Vjesnik: 09. 04. 2003.

HSS ne želi razgovarati o predizbornom okupljanju stranaka centra

Međustranačka dogovaranja za nas počinju danom objave rezultata izbora, izjavio čelnik HSS-a Zlatko Tomčić, naglasivši da ta stranka na izbore izlazi sama / U DC-u smatraju da je iznošenje u javnost ideje o okupljanju političkog centra samo naštetilo svemu / Na izbore sami izlaze i DC i HSLS bez obzira na najave o predizbornom okupljanju

ZAGREB, 8. travnja - Ideja o predizbornom okupljanju stranaka centra, koju pokušavaju promovirati DC, HSLS i članovi Foruma Hrvatske sloge, čini se, već je unaprijed osuđena na neuspjeh.

Zlatko Tomčić, predsjednik HSS-a, stranke koju bi idejni osnivači političkog centra iznimno rado vidjeli u svojim redovima, u utorak je naglasio da HSS sigurno neće sudjelovati u takvim razgovorima koji su, inače, bili planirani za sljedećih desetak dana.

»Međustranačka dogovaranja za nas počinju danom objave rezultata izbora«, izjavio je Tomčić naglasivši kako je stav HSS-a jasan - ta stranka na izbore izlazi sama »ne robujući ni desnim ni lijevim podjelama«. On vjeruje da će i organizatori razgovora ozbiljno shvatiti HSS, koji »nema pretenzija za tajnovitost i dvostruke igre«. »Ambicije su nam velike, ali nakon izbora«, ustvrdio je Tomčić.

Da HSS nikad nije potvrdio interes za sastanak čelništva DC-a, HSLS-a i ljudi iz Foruma, neslužbeno nam je potvrđeno i u DC-u. U toj su stranci mišljenja da je izlaženje u javnost s idejom o okupljanju političkog centra samo naštetilo svemu, te da će se u budućnosti vjerojatno voditi »diskretni bilateralni razgovori«. No u DC-u ne skrivaju kako bi bili vrlo zadovoljni da se svemu pridruži jaki HSS, uz naglasak da je razgovore inicirao Forum hrvatske sloge. Treba napomenuti da je i DC, kao i HSS, te HSLS, odlučio samostalno izići na izbore.

U HSLS-u naglašavaju kako su svjesni da HSS balansira između ljevice i desnice, no ni Budišina stranka nije jedinstvena oko moguće suradnje s DC-om.

Poznato je da radikalnije krilo HSLS-a zagovara ideju većeg približavanja desnim strankama, dok ono umjerenije misli da bi zajedno s DC-om, HSLS mogao postići bolji izborni uspjeh. Ali, jednako tako, predsjednik HSLS-a Dražen Budiša odlučan je u stavu da HSLS na izbore izlazi sam, te ako i bude nekakvog dogovaranja nakon izbora, ono mora biti zasnovano isključivo na programskim osnovama.

Dada Zečić