Vjesnik: 08. 04. 2003.

Pogreške u koracima skupo se plaćaju

SANJA KAPETANIĆ

Glavni politički igrači tvrde da će na izbore ove jeseni izaći samostalno. Što do tada mogu učiniti na popravljanju rejtinga svojih stranaka? Uspjeh na sljedećim izborima ovisit će prije svega o sposobnosti da značajan dio birača uvjere kako mogu raditi bolje nego dosad. HDZ mora uvjeriti birače da to sigurno više nije stranka kojoj su okrenuli leđa na trećesiječanjskim izborima. A vladajući da se u sljedećem mandatu više neće ponašati kao rogovi u vreći, nego kao odgovorni državni dužnosnici. Sva će konkretna obećanja birači, ipak, najvjerojatnije procjenjivati upravo kroz tu prizmu.

HDZ u anketama stoji najbolje. Ali one pokazuju i da nije uspio povratiti ozbiljniji dio birača izgubljen na izborima 2000. Teme s kojima se posljednjih mjeseci javno bavio ne obećavaju mnogo. Obećanje da će HDZ izgraditi cestu ne samo do Splita nego i do Dubrovnika izazvalo je više podsmjeha nego ozbiljnog razmišljanja. Bespogovorna podrška američkoj intervenciji u Iraku sudarila se s dijametralno oprečnim većinskim stavom hrvatske javnosti. Presude za ratne zločine »gospićkoj skupini« i haaške optužnice nisu se, pak, pokazale instrumentom koji će donijeti nove glasove. HDZ, dakle, mora vrlo brzo izaći u javnost s novom, običnom građaninu lako razumljivom i za osobni standard uvjerljivo obećavajućom ponudom.

Vladajuća koalicija odlučila se za jesenske izbore kako bi što bolje »naplatila« početkom ljeta otvorene nove dionice cesta prema jugu te financijski učinak turističke sezone. No, turistički dio plana sada je pod velikim upitnikom zbog rata u Iraku. Vladajući su već najavili i pojačanu borbu protiv nezaposlenosti, zbog koje je doživjela najviše kritika. Kao i gospodarski rast, i ti će se potezi očito uglavnom temeljiti na investicijama državnih tvrtki. To će, pak, sigurno izazvati i opravdane kritike zbog neučinkovitosti u otvaranju poslovnih mogućnosti utemeljenih na gospodarski najzdravijoj privatnoj inicijativi. No, više od toga vladajući do jeseni na tom području ne mogu napraviti. Ozbiljnije će se morati shvatiti i utjecaj nekih već ozakonjenih obećanja.

Ograniči li Ministarstvo financija, kao što se zasad najavljuje, porezne olakšice samo na kamate novih a ne i starih stambenih kredita, za mnoge će birače to biti kapljica koja je prelila čašu strpljenja. Nekoliko takvih pogrešaka u koracima moglo bi Račanovu koaliciju skupo stajati, bez obzira na sve zasluge za izvlačenje Hrvatske iz gospodarskog ponora i približavanje Europskoj uniji.