Novi list: 09. 04. 2003.

DOBROSLAV PARAGA, HSP 1861: UPITNA VJERODOSTOJNOST HRVATSKOG HELSINŠKOG ODBORA

Retuširana dokumentacija i izostavljeni slučajevi teških povreda ljudskih prava

HHO je ostao dužan odgovoriti javnosti zašto je takozvani Izvještaj o događajima nakon vojno redarstvene akcije »Oluja« više od tri godine stajao kod njih u ladici, a objavljen je post festum, dakle čak šest godina nakon spornih događaja

Prigodom obilježavanja desete godišnjice osnutka Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava 31. ožujka u Zagrebu, njegov sadašnji predsjednik dr. Žarko Puhovski u prigodnom govoru izrekao je i nekoliko pogrešnih ili poluistinitih konstatacija kao na primjer »da je HHO djelovao umjesto političkih stranaka, jer je umjesto oporbe ukazivao na devijacije u djelovanju političkog sustava«, što je samo djelomično točno, budući da se to ne može odnositi na sve političke stranke, a pogotovo ne na stranku HSP-1861., zatim, predsjednik HHO-a govorio je o HHO-u kao o jedinom i ekskluzivnom zaštitniku ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, što također ni približno nije istina.

Vrlo je zanimljiva publikacija promovirana tom prigodom u kojoj je HHO, kako tvrdi, objavio sva svoja javna očitovanja o kršenju ljudskih prava u razdoblju 1993-2003. godina.

Odmah upada u oči da HHO nije reagirao, odnosno da je prešutio niz teških povreda ljudskih prava i demokracije u Republici Hrvatskoj u razdoblju od osnutka do danas, da je djelovao selektivno u skladu sa svojim procjenama, oportunizmom i mogućim interesima sponzora, pa se u toj knjizi ne može pronaći niti jedna izjava ili priopćenje o nizu politički motiviranih ubojstava, cenzuri i monopolizaciji Hrvatske radio-televizije od bivše i sadašnje vladajuće garniture, izostale su izjave i prosvjedi o kaznenom progonu i premlaćivanju niza poznatih novinara, kao što nema niti jedne izjave, jer ih nije niti bilo, o ratnim zločinima u Gospiću, Sisku, Pakračkoj Poljani i na nekim drugim mjestima.

Ono što posebno skandalizira i izaziva mnogobrojna neugodna pitanja jest činjenica da nakon ponovnog dolaska SDP-a na vlast, sadašnja nomenklatura HHO-a, čiji su viđeniji članovi gotovo svi bili bivši istaknuti članovi Saveza komunista Hrvatske i Jugoslavije, a neki su i izravno sudjelovali u ideološkim i policijsko-sudskim represijama, gotovo je utihnula i prestala kritično djelovati u odnosu na sadašnju Račanovu vlast.

Obitelji Levar nije se pomoglo

Zato primjedba g. Puhovskog da je sadašnja vlast zadržala ljude koji sabotiraju akcije za ljudska prava, premda točna, vrlo je neuvjerljiva, jer je je u tom pogledu sastav HHO-a jednako loš ako ne i gori od sastava ljudi koje Puhovski prigovara Račanu.

Postavlja se pitanje jesu li se u našoj državi Hrvatskoj odjedanput prestala gaziti ljudska prava ili pak radi zajedničkog ideološkog podrijetla iz bivše komunističke vlasti, sadašnji dužnosnici Račanove vlade i HHO-a nemaju što jedni drugima predbaciti, osim pomagati u prikrivanju patološkog srastanja SDP-a i HDZ-a na pitanjima nastavka tuđmanizma bez Tuđmana i sprege jednih i drugih s organiziranim kriminalom.

Degutantno je pritom od HHO-a licitirati s imenom ubijenog haškog svjedoka Milana Levara, o kojem su, kao i o Gospiću, progovorili tek kada je ovaj ubijen, premda se on s preživjelim haškim svjedocima koji su i dalje u izbjeglištvu, bezuspješno obraćao toj organizaciji za pomoć, kao što je, jednako tako, neshvatljivo ne rješavati za gotovo tri godine nijedan problem obitelji Levar, osim paradiranja s njima u javnosti, ali bez ikakvih djela. Ovo ponašanje vodstva HHO-a snažno podsjeća na nedavnu nakaradnu izjavu gđe Dorice Nikolić, koja je u nedostatku bilo kakvog argumenta vezanog za HSLS-ovu šutnju o ubojstvu Milana Levara, izjavila da je HSLS na nagovor platio (tisuću i nešto kuna) za troškove Levarovog pogreba. Valjda misli gđa Nikolić da bi na taj način mogla ušutkati opravdanu kritiku onih koji su prepoznali morbidan desetljetni konkubinat HSLS-a i HDZ-a u zataškavanju organiziranog kriminala sve do ratnih zločina, tim više što je u travnju 2000. godine malo prije ubojstva, sam Levar izjavio da su Budiša i Tomac bili itekako dobro obaviješteni kao članovi vlade o događajima u Gospiću, ali da ništa nisu poduzeli.

Cenzura nad vlastitim radom

Dakle, »veliki zagovornici« ljudskih prava ne čine ništa kada treba djelovati, a kada svjedok zločina bude pogubljen, onda svoju nečistu savjest peru mizernim plaćanjem dijela troškova pogreba žrtve na molbu trećih osoba ili dijeljenjem nekakvih neafirmiranih plaketa i priznanja preživjelim članovima obitelji te iste žrtve.

S takvim moralno-političkim kredibilitetom nije nimalo čudno da sadašnje vodstvo HHO-a doslovce radi cenzuru vlastitog rada i djelovanja, pa je s vrlo jasnim ciljem, izbacilo iz objavljene dokumentacije 1993.-2003. stajalište HHO-a o administrativnom oduzimanju parlamentarne Hrvatske stranke prava, dano u ožujku 1994. godine, kako bi mogli nesmetano nastaviti vješto plaziti i podilaziti Račanovoj sljedbi koja je ovo nasilje nad višestranačjem u Republici Hrvatskoj dodatno zacementirala i da se, po svoj prilici, ministrica pravosuđa Antičević– Marinović ne bi uzvrpoljila na stolici prigodom obilježavanja već spomenute desetgodišnjice osnutka HHO-a.

Jednako tome, HHO je ostao dužan odgovoriti javnosti zašto je takozvani Izvještaj o događajima nakon vojno redarstvene akcije »Oluja« više od tri godine stajao kod njih u ladici, a objavljen je post festum, dakle čak šest godina nakon spornih događaja, tek kada su na vlast došli istomišljenici današnjeg vodstva, ove, barem po imenu, potrebne i važne nevladine udruge, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava1861.