Vjesnik: 08. 04. 2003.

Tko će prihvatiti Tomčev prijedlog koalicije stranaka koje žele Hrvatsku u EU 2007.

ZAGREB, 7. travnja - Nakon što je u subotu na konvenciji DC-a spomenuo kako je potrebno da se stranke centra udruže na programu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Zdravko Tomac u ponedjeljak je tu ideju prvi put konkretnije iznio u razgovoru s finskim veleposlanikom Ilpom Ilmarom Manninenom.

Inače, Tomac je potpredsjednik Foruma hrvatske sloge i član Glavnog odbora SDP-a.

Potpredsjednik Sabora smatra da bi se hrvatske stranke željne i sposobne uvesti Hrvatsku u Uniju 2007. trebale udružiti u koaliciju kojoj je dao radni naziv - Hrvatsko-europski demokrati.

»Taj naziv značio bi da smo jednako protiv anacionalnog koncepta u kojem Hrvatska gubi svoj identitet, kao i protiv nacionalističkog koncepta jer se hrvatsko i europsko ne može suprotstavljati. Kao i 1991. u vrijeme Vlade nacionalnog jedinstva, ponovo se trebamo zalagati za jaku vladu, duh zajedništva i konkretnu slogu u provođenju reformi. Ako dođe do ideoloških koalicija lijevih i desnih stranaka, nova će vlada, bez obzira tko bio pobjednik, biti nestabilna, neće moći provoditi reforme, a Hrvatska neće iskoristiti povijesnu šansu da 2007. uđe u EU nego će ostati izolirana na zapadnom Balkanu«, istaknuo je Tomac.

Iako nije siguran u uspjeh svoje koncepcije, dodao je da će o njemu razgovarati s predstavnicima svih stranaka. Prema njegovim riječima, postoje stranke koje su spremne organizirati se na programu ulaska Hrvatske u EU, a pritom je istaknuo važnost malih stranaka i Foruma hrvatske sloge.

Ako predložena koalicija postigne uspjeh, Tomac predlaže da se formira vlada s mandatom od jedne ili dvije godine do kada bi bile provedene sve reforme nužne za ulazak u Uniju 2007.

»Narod je nezadovoljan politikom i vladajućih i oporbenih stranaka, i očekuje nešto novo kako bi Hrvatska izašla iz slijepe ulice. Umjesto da se na idućim izborima dijelimo na pitanjima iz prošlosti, trebamo se okrenuti budućnosti. Ako glavne stranke umjesto gole borbe za vlast prihvate taj princip, onda sam veliki optimist iako će moju ideju neke stranke vjerojatno dočekati na nož«, ustvrdio je Tomac u razgovoru s finskim veleposlanikom.

Marijan Lipovac