Vjesnik: 09. 04. 2003.

Saveznici razornim bombama gađali ulaze u Saddamove katakombe

Na udaru američkog bombardiranja našli su se i strani novinari u Bagdadu / Amerikanci nastoje potpuno razoriti neke gradske četvrti Bagdada, tvrdi turski novinar/ Irački ministar informiranja ustvrdio da će branitelji Bagdada uništiti američke napadače i poručio: »Ovaj povijesni grad bit će njihova najveća grobnica«

ANKARA, 8. travnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Američke snage su dvadesetog dana rata u Iraku započele veliki i, čini se, završni »lov« na Saddama Husseina i njegove sinova Udaya i Qusya. Teški bombarderi B-1 u utorak ujutro su »pametnim bombama« gađali stambenu četvrt Al Mansour, ali nema podataka je li pogođen zadani cilj. Američki vojni izvori su još u ponedjeljak doveli u pitanje sudbinu vladajuće iračke trojke.

Četiri bombe, teške po 900 kilograma, goleme razorne moći pale su na mjesta za koje se pretpostavlja da kriju tajne ulaze u Saddamove katakombe. Napad je izveden na temelju obavještajnih dojava da se na nekom od tih mjesta pod Saddamovim predsjedanjem održava sastanak najvišeg iračkog vodstva.

Zasad se pouzdano zna jedino da je tijekom zračnih udara poginulo više civila. Na udaru su se našli i brojni novinari smješteni u hotelu »Palestina«. Projektil ispaljen iz američkog borbenog zrakoplova, koji je više puta nadlijetao grad u niskom letu, pogodio je prostorije na 15. katu. Dvojica novinara su poginula, a četvorica su teško ranjena. Reporter turske neovisne mreže NTV Ismail Bali, koji se nalazio u blizini eksplozije, tvrdi da su četiri člana Reutersovog izvještajnog stožera ranjena.

Nešto ranije, žrtve bombardiranja bili su novinari katarske tv-postaje Al Jazeera koja jedina, uz Arab Network iz Abu Dhabija, ima vlastite dopisničke urede u Bagdadu. Tom prilikom poginuo je kamerman Tariq Ayoub, dok je jedna osoba ranjena.

Izvjestitelj Al Jazeere Majed Abdel Hadi nazvao je napad na dopisništvo »hladnokrvnim zločinom«. On vjeruje kako nije slučajno da novinari i tv-snimatelji postaju sve češće žrtve anglo-američkih zračnih udara. Smatra da se ti napadi poduzimaju zbog toga da svjetska javnost ne vidi američke i britanske zločine nad nedužnim civilima. »Bombama smrti želi se sakriti prava istina o suštini i pozadini sadašnje anglo-američke invazije na Irak«, rekao je.

U međuvremenu, američki zrakoplovi su nastavili bombardirati središte Bagdada. Čuje se i pucnjava iz minobacača i automatskog oružja. Javlja se da su američke kopnene snage prešle rijeku Tigris i da napreduju prema vojnoj zračnoj luci Rashid. Najžešće borbe se, međutim, vode oko obližnje bagdadske tvrđave i Palače Republike. Oštri sukobi se vode i kod mosta Salah-Khasan, gdje je u ponedjeljak i utorak, kako se vjeruje, ubijeno deset, a ranjeno oko dvadeset američkih vojnika.

Pouzdanih podataka o pomicanju bojišnice prema središtu grada, te mrtvima i ranjenima s obje strane još nema. Ratni izvjestitelj turske mreže NTV Riza Kücükoglu, inače, stručnjak za vojna pitanja, tvrdi da su Amerikanci počeli sustavnom topovskom paljbom potpuno uništavati neke gradske četvrti. Branitelji Bagdada, pred stalnim naletima borbenih zrakoplova i jurišnih helikoptera koji »čiste teren«, pružaju sve slabiji otpor. Neka, istina nepotvrđena izvješća, kažu da se pod kontrolom američkih snaga našlo i sjedište iračke vlade.

Odlučujuće borbe za Bagdad bacile su u utorak u drugi plan ratna zbivanja na drugim iračkim bojištima, uključujući i strateški važne gradove Mosul i Kirkuk na sjeveru. Američke snage nastoje što je moguće brže skršiti ključno središte otpora s glavnim strukturama vlasti Saddamova režima, jer bi to pridonijelo brzom završetku anglo-američke operacije »Iračka sloboda«.

Od savezničkih zračnih udara ne strahuju samo Iračani nego i njihovi susjedi Iran i Sirija. Prema nekim informacijama, svjetovni i duhovni vođe u Teheranu naredili su stavljanje u stanje najviše borbene pripravnosti tamošnjih oklopnih snaga. Rečeno je da je to poduzeto zbog stranih vojnih prijetnji. Iran je, inače, uz Irak i Sjevernu Koreju, američki predsjednik George W. Bush proglasio »osovinom zla«.

Neki vojni i politički analitičari iz toga izvlače zaključak da bi Iran vrlo brzo mogao na vlastitoj koži osjetiti američku prisutnost u regiji. Vjeruje se da bi na meti napada mogla biti dva nuklearna reaktora koja se upravo završavaju uz stručnu rusku pomoć. SAD i Izrael tvrde da bi se reaktori mogli koristiti za proizvodnju obogaćenog urana koji služi za izradu atomske bombe, a Iran da je riječ o objektu koji će služiti za proizvodnju električne energije.

Irački ministar informiranja Mohammed al Shahaf održao je i u utorak redovitu konferenciju za novinare. Njegovo pojavljivanje bilo je za mnoge izvjestitelje veliko iznenađenje. Al Shahaf je ustvrdio da će branitelji Bagdada uništiti američke napadače. »Ovaj povijesni grad bit će njihova najveća grobnica«, poručio je, dok su gradom odjekivale razorne eksplozije.

Salih Konjhodžić