Novi list: 10. 04. 2003.

HAŠKI SUD POVUKAO NALOG ZA UHIĆENJE BOBETKA

Optužnica još uvijek na snazi

Mišetić: Bilo bi normalno da Haag povuče i optužnicu protiv Bobetka

ZAGREB – Glasnogovornik Haškog suda Jim Landale jučer je potvrdio kako je nalog tribunala za uhićenje i predaju umirovljenog generala Janka Bobetka bio automatski suspendiran čim je hrvatska Vlada izvijestila da je optužnica uručena. No, iako je nalog za predaju povučen, optužnica protiv Bobetka još uvijek je na snazi.

– Ako su nalozi za uhićenjem i predajom povučeni, zanima me kako može egzistirati optužnica, a ne i nalog. Pred Haškim tribunalom drugačiji je put optuženja nego u Hrvatskoj. U Haagu uhidbeni nalog uvijek prati optužnicu. Stoga su priče o predaji optužnice i povlačenju uhidbenog naloga efemerna stvar. Za Haag je optužnica i dalje važeća. A unatoč tome što je ja nisam primio, normalno je da i ovako imam sadržaj optužnice, jer je objavljena na internetu. Zanima me hoće li tužiteljstvo Haškog suda sad odustati od optužnice protiv Bobetka i obustaviti kazneni postupak. To bi bio normalan idući korak, prokomentirao je za naš list povlačenje naloga za uhićenjem Janka Bobetka njegov odvjetnik Bosiljko Mišetić.

Glasnogovornik Tribunala Jim Landale još je objasnio da je odluka kojom je 19. ožujka haški sudac Carmel Agius naložio uručenje optužnice generalu Bobetku ili njegovim odvjetnicima podrazumijevala »trenutačno suspendiranje naloga za uhićenje i predaju nakon što se optužnica uruči«.

Bivši zapovjednik Glavnog stožera Hrvatske vojske, umirovljeni stožerni general Janko Bobetko, optužen je po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti za ratne zločine počinjene u operaciji Medački džep u 1993. godini.

S. Ab.