Vjesnik: 10. 04. 2003.

Mrčela: Kazneni zakon mijenja se iz političkih i promidžbenih razloga

Pod udar će moći doći svaki sudac koji nekog osudi, jer će ta osoba moći tvrditi da je osuđena jer mu sudac zbog nečeg želi naštetiti, ističe potpredsjednik UHS-a Marin Mrčela/ Fiškalskim amandmanom Mladena Godeka cijeli Zakon o nasljeđivanju doveden u pitanje, kaže Đuro Sessa, zamjenik predsjednika UHS-a

ZAGREB, 9. travnja - Udruga hrvatskih sudaca (UHS) ne slaže se s izmjenama Kaznenog zakona (KZ), prema kojima će suci biti kažnjeni ako postupaju u korist ili na štetu neke stranke, i u slučaju da namjerno osude nevinu osobu.

Potpredsjednik UHS-a Marin Mrčela ocijenio je u srijedu na konferenciji za novinare da se takve izmjene donose iz političkih i promidžbenih razloga, te da će one dovesti do novih pritisaka na suce. Po Mrčelinim riječima, suci i po dosadašnjim odredbama KZ-a mogu odgovarati ako krše zakon.

»Po novom rješenju, pod udar će moći doći svaki sudac koji nekog osudi, jer će ta osoba moći tvrditi da je osuđena jer mu sudac zbog nečeg želi naštetiti«, rekao je Mrčela, dodajući da manjina sudaca koja ne poštuje zakon, može biti kažnjena i po postojećim propisima. Mrčela ističe da su stalne promjene zakona, kao i u slučaju KZ-a koji se mijenja već treći put u četiri godine, neprimjerene jer dovode do pravne nesigurnosti.

Đuro Sessa, zamjenik predsjednika UHS-a, podržao je zahtjeve Javnobilježničke komore da se ukine odredba Zakona o nasljeđivanju po kojoj predsjednici sudova odlučuju o dodjeli ostavinskih predmeta notarima. Ta odredba unesena je u Zakon amandmanom zastupnika Mladena Godeka.

»Tim provincijalnim fiškalskim amandmanom, cijeli Zakon o nasljeđivanju, koji je inače dobar, doveden je u pitanje«, kazao je Sessa. Dodao je da odredba prema kojoj o predsjednicima sudova ovisi hoće li ostavinski predmeti ići notarima, može dovesti do samovoljnog postupanja predsjednika sudova i sumnje u njihovu korumpiranost.

Poznato je da je bilo predviđeno da ostavinski predmeti automatizmom idu javnim bilježnicima, no takvo rješenje zastupnik Godek »minirao« je svojim amandmanom. Inače, i Ministarstvo pravosuđa bilo je za automatsko dodjeljivanje ostavinskih predmeta javnim bilježnicima.

UHS traži da Ustavni sud ubrza odlučivanje o njihovu zahtjevu da se sucima prizna dodatak od 0,5 posto za svaku godinu radnog staža.

Biljana Bašić