Novi list: 08. 04. 2003.

BEOGRADSKE VEČERNJE NOVOSTI TVRDE DA JE MIKELIĆ SURAĐIVAO S HRVOJEM ŠARINIĆEM

Šarinić: Tuđman me molio da isporučim naftu za sjetvu

U izjavi za Radio 101 Šarinić je rekao da je dogovorio isporuku nafte Republici Srpskoj, zbog pritiska lorda Owena i Torvalda Stoltemberga, ali i Franje Tuđmana

ZAGREB – Beogradski dnevnik Večernje novosti tvrdi da je Borislav Mikelić, koji je nedavno uhićen u Srbiji, surađivao s bivšim savjetnikom predsjednika Tuđmana Hrvojem Šarinićem. Novinar Večernjih novosti Rade Matijaš optužuje Mikelića za stradavanje Srba krajem rata u Hrvatskoj, a uz njegove navodne veze sa Šarinićem tvrdi da je bio povezan i s generalom Armije BiH Atifom Dudakovićem te s Fikretom Abdićem.

»Borislav Mikelić je uspostavio dobru suradnju s Tuđmanovim savjetnikom i sivom eminencijom u Zagrebu Hrvojem Šarinićem. Tako je krenuo i šverc nafte novootvorenom autocestom preko Okučana, koji su bili pod srpskom kontrolom«. Mikelić se hvalio da je spriječio Milana Martića da »sruši pola Zagreba«, tvrdi list i u tome vidi Mikelićevu krivicu za stradanje hrvatskih Srba. Prema tvrdnjama lista, Martić je granatiranjem Zagreba navodno nastojao spriječiti da hrvatske snage ubijaju Srbe koji su »bježali pred razularenim ustašama«.

Kao još jedan dokaz njegove navodne suradnje sa Zagrebom, autor citira navod iz Šarinićeve knjige, u kojoj stoji: »Zvao me je iz Beograda Boro Mikelić i tražio da mu platim dug za naftu iz 1995.«.

U izjavi za Radio 101 Šarinić je jučer rekao da se sjeća da je dogovorio isporuku nafte Republici Srpskoj, no da je to učinio zbog pritiska lorda Owena i Torvalda Stoltemberga, ali i tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Predsjednik Tuđman ga je, sjeća se Šarinić, molio da Republici Srpskoj isporuči nešto naftnih derivata za sjetvu. (Hina)