Slobodna Dalmacija: 08. 04. 2003.

NAJAVA PARLAMENTARNIH IZBORA ZA JESEN UZBURKALA HRVATSKU POLITIČKU SCENU

HSP se nudi čak i SDP-u

ZAGREB — Najava parlamentarnih izbora za jesen ove godine, kao i najnovije istraživanje IRI—ja o popularnosti hrvatskih stranaka, izazvalo je pravu pomutnju i užurbanost na političkoj sceni. I dok jedne samouvjereno najavljuju samostalan izlazak na izbore, druge, reklo bi se realnije stranke, pokušavaju sklopiti prijeizborne saveze.

Tako čelni čovjek Libre Jozo Radoš ističe da je pozicija te stranke vrlo jasna. Kao prirodna nameće se suradnja s LS—om, a priželjkujemo i širu koaliciju sa HNS—om i SDP—om. Ne isključujemo ni mogućnost suradnje s IDS—om iako ovaj izborni zakon ne tjera IDS na koaliciju jer će on u svojoj izbornoj jedinici uvjerljivo odnijeti pobjedu. "Naša stranka pripremila se i za situaciju da samostalno iziđe na izbore. Spremni smo i za takav nastup, no logično je da smo otvoreni za predizborne koalicije kao i za širu koaliciju, ali to ovisi o SDP—u i HNS—u", iskren je Radoš.

Potpredsjednik HSP—a Mirosalv Rožić ističe da je, kako stvari sada stoje, mala vjerojatnost koalicija HSP-a i Hrvatskog bloka Ivića Pašalića. HSP bi mogao u koaliciju doslovno sa svakom strankom. Ne bježimo od koalicije s HDZ—om kao ni od koalicije s SDP—om, ali ne prije izbora. Predizborno bismo koalirali jedino sa strankama koje bi stvorile veliku koaliciju desnog centra. Dakle, zajednički nastup DC—a, HSLS—a i HSP—a bio bi alternativa postojećoj, ali i bivšoj vlasti. No, Rožić odmah dodaje da nije definitivno otpisan Hrvatski blok pa i HKD—u kao postizborni koalicijski partneri. "Osnovni cilj je da ne želimo ulaziti u koaliciju ako ona nije alternativa vlasti. Dakle, ne želimo koalicije radi prelaska praga." A na pitanje drži li realnom mogućnost da HSP bude koalicijski partner SDP—u, on je kazao da je to malo vjerojatno, no da je HSP postizborno otvoren za sve koalicije.

Potpredsjednik IDS—a Damir Kajin ističe da poštuje istraživanje javnog mišljenja koje je proveo IRI. Čak ga smatra vrlo relevantnim i da odgovara realnom stanju. Međutim, Kajin ističe da će "IDS u svojoj izbornoj jedinici dobiti približno 40 posto glasova i nema dvojbe da će naša lista biti prva. No, bez obzira na to zalažem se da IDS na izbore iziđe sa strankama s pogledom u lijevo, a to su SDP, HNS, LS i Libra. No, da bi takva odluka bila donesena, to treba proći kroz stranačka tijela", zaključuje Kajin.I predsjednik LS—a Ivo Banac, kao najpoželjniji u koaliciji vidi onu s pogledom na lijevo. U tom smislu suradnja s Librom nameće se kao logična, dok Banac ne skriva svoju želju da njegova stranka tijesno surađuje s HNS—om Vesne Pusić.

Potpredsjednik HSLS—a Joško Kontić ističe da je Veliko vijeće te stranke donijelo odluku o samostalnom izlasku na izbore i jedino Veliko vijeće može promijeniti tu odluku. No, iskreno dodaje da nema te stranke koja ne razmišlja o suradnji sa sebi srodnim strankama. Kontić nije želio odgovoriti na pitanje je li on za stvaranje desnog centra. Kad su u pitanju izbori i najava izbora za kraj listopada ili početak studenoga, Kontić je za razliku od ostalih sugovornika skeptičan. Naime, ironično ističe da ne bi vjerovao ovoj koaliciji na vlasti jer da je sve što je najavila i obećala i realizirala, onda bismo živjeli puno bolje. Stoga ne vjeruje da je to konačan datum izbora.

Mate Granić, predsjednik DC—a, ističe da tri posto, koliko im daje IRI, nije realno stanje jer tu je još 29 posto neodlučnih birača i kada se to izračuna, DC u svakom slučaju prelazi prag. "Ova stranka će sigurno postići 10 posto na sljedećim parlamentarnim izborima", uvjeren je Granić. Svoje uvjerenje potkrjepljuje činjenicom da je on kao predsjednik DC-a po IRI—jevu istraživanju, prvi po poželjnosti za novog premijera, DC je treća stranka po poželjnosti kao partner ostalim strankama, a i ostali su čelnici stranke vrlo popularni. Najavljuje da će DC najvjerojatnije samostalno na izbore, ali će raditi na jačanju političkog centra i suradnji s jakim nezavisnim ličnostima.

Anita MALENICA