Večernji list: 08. 04. 2003.

LOV NA GENERALA: ZNAKOVITA ŠUTNJA O TAJNOJ POSTROJBI

Tragači za Gotovinom u životnoj opasnosti

Tajna grupa za uhićenje generala Ante Gotovine ipak postoji. Iako MUP i dalje službeno šuti na upite o postojanju specijalne policijske postrojbe, odgovor kako postavljamo pitanja koja ulaze u unutarnji ustroj MUP-a vrlo je znakovit. Zakon o policiji, doduše, izravno ne spominje nekakve posebne tajne jedinice, ali prema članku 14., policija obavlja i neke poslove utvrđene posebnim propisima. Ne navodi se koji su to posebni propisi što ministru unutarnjih poslova ostavljaju otvorenom mogućnost za osnivanje posebne operativne skupine. Prema nekim izvorima bliskim pravosuđu, i prije su postojale tajne skupine policajaca za posebne operativne poslove. Jedna od njih čak je imala naziv POR i bila je vezana uz bivše visokopozicionirane voditelje u tajnim službama, tvrdi naš izvor.

Primjerice, kad se Jamesu Cappiau sudilo zbog ubojstva Ratka Zrne, dužnosnika HSP-a u Čepinu kod Osijeka, njegovo nepojavljivanje na sudu osobno je dopisom pravdao Miroslav Tuđman, tadašnji ravnatelj HIS-a. Cappiau je bio osoba s ViP statusom vojnih i civilnih tajnih službi, a jedan takav dopis potpisao je upravo general Gotovina.

- Osnivanje nekakve tajne jedinice izvan sustava bilo bi potpuno besmisleno. Jer, MUP ima sva raspoloživa sredstva za provođenje i takvih zadaća. Postojanje takve jedinice izvan zakona moglo bi otvoriti za MUP i Vladu niz neugodnih pitanja. Uostalom, iz iskustva iz Srbije može se vidjeti u što se mogu pretvoriti takve jedinice - tvrdi bivši visokopozicionirani dužnosnik sigurnosnog sustava.

Tajni agenti ostaju vječno u sjeni i zbog osobne sigurnosti jer bi bivši lovci mogli biti meta. (D. M.)

POVOLJNE REAKCIJE HAAŠKOG SUDA NA URUČENJE OPTUŽNICE PROTIV BOBETKA

Rajić uhićen u Dalmaciji

Del Ponte dolazi u Zagreb u drugoj polovici travnja, a datum se drži u tajnosti iz sigurnosnih razloga

Haaški je sud prihvatio informaciju hrvatske Vlade o uručenju optužnice odvjetniku generala Bobetku, u skladu s nalogom Haaškog suda od 19. ožujka. Prema zasad neslužbenoj informaciji, reakcije iz Haaga vrlo su povoljne, a kad budu potvrđene, za očekivati je da će Sud suspendirati nalog za uhićenje optuženoga generala Bobetka, kao što je i ponudio u spomenutom nalogu o uručenju optužnice. Vlada očekuje da će se Haag službeno očitovati na optužnicu za dan ili dva, rekla je jučer glasnogovornica Vlade Sanja Kos.

Zasad nema ni službenih reakcija na uhićenje haaškog optuženika iz BiH Ivice Rajića. Optužen za zločine u Stupnom Dolu počinjene u listopadu 1993., Rajić je bio u bijegu osam godina, a međunarodna je tjeralica za njim raspisana u rujnu 1995. Službeni Zagreb šuti o samoj akciji uhićenja, no neslužbeno se doznaje da je taj zadatak obavila posebna postrojba Ministarstva unutarnjih poslova, navodno zadužena za uhićenje generala Gotovine.

MUP je dosad opovrgavao da takva postrojba uopće postoji. Rajić nije uhićen u Zagrebu, a kako je ovamo dopremljen iz smjera juga na aerodrom Lučko policijskim helikopterom, pretpostavlja se da je uhićen u srednjoj Dalmaciji. Prijašnjih godina Rajić se krio u vojnim objektima u Splitu i Zagrebu.

Hoće li se i kako uhićenje Rajića odraziti na presudu Blaškiću, koji očekuje odluku Žalbenog vijeća? U Vladi su oprezni s takvim prognozama, no smatra se kako postoje šanse da, nakon dokaza izvedenih u drugim predmetima, da se cijelo suđenje Blaškiću vrati na početak.

Optužnica protiv Bobetka uručena je njegovu branitelju Mišetiću u petak, a Rajić je uhićen samo dan kasnije. Taj kratki vremenski razmak između dviju akcija koje dokazuju hrvatsku kooperativnost s Haaškim sudom u nekim se političkim krugovima povezuje s činjenicom da glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte ovog mjeseca dolazi u Zagreb kako bi se izgladili prigovori na suradnju s Vladom. U Banskim dvorima, međutim, odbacuju te špekulacije.

Carla del Ponte dolazi u Zagreb u drugoj polovici travnja, potvrdio je jučer predstojnik Vladina Ureda za suradnju s Haaškim sudom Frane Krnić. Točan datum dolaska drži se u tajnosti zbog sigurnosnih razloga. Krnić smatra da je Hrvatska u posljednjem izvješću Haagu o predmetu Gotovina, postupke hrvatskih vlasti u vezi s uhićenjem objasnila na takav način da se uklanjanju sve spekulacije kako Vlada u tome ne surađuje s Haaškim sudom.

Deana Knežević

Rajić želi pred hrvatski sud

Branitelji Ivice Rajića jučer su podnijeli žalbu na pritvor koji je određen Rajiću. "Podnijeli smo žalbu koju bi idućih dana trebalo riješiti izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda", kazao je jedan od dvojice branitelja Željko Olujić. Objasnio je da je Rajiću određen tzv. ekstradicijski pritvor. "Ivica Rajić spreman je izaći pred sud, ali bi želio da to bude u Hrvatskoj, a ne u Den Haagu", kazao je Olujić, nakon dvosatnog razgovora s branjenikom u pritvoru, u kojemu mu je, kako kaže, Rajić rekao da nije povezan sa zločinima u Stupnom Dolu. (H)