Večernji list: 08. 04. 2003.

RATNI ZLOČIN - STIŽU OPTUŽNICE PROTIV MILOŠEVIĆEVIH SURADNIKA

Simatović i Stanišić odlaze u Haag

Bivši šefovi DB-a Srbije mogu biti optuženi za zločine u Hrvatskoj

DEN HAAG, ZAGREB - Haaško tužiteljstvo priprema optužnice protiv bivšeg načelnika Državne sigurnosti (DB) Srbije Jovice Stanišića i prvog zapovjednika specijalne jedinice te službe Crvenih bertki Franka Simatovića.

Dužnosnik tužiteljstva, koji je želio ostati anoniman, izjavio je agenciji Associated Press da je optužnica protiv Stanišića "u završnoj fazi", a protiv Simatovića "u fazi izrade".

Predstavnici tužiteljstva nisu željeli službeno komentirati moguće podizanje optužnica protiv dvojice bliskih Miloševićevih suradnika, koje je srbijanska policija uhitila nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića. - Ako Haag podigne optužnice protiv Stanišića i Simatovića, oni će biti izručeni - izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović. Svilanović je prije nekoliko dana najavio da iz Haaga stiže sedam novih optužnica.

Stanišić i Simatović mogli bi biti optuženi za zločine u Hrvatskoj. Njihova imena već se spominju na optužnici protiv Slobodana Miloševića, kao pripadnika zločinačke skupine koja je sudjelovala u provedbi "plana prisilnog izgona većine hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništa s oko trećine teritorija RH tijekom 1991. i 1992. s ciljem pripajanja tih teritorija novoj državi pod srpskom dominacijom". Nekoliko svjedoka na dosadašnjem suđenju Miloševiću izjavilo je da su Simatović i Stanišić bili glavne osobe preko kojih su hrvatski Srbi redovito dobivali novac, opremu i naoružanje iz Srbije. Obojica su, prema izjavama svjedoka, organizirala obuku paravojnih i dobrovoljačkih postrojba. Stanišić na području Vukovara i istočne Slavonije, a Simatović na podrčju Knina. Kad su u pitanju konkretni zločini, Stanišić i Simatović mogli bi biti optuženi za napade na Vukovar i druga nebranjena hrvatska naselja, njihovo uništavanje i pljačku, progon najmanje 170 tisuća Hrvata i drugih nesrba, uključivši deportaciju u Srbiju barem pet tisuća stanovnika Iloka, 20.000 iz Vukovara i progon barem 2500 stanovnika Erduta na druge lokacije u Hrvatskoj, te pokolje u Ovčari, Voćinu, Škabrnji, Ćelijama, Nadinu, Dalju, Lovasu, Erdutu.

Z. Bajt