Vjesnik: 09. 04. 2003.

Pregovaračka trakavica

LJUBINKA MARKOVIĆ

Pregovori Vlade, sindikata i poslodavaca o izmjenama Zakona o radu razvlače se kao trakavica. Od početka ožujka, nakon sindikalnog prosvjeda na Markovu trgu, socijalni partneri sastaju se najmanje dva puta tjedno, ali su o najspornijim pitanjima još daleko od dogovora koji treba postići do drugog saborskog čitanja.

Gleda li se efikasnost, pregovori bi dobili lošu ocjenu. Na 11 rundi pregovora, koliko ih je dosad održano, usuglašena su samo dva pitanja - rad na određeno vrijeme i radna knjižica. No, kako se u pregovore krenulo uz prijetnju općim štrajkom, velik je pomak već i to da su pregovarači ostali za stolom i ozbiljno prionuli inventuri radnog zakonodavstva.

A riječ je o uistinu opsežnom poslu koji traži vremena, strpljenja i dobre volje svih triju strana. Na pregovorima su otvorena sva od petnaestak spornih pitanja, o mnogima se razgovaralo i nekoliko puta, ali sve kockice još nisu posložene na mjesto. Uz to, na red čeka i niz popratnih zakona koji bi se donijeli u paketu sa ZOR-om, a o kojima se nije niti počelo razgovarati.

Kako bi se ubrzali pregovori, Vladin pregovarač ministar Davorko Vidović predložio je da se dovrše do 16. travnja. Sindikati su nezadovoljni postavljanjem roka, jer smatraju da bi nagli prekid pregovora, za koje tvrde da se konačno vode uz argumente, urodio konfliktima. Još je mnogo neusuglašenih, za radnike bitnih pitanja, koja se ne mogu nabrzinu prelomiti preko koljena.

Naime, tek slijedi najteži dio pregovora o otkaznim rokovima, otpremninama, naknadama za nezaposlene i malom poslodavcu. Vladin prijedlog o povećanju naknada na burzi s 900 na 1000 kuna sindikatima nije dovoljna kompenzacija za smanjenje otpremnina i skraćivanje otkaznih rokova. Traže 1253 kune, što Vlada zasad odbija, a malo je vjerojatno da će se o tome dogovoriti na novoj rundi u četvrtak.

Kao odgovor na Vidovićev rok, sindikati najavljuju da će vrlo brzo provesti referendum među članstvom o organiziranju općeg štrajka. Ako pregovori stvarno završe 16. travnja, a ključna pitanja ostanu neusuglašena, štrajk je izvjestan. Nastave li se pregovori, sindikatima će referendum poslužiti kao dodatan pritisak na Vladu. U svakom slučaju bolje je pregovore nastaviti, ali ih i ne razvlačiti u beskraj, jer će kad-tad netko izgubiti živce. A tada je do štrajka vrlo mali korak. No, i nakon štrajka opet će se morati pregovarati, ali i nadoknaditi izgubljeno vrijeme.