Vjesnik: 09. 04. 2003.

Ukinut uhidbeni nalog za generala Bobetka

Zdravstveno stanje optuženog stožernog generala utjecalo na zaključenje slučaja, a nalog hrvatskoj vladi za uručenje optužnice smatra se ispunjenim, bez obzira na uobičajena hrvatska natezanja o nadležnosti

ZAGREB, 8. travnja - Međunarodni kazneni sud u Haagu prihvatio je kao procesno ispravnu metodu uručenja optužnice Janku Bobetku. Diplomatski i sudski izvori u Sudu potvrdili su Vjesniku informaciju da je nadležno sudsko vijeće u ponedjeljak razmotrilo informaciju iz Zagreba, optužnicu prihvatilo kao uručenu i, u skladu s prijašnjim najavama, ukinulo uhidbeni nalog za generala Bobetka i nalog o njegovu transferu u haaški pritvor.

Time je nakon gotovo sedam mjeseci stavljena točka na postupak pokrenut 19. rujna prošle godine protiv bivšega prvog čovjeka Hrvatske vojske. Teret optužnice, u skladu s takvim mišljenjem Suda, nije mogao podnijeti osamdesetpetogodišnji general Janko Bobetko.

Optuženje za ratni zločin time je ustuknulo pred medicinskom činjenicom da se ne može procesuirati čovjeka koji većinu dana provodi u besvjesnom stanju, a rijetki trenuci kontakta s okolinom nisu dovoljni da bi kao optuženik mogao sudjelovati u postupku. Istih sedam mjeseci kasnije, osumnjičenikovo zdravstveno stanje i dalje je takvo da bi provedba uhidbenog naloga i naloga o transferu u Haag išla na teret tužiteljstva. A to je rizik koji nitko u Haagu nije htio preuzeti.

Takva odluka Haaškoga suda trebala bi prekinuti i ovdašnje rasprave o tome je li poštansko uručenje optužnice zapravo dezavuiralo hrvatski sud, hrvatski pravni poredak, je li učinjeno »navrat-nanos«. Treba podsjetiti da je zahtjev za uručenjem formuliran kao obveza »hrvatskih državnih tijela«, i nije se tražilo da to učini isključivo sud, mogao je to učiniti i Ured za odnose s Haagom.

Nadalje, postupak »korištenja pošte« mogao je biti učinjen i nekoliko dana ranije, a ne u cajtnotu prošloga petka. Međutim, očekivala se odluka nadležnog Županijskog suda u Zagrebu. Kako se taj sud nije mogao maknuti od svoje ranije »betonirane« faze postupka u kojoj glavnu ulogu igra nalaz vještaka liječnika o Bobetkovoj procesnoj sposobnosti, to se preko njegova zaključka, od 3. veljače, nije moglo ranije ni postupati.

Na kraju, pošiljka optužnice nosi datum 3. travnja, dakle datum koji je u potpunosti unutar roka što ga je postavio Haag.

Sve su to činjenice koje su izmakle kritičarima Vladina poteza »uručenja« i stvorile dojam da je riječ o neustavnom i nezakonitom postupku.

Vlado Rajić