hina)