Vjesnik: 10. 04. 2003.

Sindikati prekinuli pregovore o izmjenama Zakona o radu

Sindikalisti traže hitan sastanak s premijerom Račanom/ Krajem mjeseca referendum među sindikalnim članstvom o općem štrajku

ZAGREB, 9. travnja - Nezadovoljni dosadašnjim tijekom, sindikati su odlučili prekinuti pregovore s Vladom i poslodavcima o izmjenama Zakona o radu, a na već zakazani nastavak pregovora u četvrtak neće doći.

O tome su u srijedu obavijestili predsjednika Vlade Ivicu Račana i Hrvatske udruge poslodavaca Ivicu Mudrinića, te zatražili hitni razgovor s premijerom.

U pismu upućenom Račanu, čelnici pet sindikalnih središnjica i autonomnih sindikata podsjećaju kako im je na početku pregovora rečeno da su sva pitanja otvorena za pregovore, pa i otpremnine i otkazni rokovi.

»U pregovore smo ušli otvoreno i spremni na kompromise, što smo dosad i pokazali, ali oko pitanja otpremnina i otkaznih rokova te duljine primanja i visine naknade za nezaposlene naši argumentirani i razumni prijedlozi nisu prihvaćeni«, tvrde sindikalisti.

No, na zadnjim pregovorima u ponedjeljak, predstavnici Vlade zauzeli su sasvim suprotan stav, držeći da se o visini otpremnina i duljini otkaznog roka te trajnoj naknadi za nezaposlene ne može razgovarati izvan onoga na što se Vlada obvezala prema međunarodnim financijskim institucijama, ističu sindikati u pismu Račanu.

Upozoravaju da takav stav Vlade upućuje na izostanak dobre vjere pri ulasku u pregovore sa sindikatima, te poručuju da do hitnog razgovora s premijerom prekidaju pregovore.

U proteklih pet tjedana pregovora, socijalni partneri usuglasili su samo dva od petnaestak spornih pitanja. Pregovori su zapeli upravo na otpremninama i otkaznim rokovima.

Vlada zahtijeva da se, na što se i obvezala MMF-u, otkazni rokovi skrate na tri mjeseca, a otpremnine smanje na četiri bruto plaće. No, sindikati smatraju da je povećanje naknada za nezaposlene sa 900 na 1000 kuna koliko nudi Vlada, premala kompenzacija za smanjena prava i traže 1253 kune.

»U pregovorima smo došli pred zid, a kroz kompenzacije koje nudi Vlada ne dobivamo ništa. Od Račana očekujemo odgovor ima li Vlada slobodu pregovaranja ili nema, odnosno ima li uopće prostora za pregovore o otkaznim rokovima i otpremninama izvan okvira dogovorenih s MMF-om. Neka Račan presiječe spor, a ovisno o ishodu razgovora s premijerom, spremni smo nastaviti pregovore«, ističe čelnik HUS-a Zdenko Mučnjak.

Pet središnjica i autonomni sindikati nedavno su osnovali zajednički odbor za pripremu referenduma među članstvom o organiziranju općeg štrajka zapnu li pregovori. Odluka o tomu donesena je još na prvom svesindikalnom saboru potkraj veljače. Sljedećih dana odlučit će o terminu referenduma, koji bi mogao biti održan do kraja mjeseca.

Iako sindikalisti tvrde da provedba referenduma nije u izravnoj vezi s prekidom pregovora, dobiju li podršku članstva za opći štrajk, bit će to snažan adut u rukavu kojim će pritisnuti Vladu da na mogućem nastavku pregovora prihvati njihove argumente.

I obilježavanje 1. svibnja u Maksimiru, koje će ove godine, kako je dogovoreno u srijedu, prvi put organizirati svih pet središnjica, bit će prosvjednog karaktera. Hoće li prosvjedovati zbog izmjena Zakona o radu, sindikati će odlučiti nakon razgovora s premijerom i ishoda mogućeg nastavka pregovora.

Lani su, kad je Vlada prvi put pokušala pa odustala od izmjena Zakona, u Maksimiru prosvjedni skup organizirali SSSH, NHS, HUS, URSH, a ove godine pridružuje im se Matica sindikati javnih službi kako bi demonstrirali zajedništvo ostvareno u pregovorima o izmjeni Zakona o radu.

Ljubinka Marković