Slobodna Dalmacija: 08. 04. 2003.

HAAŠKI BJEGUNAC UHIĆEN JE U SREDNJOJ DALMACIJI, NA POTEZU IZMEĐU ŠIBENIKA I SPLITA

Hvatali Gotovinu, uhitili Rajića

ZAGREB — Haaško tužiteljstvo očekivalo je uhićenje odbjegloga generala Ante Gotovine, a iznenada je dobilo Ivicu Rajića, bivšeg zapovjednika druge operativne grupe Hrvatskoga vijeća obrane, protiv kojeg je još 23. kolovoza 1995. godine bivši tužitelj Richard Goldstone sastavio optužnicu za ratne zločine nad muslimanskim civilima u selu Stupni Do kod Vareša.

Haaški bjegunac uhićen je na području srednje Dalmacije, na potezu između Splita i Šibenika, te zatim policijskim helikopterom prebačen u Zagreb. Proteklih osam godina mijenjao je identitet, dobivao lažne dokumente, a na zadnji konkretan trag uputili su još davne 1998. godine novinari Globusa, tvrdeći da se Rajić skriva u Splitu, u hotelu "Zagreb", koji je bio u vlasništvu Ministarstva obrane RH. Novinari su nepravomoćno osuđeni na zatvorsku kaznu, a Rajiću se gubi svaki trag.

Ostala je tek slika na Interpolovoj tjeralici, zbog pokolja u selu Stupni Do 23. listopada 1993. godine. Kao zapovjednik postrojbi "Maturice" i "Apostoli", sastavljenih od pet stotina vojnika iz Kiseljaka i Kaknja, Rajić je u skladu sa zapovjedi koju je potpisao Slobodan Praljak, bivši zapovjednik Glavnog stožera HVO-a, upao u selo koje je branilo 40 lako naoružanih seljaka. Pucnjava je trajala tri sata, pripadnici HVO-a obilazili su kuće, ubijali i istjerivali žitelje. Na kraju akcije ostalo je 37 muslimanskih leševa, od toga 16 civila.

Rajić je selo navodno napao kao odmazdu za prethodne napade muslimanskih snaga na Hrvate u području Kopjara. Bosanski mediji u kasnijoj su analizi napada na Stupni Do zaključili kako su zapovjednici HVO-a željeli proširiti područje sukoba i zavaditi Hrvate i Muslimane kako bi osigurali uhodanu kriminalnu i švercersku aktivnost.

U Varešu je vladao mir i nije bilo sukoba sve dok nisu stigli Hrvati istjerani iz Kaknja. Ubrzo je stigao i Rajić sa svojim snagama, što je prouzročilo brzi protuudar Armije BiH na Vareš. Hrvatsko stanovništvo je pobjeglo u Hercegovinu, sukob hrvatskih i muslimanskih snaga se intenzivirao.

Glas o Rajiću pronio se čak do Pantovčaka gdje se predsjednik Franjo Tuđman raspitivao tko je on, čime se bavi i zašto pravi probleme u srednjoj Bosni. Na upozorenje Mate Granića od 10. studenog 1993. godine, dakle neposredno nakon pokolja u Stupnom Dolu, da će Ivica Rajić sigurno biti optužen za ratni zločin, Tuđman je dao naredbu da ga se smijeni.

Na tome, međutim, nije završilo. Rajić je doista formalno smijenjen, ali zamijenio ga je Viktor Andrić, što je bio tek jedan od Rajićevih pseudonima. Kad se to otkrilo, Rajić je ponovno smijenjen, ali napokon i uhićen.

Međutim, ne zbog pokolja u Stupnom Dolu, već zbog ubojstva nekoliko agenata hercegovačke ispostave HIS-a koji su sredinom 1993. godine poslani u srednju Bosnu da utvrde Rajićeve poslovno-kriminalne veze sa Srbima. Agente je na zadatak poslao Ivo Lučić, dugogodišnji suradnik Miroslava Tuđmana, sa zadatkom da pronađu dokaze o Rajićevu švercerskom lancu prema srpskim položajima u okolici Sarajeva. Prema nekim informacijama, Rajić je sredinom 1993. godine s postrojbom iz Kiseljaka čak i sudjelovao u granatiranju Sarajeva.

Suđenje u Mostaru pretvorilo se u farsu. Bivši zapovjednik HVO-a oslobođen je zbog "pomanjkanja dokaza". Mladen Naletilić Tuta, ondašnji zapovjednik Kažnjeničke bojne i gospodar bosanskog rata, svakodnevno je dolazio u dvoranu suda, što je sigurno pomoglo sucima da donesu presudu.

Time se Tuta preko Rajića nekažnjeno obračunao s Lučićem i Miroslavom Tuđmanom koji su se u akciji Pauk nastojali obračunati s kriminalcima iz HVO-a, a zapravo su željeli eliminirati Tutu i njegove sljedbenike.

Nakon izlaska iz pritvora 1995. godine, Rajiću se gubi svaki trag. I to prvenstveno zahvaljujući vezama s tajnim službama i hrvatskim Ministarstvom obrane, na čelu s Gojkom Šuškom. Gubi mu se svaki trag i od njega ostaje tek nejasni lik na Interpolovoj tjeralici. Tihomir Blaškić i još devet bosanskih Hrvata završili su, po Tuđmanovoj naredbi, u Haagu, a Rajić u splitskom hotelu ili nekoj drugoj destinaciji gdje se uspješno skrivao čak osam godina.

U nedjelju je odjednom uhićen, i to nakon višemjesečne potrage za generalom Antom Gotovinom. Uhvaćen je od kriminalne policije, nakon što su sve organizirali pripadnici posebne policijske jedinice koji su Rajićevo skrovište otkrili prije nekoliko mjeseci. Međutim, nisu željeli odmah uhititi haaškog optuženika, u nadi da bi ljudi koji su organizirali Rajićevo utočište mogli istražitelje odvesti do generala Gotovine. Kad se vidjelo da od toga neće biti ništa, krenulo se u Rajićevo uhićenje.

Tada se otkrilo da je Rajić godinama uživao zaštitu obavještajnog podzemlja povezanog s ostacima bivše vlasti koji su haaškom optuženiku nabavljali lažne dokumente i mijenjali mjesta boravka. Na žalost, u mrežu se upecao tek Rajić, ne i njegovi jataci i pomagači.

Prema informacijama iz MUP-a, posebna policijska jedinica djeluje potpuno samostalno, bez suradnje s policijom ili tajnim službama, u strahu od curenja informacija i sabotiranja akcija. Potraga za Gotovinom i dalje se nastavlja, pitanje je do koga će trag ovoga puta odvesti.

Tomislav KLAUŠKI