Vjesnik: 08. 04. 2003.

Konačna bitka za Bagdad tek predstoji

U Bagdad su ušle jedinice Treće američke pješadijske divizije sa, kako se navodi, 70 tenkova i 60 oklopnih vozila / Ako se izvješća o zauzimanju hotela Al-Rasheed pokažu točnima, onda bi se već moglo govoriti o džepovima iračkog otpora

ANKARA, 7. travnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Iz opkoljenog Bagdada stižu proturječna izvješća: američki izvori govore o zauzimanju hotela Al-Rasheed, porušenih predsjedničkih palača, ministarstva vanjskih poslova i informiranja u samom središtu grada, a irački o herojskom otporu i nanošenju teških gubitaka invazijskim američkim snagama. Ono što se u trenutno čini sigurnim jest činjenica da su se vojni okršaji približili bagdadskim ulicama, ali i to da ne prestaje gotovo fanatičan psihološko-propagandni rat.

Prema tvrdnjama glavnog zapovjednog stožera operacije »Iračka sloboda« u Kataru, borbe se trenutno vode duž rijeke Tigris. U grad su ušle jedinice Treće američke pješadijske divizije sa, kako se navodi, 70 tenkova i 60 oklopnih vozila. Tijekom munjevitog napada poginula su tri američka vojnika, a dva ranjena. Borbe su vođene i na jugoistočnim prilazima gradu. Šest američkih vojnika se vode kao nestali, a javlja se i o velikom broju ranjenih vojnika.

Ako se izvješća o zauzimanju hotela Al-Rasheed pokažu točnima, onda bi se već moglo govoriti o džepovima iračkog otpora. Hotelsko zdanje, jedno od najljepših i najskupljih u svijetu, smješteno u središnjem dijelu grada u blizini nekoliko ministarstava i parlamenta, predstavlja svojevrsni simbol ne samo Bagdada, već i gotovo neograničene apsolutističke moći iračkog predsjednika Saddama Husseina. Američki reporteri su, kasnije, javili da se hotel Al-Rasheed nalazi pod opsadom.

Bagdadom odjekuju zaglušne eksplozije, pucnji iz automatskog oružja, a čuju se i zaglušujuće sirene vozila hitne pomoći. Iračka rtv mreža, koja još funkcionira, emitira borbene i vjerske pjesme.

Jedan američki general rekao je da su branitelji Bagdada digli u zrak dva mosta na Tigrisu kako bi zaustavili napredovanje američke pješadije prema gradu. Javlja se da borbeni zrakoplovi stalno nadlijeću grad kako bi pružili potporu snagama na terenu. Što se uistinu zbiva u samom Bagdadu teško je dokučiti zbog snažne pješčane oluje koja je smanjila vidljivost na oko 200 metara i crnog dima koji se diže iz pogođenih spremnika nafte.

Dok su zapadne tv kamere prenosile slike bagdadskih bitaka, irački ministar informiranja Mohammed al-Shahaf držao je u ponedjeljak nešto prije podneva u hotelu »Palestina« redovitu konferenciju za novinstvo. Kazao je kako hrabri irački vojnici nanose teške gubitke napadačima. Al-Shahaf je, štoviše, ustvrdio da američki vojnici vrše samoubojstva pred zidinama iračkog glavnog grada.

Javio se u živo i izvjestitelj turske neovisne postaje NTV Ismail Bali koji je kazao da nema pouzdanijih saznanja o upadu američkih postrojbi u središte grada. Potvrdio je da se bagdadskim ulicama još kreću službena vozila iz kojih pripadnici vladajuće Baas stranke pucaju u zrak iz kalašnjikova. Time se, smatra on, želi podići borbeni moral bagdadskih snaga otpora.

Znakovita je u svakom slučaju izjava Glavnog stožera savezničkih snaga u Kataru u kojoj se ističe da američke snage ne namjeravaju ostati u središtu Bagdada. Slično priopćenje stiglo je i iz američkog Pentagona. U njemu se kaže da je upad u Bagdad manifestacija američke vojne moći i snage, a ne i konačna bitka za taj grad. »To je jasna poruka iračkoj vladi da se američke snage mogu kretati kuda žele«, kaže se u poruci Pentagona.

Dodaje se kako je krajnji cilj sadašnjih operacija uvjeriti Iračane da im njihovi vođe ne govore istinu.

No, Bagdad nije jedino poprište odlučujućih bitaka savezničkih snaga. Borbe u Basri se još vode, iako londonski izvori tvrde da su uspostavili kontrolu nad najvećim dijelom grada.

Također se kaže da se, nakon nedjeljnih borbi, očekuju protuudari iračkih snaga. Iz toga se jasno može zaključiti da još nije skršen otpor snaga odanih Saddamovom režimu.

Nejasna je dosta i situacija oko grada Karbale, jednog od najvećih šijitskih svetišta. Američki izvori tvrde da je grad u ponedjeljak u potpunosti pao nakon žestokih dvodnevnih okršaja. Iračani to, istina, opovrgavaju, ali tv snimke gdje se vide tenkovi u gradu ipak upućuju na zaključak da su američka izvješća bliža istini.

Bitke za Irak vode se i na sjeveru zemlje oko gradova Kirkuk i Mosul. U tom smjeru napreduju manje američke snage potpomognute kurdskom milicijom. Gradovima odjekuju eksplozije bombi bačenih iz bombardera B-52. Tvrdi se da su se združene američko-kurdske snage približile na desetak kilometara od Kirkuka. Iračke snage iza svojih linija obrane pružaju žestok otpor napadačima. Bolnice u Kirkuku i Mosulu su, slično kao i u Bagdadu, prepune ranjenika.

Branitelji režima iračkog predsjednika Saddama Huseina, devetnaestog dana rata, našli na svojevrsnoj psihološkoj prekretnici. Ranim padom Bagdada u američke ruke, prije drugih gradova, došlo bi do naglog kolapsa borbenog morala i odlučnosti da se iračka metropola brani po svaku cijenu. S tom mogućnošću vrlo ozbiljno računaju i glavni vojni planeri Pentagona, jer bi se time rat naglo skratio. Kako će izgledati poratni Irak, tko će njime i koliko dugo upravljati, odlučit će američki predsjednik George W. Bush i britanski premijer Tony Blair na summitu u Belfastu. Turski izvori govore o podjeli Iraka u tri upravne zone. Prema jednom prijedlogu Pentagona, na čelu te arapske zemlje našao bi se Turkmen Ahmet Celebi. Izvori iz State Departmenta kažu da bi Colin Powell na tom mjestu volio vidjeti umirovljenog generala Garnera, inače, svog bliskog osobnog prijatelja.

Salih Konjhodžić