Slobodna Dalmacija: 05. 04. 2003.

DRUGI O NAMA, MI O SEBI - KAKO SMO PREDSTAVLJENI U BRUXELLESKOM MAGAZINU DIPLOMATIC NEWS

Hrvatska u Račanovim bojama

Dok je premijer po stranicama posijao optimizam, garniran podatkom o BDP-u koji nadmašuje sve ostale balkanske države zajedno, ministar Jurčić odustao je od zašećerenog prikaza hrvatske ekonomske zbilje

Piše: Tomislav KLAUŠKI

Ne samo da ćemo dokazati da zaslužujemo priključiti se Europskoj uniji, već i da Europska unija zaslužuje primiti Hrvatsku u svoje članstvo, samouvjereno je ustvrdio hrvatski premijer Ivica Račan u prigodnom intervjuu objavljenom u časopisu Diplomatic news, u sklopu opširnog priloga koji je ovaj magazin iz Bruxellesa posvetio Hrvatskoj, kao potencijalnom kandidatu za EU.

Osim Račana, Hrvatsku su predstavili i predsjednik Stjepan Mesić, ministar vanjskih poslova Tonino Picula, ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, ministrica turizma Pave Župan-Rusković, veleposlanica u Kraljevini Belgiji Ljerka Alajbeg, te veleposlanik pri EU-u Vladimir Drobnjak, dok su Vjeran Katunarić, Ivo Goldstein i Zrinjka Peruško prikazali hrvatski kulturni identitet, povijest i situaciju na medijskoj sceni.

Na trideset stranica

U uvodu priloga od gotovo trideset stranica uredništvo Diplomatic newsa predstavilo je Hrvatsku kao zemlju koja još zaostaje za ostalim istočnoeuropskim državama na putu u EU, ali da je po potencijalima puno naprednija od ostalih zemalja iz regije jugoistočne Europe. Naročito se ističe podatak da je Hrvatska, sa četiri i pol milijuna stanovnika, po visini BDP-a nadmašuje sve ostale balkanske države zajedno.

Navodi se da Hrvatska želi pristupiti Uniji 2007. godine zajedno s Rumunjskom i Bugarskom, što sada izgleda "vrlo realistično, ali je svjesna da to neće biti lako". No, Hrvatska ne želi biti, kako je rekao ministar Picula, "potencijalni kandidat, već kandidat s potencijalom". Na tom tragu Hrvatsku su predstavljali i njezini vodeći političari.

Predsjednik Mesić ustvrdio je da će Unija mnogo dobiti hrvatskim priključenjem, a zatim odgovarao na pitanja o suradnji s Haagom, procesuiranju ratnih zločina, povratku izbjeglih Srba, kao i odnosu države i Katoličke crkve. "Dio klera ne razumije aktualnu državnu politiku, neki njegovi istupi u političkom životu ne koriste ni Crkvi, ni vjernicima, ni odnosima s državom", naglasio je Mesić, posebno istaknuvši kako se manjak razumijevanja dijela katoličkog klera odnosi na suradnju Hrvatske s Haaškim sudom kao jednim od preduvjeta priključenja EU-u.

Intervju s premijerom Ivicom Račanom, naslovljen "Više demokracije i manje korupcije", obilježen je mnogo konkretnijim nabrajanjem preduvjeta koje je Hrvatska ispunila ili još treba ispuniti na putu prema EU-u. Predsjednik hrvatske Vlade istaknuo je da je u samo jednoj godini Hrvatska ispunila pedeset posto uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da je s 5140 eura BDP-a po glavi stanovnika dvostruko uspješnija od ostalih zemalja u regiji, te da se intenzivno radi na reformama zdravstva, pravosuđa, obrazovanja i visokog školstva. Ove godine Hrvatska će usvojiti 42 nova zakona i uvjetima Europske unije prilagoditi još njih 36.

Račan je ustvrdio kako se u Hrvatsku vratilo tristo tisuća izbjeglih i prognanih, od čega sto tisuća Srba. "Vratiti se još treba petnaest tisuća prognanih", dodao je premijer, istaknuvši zadovoljstvo suradnjom Hrvatske s Haaškim sudom. "Hrvatska ispunjava sve obveze u svojoj srži."

Posebno mjesto zauzelo je pitanje borbe protiv korupcije, pri čemu je premijer naglasio kako je "efikasno pravosuđe kamen temeljac borbe protiv korupcije". "Reforme u pravosuđu osigurat će uspješnije funkcioniranje neovisnog, nepristranog i efikasnog pravosuđa", dodao je Račan.

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić odustao je od prikaza idealne slike hrvatske ekonomije, već se odlučio za realno iznošenje prednosti i nedostataka. Tako je nakon nabrajanja pozitivnih makroekonomskih uvjeta, stabilnih cijena i tečaja, proračunskog deficita i stabilnog političkog sustava, nabrojao nedostatke, "relativno veliku nezaposlenost, nisku stopu izvoza i nezadovoljavajući BDP po glavi stanovnika".

"Hrvatski izvoz pokriva tek polovinu uvoza", priznao je Jurčić i objasnio pristup privatizaciji. On smatra da nacionalno gospodarstvo ne treba biti pod svaku cijenu privatizirano dok se BDP kreće oko pet tisuća dolara po glavi. "Privatizacija treba pojačati efikasnost nacionalne ekonomije, a treba biti samoj sebi svrha", objasnio je Jurčić, zaključivši kako će pretvorba gospodarstva iz socijalističkog ustroja trajati tri godine, u tom vremenu nezaposlenost će biti prepolovljena, da bi za sedam godina ona pala ispod deset posto.

Vedra Pave

Malo manje realna bila je Pave Župan-Rusković, ministrica turizma. Slika njezina sektora oslikana je vedrim tonovima, bez nijansi sivila. Nakon što se pohvalila da je 76 hotela već privatizirano i da Hrvatska bilježi šest posto više turističkih noćenja, ministrica Rusković istaknula je i hrvatske adute u borbi za turistički prestiž: "Tisuću otoka, venecijansko i rimsko naslijeđe, najbolju hranu i vino na svijetu, čisti okoliš i ljude poznate po gostoprimstvu".

Ustvrdivši kako se Hrvatska iz masovnog turizma koji joj je donio imidž jeftine destinacije sada želi prebaciti u sektor sa četiri zvjezdice jer "imamo najljepši krajolik, bogatu kulturu i zanimljivu tradiciju", ministrica Rusković istaknula je i glavnu karakteristiku hrvatskog turizma: "Uvijek dobijete ono što ste platili. I nikad nećete biti razočarani".

Prilog o Hrvatskoj u magazinu Diplomatic news završava intervjuom s veleposlanicom u Bruxellesu Ljerkom Alajbeg, pod naslovom "Hrvatske žene: učinkovitost i šarm", dok zadnjih desetak stranica zauzimaju promidžbeni kadrovi.

SKLONIJI NIJEMCIMA NEGO SRBIMA

Prilog Diplomatic newsa bavi se i hrvatskom kulturom, poviješću i medijima, i to kroz pera Vjerana Katunarića i Ive Goldsteina, profesora zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, te pregledom stanja u medijima, autorice Zrinjke Peruško s Instituta za međunarodne odnose.

Katunarić napominje kako su Hrvati oduvijek idealizirali Zapad i njegove vrijednosti, da bi istovremeno zapali u utopijsku percepciju nacije i njezino idealiziranje. "Hrvatski građani pokazuju veću naklonost prema Nijemcima, Amerikancima i Talijanima nego prema Srbima, Slovencima i Bošnjacima, što je rezultat ratnih zbivanja i usađenih predrasuda", piše Katunarić, ističući kako su u hrvatskom društvu primjetnije težnje prema kolektivizmu i egalitarizmu nego prema individualizmu i kompetitivnosti. "Ipak, po njegovanju individualizma Hrvatska se na listi tranzicijskih zemalja nalazi odmah iza Češke."

Ivo Goldstein opisao je hrvatsku težnju za neovisnom državom. U toj težnji Hrvati su se oduvijek suočavali s međunarodnim okolnostima u kojima su oduvijek morali raditi kompromise: s Ugarskom, Habsburzima, Kraljevinom Srbijom, silama Osovine, zatim i s ostalim jugoslavenskim republikama. U tom pregledu Goldstein je naveo ustaške zločine nad Srbima, Židovima i Ciganima, kao i antifašistički ustanak hrvatskog naroda, "najjači pokret otpora u Europi".