Vjesnik: 10. 04. 2003.

Smrt novinara - neugodnih svjedoka rata u Iraku

Očito je da u Iraku obje strane pokušavaju iskoristiti novinare za širenje »svoje« propagande/ Kako upozorava Regis Bourgeat iz organizacije Reporteri bez granica, Sjedinjene Države loše gledaju na činjenicu da ima neovisnih novinara koji žele provjeriti informacije dobivene iz američkih vojnih izvora

ZAGREB, 9. travnja - »Nema te tehnologije koja bi mogla zamijeniti izvještaj, nema te slike koja bi bolje i jače izrazila emocije, uzbuđenja i stradanja od priče novinara s mjesta događaja«, piše u jednom od brojnih članaka kojima su španjolske novine popratile smrt svojih reportera u Iraku.

U ovome ratu, u kojemu su od početka stizale proturječne informacije s ratišta i u kojemu su se mnogi novinari, uglavnom američki, otvoreno stavili u službu propagande postrojbi kojima su bili »pridruženi«, osobito je bila važno izvještavanje neovisnih novinara. Onih pripadnika »novinarskog plemena«, kako to obično kažu Španjolci, koji su bili spremni na svaku opasnost da bi saznali što se zapravo zbiva, tražeći informacije po pravilima profesije, kao nepristrani svjedoci ili prenositelji izvora s obje strane.

Većina njih koji su pratili zbivanja u glavnom iračkom gradu smještena je u bagdadskom hotelu »Palestina«, koji će u kolektivnom sjećanju ratnih reportera te ostalih kolega širom svijeta ostati zapamćen kao »vojna meta« američkih tenkovskih projektila. Iz tog su hotela, koji je jedan španjolski komentator nazvao »nebranjenim rovom«, neovisni novinari pokušavali koliko-toliko objektivno pratiti britansko-američke udare na grad, i tamo ih je u utorak pogodila američka raketa. Bila je to »tragična pogreška«, ocijenjeno je u Pentagonu, a redakcijama i obiteljima upućeni su izrazi sućuti .

Svoj glas prosvjeda zbog smrti više od 10 novinara u samo 20 dana rata, podigle su novinarske udruge širom svijeta, upozoravajući na neravnopravni položaj neovisnih novinara i »pridruženih« koje brane koalicijske postrojbe.

Organizacija za zaštitu prava novinara Reporteri bez granica najavila je da će američkom ministru obrane Donaldu Rumsfeldu uložiti pismeni prosvjed protiv »kako se čini, namjernog čina američke vojske«. Međunarodni novinarski institut (IPI) ocijenio je, pak, da napad na hotel »Palestina« vjerojatno nije bio namjerno usmjeren na novinare, ali je upozorio da su Amerikanci bili vrlo »brutalni« u bombardiranju ureda arapske televizije Al Jazeere.

Od početka ovog »čudnog rata«, kako neki analitičari nazivaju invaziju na Irak, prisutan je pritisak na novinare koji izvještavaju iz te zemlje. Ne samo da je najmanje 10 reportera i snimatelja našlo smrt u ovih dvadesetak dana, nego je dovedena u pitanje i sama profesija. Očito je da su obje strane pokušale kontrolirati slobodan protok informacija, od onih na ratištima do onih alarmantnih o kemijskim i biološkim oružjima te onih s uvećanim ili pak umanjenim brojem žrtava.

U razgovoru za BBC, Regis Bourgeat iz organizacije Reporteri bez granica, uz opasku da su Amerikanci vrlo dobro znali tko je smješten u hotelu »Palestina«, naglašava: »Sjedinjene Države loše gledaju na činjenicu da ima neovisnih novinara koji mogu cirkulirati i koji žele provjeriti informacije koje im daju američki vojni izvori«. On objašnjava da Amerikanci posve drukčije tretiraju novinare koji putuju s američkim postrojbama »čiji rad mogu kontrolirati i usmjeravati kako bi širili svoju propagandu«. Neovisni su novinari u vrlo teškom položaju. O tome svjedoči i iskustvo skupine neovisnih portugalskih i izraelskih reportera koje su Amerikanci zatočili na 48 sati jer su ih smatrali »špijunima bagdadskog režima«.

Smrt tolikog broja novinara u Iraku mnogi doživljavaju kao nestanak neugodnih svjedoka rata s »kojim nešto nije u redu«, kako je zapisao jedan analitičar.

Gordana Tintor