Večernji list: 07. 04. 2003.

KAKO SE U NEW YORKU OSJEĆA RAT U IRAKU

Bush nije heroj Manhattana

Za razliku od ostalih Amerikanaca čak je 75 posto Newyorčana protiv rata

Istraživanja pokazuju da je čak 75 posto građana New Yorka protiv rata u Iraku bez podrške UN-a. "Newyorčani imaju pravo reći više nego drugi jer mi smo doživjeli 11. rujna 2001. godine i od toga dana u našem gradu ništa nije kao prije", poručio je novinar Carl Swanson.

Stanovnici Manhattana, za koje se često kaže da su posebna nacija unutar Amerike, tvrde da su umorni od svakodnevnih vijesti o mogućim terorističkim napadima. "Iscrpljuje me misao da sam meta", požalio se Pete Wells, urednik u New York Magazinu. Dizajner iz Brooklyna Chris Fahey istodobno osjeća strah i ljutnju. "Pitam se što rade pripadnici Nacionalne garde na svakom uglu na Manhattanu ako nismo u opasnosti.

Pokušavam živjeti normalno, ali moja podsvijest stalno je spremna na najgore." U New Yorku se posljednjih dana glasnije nego u drugim dijelovima Amerike raspravlja o tome vodi li Washington politički pravedan rat, a otvoreno se govori i o sporom napredovanju ratnih operacija u Iraku i brojnim žrtvama na obje strane. Izjava ministra obrane Donalda Rumsfelda - "mi smo još uvijek bliže početku nego kraju onoga što smo počeli" - nije primljena s oduševljenjem. To potvrđuje i poruka "ono što može rat, mir može bolje", koju je na automobilu ispisao jedan Newyorčanin. Glas javnosti počeo je sve više prodirati u medije, pa je objavljeno da građani misle kako je rat u Iraku lov na jednog čovjeka, Sadama Huseina, kao što je i onaj u Afganistanu bio potraga za Osamom bin Ladenom. I premda predsjednik George W. Bush naciji poručuje da je osamnaest dana ratovanja malo da bi se počelo sumnjati u pobjedu, ima i onih koji misle drukčije. Jackson Bain, specijalist za krizu medija, upozorava da je političarima i novinarima opasno objavljivati vijesti koje se brzo mogu demantirati. Stručnjak za psihologiju terorizma Jerrold Post, profesor na Sveučilištu George Washington, upozorio je na fanatike samoubojice koji se mogu aktivirati u Americi, ali tvrdi da su "oni velika opasnost koalicijskim vojnicima koji se spremaju ući u Bagdad".Da New York ima svoje žive heroje, potvrdila je i visoka gledanost prvoga igranog filma o bivšem gradonačelniku Rudolfu Giullianiju koji je premijerno prikazan u udarnom terminu na televizijskoj postaji USA. Glavnu ulogu igrao je James Woods, a film, koji karizmatični gradonačelnik nije želio autorizirati, snimljen je po knjizi Wayne Barretta.

Jadranka Jureško-Kero