Slobodna Dalmacija: 09. 04. 2003.

Svježina s patinom

Osvježenje naše političke scene s brojnih se adresa nudi, na žalost, preko sijedih glava

Piše: Davorka BLAŽEVIĆ

Gradjanska udruga Forum hrvatske sloge, predvodjena akademikom Davorinom Rudolfom, ovih dana ambiciozno najavljuje svoju svibanjsku stranačku transformaciju i registraciju, e da bi mogla snažnim zaveslajima uploviti na start, očigledno ovojesenske izborne utrke. "Složni ljudi" nude Hrvatskoj novi politički proizvod neobičnih sastojaka, "istinsku promjenu o kojoj sve ovisi: sposobne, pouzdane i odgovorne ljude, gradonačelnike, župane i zastupnike koje će gradjani neposredno birati i koje će moći u svakom trenutku smijeniti". Rudolfov Forum koji se definira sloganom "za političare nove generacije", svoj politički kredo sažima u tezu: "Ovoj zemlji treba svježa i odgovorna politička elita, i to prije svega gospodarsko-intelektualna." Ne zanimaju ih dva-tri mjesta u Saboru, nego osvajanje vlasti, jer pretendiraju na radikalan redizajn pohabane hrvatske gospodarsko-političke legitimacije. Sve upućuje na to, veli prvi medju zagovornicima "svehrvatske sloge", da će najviše glasova dobiti HDZ i SDP, a bogu hvala, veli Rudolf, znamo ih dobro: lijeni, dijelom potrošeni, svađalački, nesposobni iznjedriti nove ljude i ideje, jamče samo jedno - spore pomake.

Zato Forum kreće u kampanju pretenciozno se stavljajući na čelo političkog centra "emancipiranih hrvatskih socijaldemokrata, seljaka, Budišinih liberala, članova DC-a, umirovljenika, Hrvata u tudjini i sindikata." Gotovo kao neka inačica starog Socsaveza… Pozdrav inicijativi, ali retorika "forumaša" u najmanju je ruku zbunjujuća! Glavni adut na koji se pozivaju i najveća vrijednost koju tržištu nude jest svježa, energična i odgovorna vlast što je njihova pobjeda predmnijeva. O svježini Rudolfova "pobjedničkog tima", medjutim, gotovo je paradoksalno govoriti. Većina uzdanica "Sloge" i u fiziološkom i u političkom smislu zapravo je istrošena, a neki su od njih obilježili cijelu HDZ-ovu epohu desetogodišnjim služenjem politici koja nije zaradila atribuciju prosperitetne. Davorin Rudolf, ili pučki pravobranitelj Ante Klarić, mr. Joso Juras, potpredsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt i drugi sljedbenici udruge, bili su visokopozicionirani "serviseri" Tuđmanove vladavine. No, i socijaldemokrat, potpredsjednik Sabora Zdravko Tomac, ili HSS-ovac, potpredsjednik aktualne Vlade Ante Simonić, ne mogu se pohvaliti političkom (ni životnom) svježinom. Kakvim biomedicinskim zahvatom Forum, dakle, svoje iskustvo kani osvježiti, ili možda računa da već tisuću šarenih cvjetova u istom vrtu širi neke nove mirise?

Na žalost, nije Forum jedini koji popunjen "sijedim glavama" nudi Hrvatskoj "politički orbit". I Alijansa za mir i pravdu - Glas za čovjeka, don Ivana Grubišića, zaziva svježu krv i pledira za pomlađivanje politike u Hrvata, oslanjajući se dominantno na iskustvo okupljene intelektualne elite u kojoj je, čini se, dr.Velimir Srića najmanje požutio list…