Slobodna Dalmacija: 10. 04. 2003.

ZAŠTO JE UHIĆENJE BIVŠEG ZAPOVJEDNIKA HVO-a I HAAŠKOG OPTUŽENIKA ZA ZLOČINE U STUPNOM DOLU OBAVIJENO TAJNOM

Splitska policija godinama skrivala Ivicu Rajića i izdala mu lažne osobne isprave

SPLIT — Ivicu Rajića, zapovjednika HVO-a za srednju Bosnu, optuženog za ratni zločin u Stupnom Dolu, uhitili su pripadnici specijalne postrojbe MUP-a u petak 4. travnja u splitskoj Ulici A.B. Šimića na Blatinama. Visoki neimenovani policijski izvor potvrdio je njegovo uhićenje na ulici u blizini stana u kojem su se od 1997. godine pod lažnim imenima skrivali njegova supruga i djeca. Međutim, Slobodna Dalmacija doznaje da su Ivici Rajiću lažne isprave na ime Viktor Andrić doista izdani u PU splitsko-dalmatinskoj, ali početkom 2003. godine, kada je načelnikom te PU bio Serdjan Guštin. To upućuje na zaključak da su državne vlasti, kako one za vrijeme HDZ-a, tako i koalicijske, imale saznanja o haaškom optuženiku.

Isto tako, nove lažne isprave, izdane u splitskoj PU početkom 2003. godine, upućuju na zaključak da je MUP imao informacije o kretanju i prebivalištu Ivice Rajića, te da je njegovo spektakularno uhićenje i dovođenje uhićenja u vezu s tobožnjim pokušajem hapšenja generala Ante Gotovine bilo potpuno nepotrebno. Okolnost da je i aktualna vlast imala saznanja o identitetu i mjestu Rajićeva boravka, drukčije pozicionira i teze o početku konačnog obračuna s najtvrdokornijim dijelom HDZ-ova desničarsko-špijunskog podzemlja koje je u hrvatskim tajnim službama nadživjelo i promjenu vlasti u siječnju 2000. godine.

Očito je da su SUZUP i SIS tijekom 1997. godine počeli akciju skrivanja Ivice Rajića i osiguranja tajnog identiteta i boravišta. Činjenica je da se Rajić u vojno-hotelskom kompleksu "Duilovo" skrivao pod svojim imenom, dok se njegova supruga na Blatinama, gdje je jedno vrijeme imala i butik cipela, skrivala pod lažnim imenom. Ali, kada su se u hrvatskim medijima počele pojavljivati informacije o njegovu boravku u Splitu, SiS i SUZUP su Rajiću, u doba HDZ-ove vladavine, osigurali tajni identitet.

Ime Viktor Andrić Rajić je prvi put upotrijebio 1993. godine, nakon što se dogodio zločin u Stupnom Dolu, pa se tako na mjestu zapovjednika HVO-a za područje Kiseljaka umjesto Ivice Rajića pojavio Viktor Andrić. Rajić je suprotno izvješću koje je uputio Glavnom stožeru HVO-a i dalje ostao zapovjednikom. Rajića je potom SIS skrivao u vojnom kompleksu "Brela", a isto ime, Viktor Andrić, upotrijebio i kada se skrivao u vojnom hotelu "Zvonimir" i bez straha šetao Zagrebom. Nove informacije govore da se Rajić nije skrivao ni u Makedoniji, ni u Jugoslaviji, ni u Rusiji ni u Latinskoj Americi, nego da je najčešće boravio na relaciji Split-Hercegovina. Isto tako, uočljivo je da se Rajić uvijek služio istim lažnim imenom.

Nove osobne isprave izdane na isto ime, početkom ove godine u Splitu, dovode u pitanje, navodno, već najavljenu istragu za Rajićevim pomagačima unutar splitske Policijske uprave. Ako je na djelu doista bio kontiniutet u prikrivanju njegova boravišta i identiteta, postavlja se niz novih delikatnih pitanja oko uhićenja haaškog optuženika Ivice Rajića.