Slobodna Dalmacija: 09. 04. 2003.

DOK VEĆE STRANKE NAJAVLJUJU SAMOSTALNI IZLAZAK NA IZBORE, MANJE STRANKE OTIMAJU SE ZA PREDIZBORNE PARTNERE

Koalicija SDP-a i HNS-a prije izbora je nepotrebna

ZAGREB — HDZ, SDP, HSS i HNS, četiri stranke koje po istraživanjima raspoloženjima birača jedine čvrsto drže sigurnu ulaznicu za Sabor, na izbore će, po svemu sudeći, izaći samostalno.

Za razliku od DC-a, HB-a, LS-a, Libre ili HSP-a pred kojima je tek bitka za parlamentarne klupe, ove četiri stranke sigurne su u svoj prolaz izbornog praga, pa su se puno više usredotočile na stvaranje što povoljnijeg terena za pobjedničke postizborne koalicije. Nijednoj od njih, naime, postojeći izborni sustav ne ostavlja prevelike nade u apsolutnu pobjedu koja bi automatski osigurala natpolovičnu potporu u parlamentu, pa je sasvim izvjesno da će velikima vlast donijeti umješnost sklapanja koalicija nakon, a ne prije objave izbornih rezultata.

Ipak, pomama za predizbornom koalicijskom kombinatorikom koja posljednjih tjedana postoji na domaćem političkom prostoru (posljednji slučaj s navodnom koalicijom Foruma hrvatske sloge, HSLS-a, DC-a i HSS-a pokazao se tek kao probni politički balon) nije uspjela zaobići ni neke od najjačih stranaka.

Neki od vodećih SDP-ovaca, priznajući da se radi tek o njihovim osobnim razmišljanjima, u neslužbenom su nam razgovoru potvrdili da "ne bi imali ništa protiv koalicije s HNS-om". Ona bi, prema njihovu uvjerenju, ponajbolje kumulirala izborne rezultate obiju stranaka, osiguravajući im tako najveći mogući profit. Riječ je, po istoj interpretaciji, o dvije po političkom profilu slične stranke, pa bi zajednička lista SDP-a i HNS-a anulirala mogućnost da jedna drugoj preotimaju borače.

S druge strane, jedan visoki dužnosnik socijaldemokrata kojeg smo upoznali s razmišljanjima njegovih kolega ne dijeli ovo mišljenje iz, kako je kazao, najmanje tri razloga. Prvi je "nesretno" iskustvo sa stvaranjem zajedničke liste SDP-HSLS-a koja je doduše, smatra on, pobijedila HDZ, ali i generirala probleme koji su toliko opteretili koaliciju da u prve dvije i pol godine svojeg mandata nije mogla normalno funkcionirati. HSLS bi bez SDP-a, prema njegovim riječima, osvojio nemjerljivo manje zastupničkih mandata, pa bi ovaj put najbolje bilo da se svačiji politički kapital dokaže na izborima, a ne prije njih.

Osim toga, naš sugovornik je uvjeren da je tzv. izborni plafon SDP-a puno veći od onoga koji u ovom trenutku ima HNS. Iako je istraživanje IRI-ja pokazalo da rejting socijaldemokrata tavori na 13 posto, naš izvor je uvjeren da se on do okončanja izborne kampanje može podignuti, pa i udvostručiti, dok HNS u isto vrijeme ima puno manji manevarski prostor. Svaki dogovor o zajedničkoj listi na temelju IRI-jeva omjera 13:9 bilo bi umjetno bildanje tuđeg političkog utjecaja, zaključuje visoki dužnosnik SDP-a.

- Predizborna koalicija SDP-a i HNS-a u ovom je trenutku jednostavno nepotrebna. Čini mi se da su se u SDP-u nepotrebno prepali IRI-jevih rezultata jer je njihov rejting puno veći od tih 13 posto - ističe u izjavi za "Slobodnu Dalmaciju" glasnogovornik HNS-a Boris Blažeković koji je uvjeren da će ove dvije stranke, zajedno s HSS-om, formirati buduću vladajuću koaliciju. On podsjeća da je HNS na izbore odlučio ići samostalno, demantiravši tako informacije o predizbornoj koaliciji s LS-om i Librom, strankama koje se, prema njegovim riječima, tek trebaju dokazati na izborima.

M. KARLOVIĆ-SABOLIĆ

SIMONIĆ: OČEKUJEMO 20 POSTO GLASOVA

SPLIT — HSS će na predstojeće parlamentarne izbore izići samostalno i očekujem da ćemo na državnoj razini dobiti od 15 do 20 posto glasova - istaknuo je to u utorak dr. Ante Simonić, potpredsjednik Vlade i predsjednik HSS-ove Regionalne organizacije Zapadna Hrvatska, na konferenciji za novinare splitskog HSS-a.

Dr. Simonić je izrazio uvjerenje da će se izbori održati u listopadu, istaknuvši da će i nakon njih Hrvatsku voditi koalicija nekoliko stranaka. HSS je voljan preuzeti teret upravljanja zemljom ako se uspije usuglasiti s ostalim strankama, ali neće inzistirati da bude dio vladajuće koalicije ako ne nađe zajednički jezik s partnerima i bit će oporba.

RUDOLF: ZAMKA ZA MALE STRANKE

Predsjednik Foruma hrvatske sloge Davorin Rudolf potvrdio je da inicijativa o zajedničkom sastanku stranaka centra, DC-a, HSLS-a i HSS-a, potekla iz njegove udruge.

- Samostalni izlazak na izbore velika je zamka za tzv. male stranke jer mnoge od njih neće prijeći izbori prag - ističe Rudolf, naglašavajući da će se, ako za grupiranje stranaka centra bude interesa, Forum registrirati kao politička stanka.

U DC-u i HSLS-u nisu željeli komentirati inicijativu Foruma, izražavajući pritom sumnju da će od zajedničkog susreta stranaka centra uopće išta biti kada ga je tako rezolutno odbio prvi HSS-ovac Zlatko Tomčić.

TOMČIĆ: NE ROBUJEMO LIJEVO-DESNIM PODJELAMA

- Sretan im razgovor. HSS-a tamo sigurno neće biti - poručio je predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić, komentirajući napise u pojedinim medijima kako bi se za kojih desetak dana trebali sastati čelnici Foruma hrvatske sloge, DC-a, HSLS-a i HSS-a ne bi li dogovorili veliku (pred)izbornu koaliciju stranaka centra.

Tomčić ne dovodi u pitanje legitimnost stranaka da se dogovaraju, no podsjeća kako za HSS vrijede isključivo stavovi usvojeni u prosincu na izbornoj skupštini stranke. To znači, podsjetio je, da će HSS na izbore izaći samostalno te da stranka ne robuje ni lijevim ni desnim podjelama.

- Međustranačko dogovaranje za nas počinje danom objave rezultata izbora - poručio je Tomčić, dodavši - HSS nema nikakvih pretenzija na tajnost i dvostruke igre. Ambicije su nam velike, ali naše su ambicije velike nakon izbora!

POLA HRVATSKE NE ZNA ZA KOGA BI GLASALO

ZAGREB — Po podacima ankete Centra za tržišna istraživanja GfK, hrvatsko biračko tijelo najvećim je dijelom još neopredijeljeno. Anketa je provedena u ožujku na uzorku od tisuću građana, priopćeno je iz GfK-a.

Nešto manje od četvrtine građana (23 posto) koji su se izjasnili da bi dali potporu određenim strankama naveli su da su to HDZ, HNS, HSS i SDP.

Kada je riječ o konkretnim osobama, među njih gotovo četrdeset, samo pet ih je dobilo potporu više od pet posto birača, a to su Stjepan Mesić, Ivo Sanader, Ivica Račan, Zlatko Tomčić i Vesna Pusić.

Na anketni upit što bi željeli birati na izborima, najveći broj ispitanika izjasnio se za biranje stranaka i osoba (37 posto), za biranje osoba 23 (posto), a za biranje stranaka (četiri posto). Kada bi izbori bili već sutra za točno određenu stranku opredijelilo bi se 23 posto birača, a njih 26 posto nije se još odlučilo. Na izbore ne misli izići 23 posto, a 28 posto ih nije znalo odgovoriti na to pitanje. Prema tim podacima 54 posto građana nije opredijeljeno (nisu odlučili ili ne znaju za koga bi glasovali).

SAVEZ KOVAČEVIĆA I PAŠALIĆA

I HDZ je jedno vrijeme koketirao s formiranjem zajedničke liste s HKDU-om, no taiming se tih kontakata - nimalo slučajno, kažu upućeni - podudario s razgovorima o predizbornom savezu koji su vodili Anto Kovačević i Ivić Pašalić. Sanader se, po svemu sudeći, u želji da Hrvatskom bloku preotme potencijalnoga koalicijskog partnera tek taktički uključio u igru, ali dugoročno, tvrde njegovi bliski suradnici, uopće ne računa s Kovačevićem.