Slobodna Dalmacija: 10. 04. 2003.

USTAVNI SUD PONIŠTIO ODLUKU BIVŠEG MINISTRA OBRANE JOZE RADOŠA

Vojnicima zajamčen istup u medijima

ZAGREB — Ustavni sud poništio je u srijedu odluku bivšeg ministra obrane Joze Radoša o strogoj zabrani istupa u medijima pripadnicima Ministarstva obrane (MORH) i Oružnih snaga kao neustavnu zbog prekoračenja ovlasti i povrede zajamčene slobode javne riječi.

Podnositelj prijedloga za ocjenu ustavnosti, časnik HV-a iz Splita Andrija Bartulić na temelju te ustavnosudske odluke može od MORH-a zahtijevati povratak na posao. On je, naime, zbog Radoševe odluke dobio otkaz nakon stegovnog postupka. Većina sudaca podržala je prijedlog sutkinje izvjestiteljice Emilije Rajić da se odluka poništi jer je propisu neustavan i donesen i primijenjen na nevaljan način, a za njegovo donošenje ministar nije imao zakonsko uporište.

— Zadovoljan sam jer je Ustavni sud potvrdio da sam bio u pravu, a tadašnji ministar Radoš u krivu kad mi je zabranio javno istupanje, što je bilo očito kršenje ljudskih prava — izjavio je o odluci Ustavnog suda predsjednik splitske Hvidre Andrija Bartulić. Apsurdno je bilo da nama koji smo bili u ratu zabranjuju da govorimo o Domovinskom ratu i borimo se za braniteljska prava, a da svi drugi mogu pljuvati po nama, kaže Bartulić. Stoga očekujem da se u skladu s odlukom Ustavnog suda svi smjenjeni hrvatski generali vrate na posao jer su kažnjeni zbog javnih istupa, poručuje Bartulić.

Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev za ocjenu ustavnosti kolektivnog ugovora. Splitski Sindikat zaposlenika u školstvu i trogirske Udruge tajnika i računovođa u školstvu zatražili su ocjenu ustavnosti odredbe Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama po kojoj prednost u zapošljavanju imaju nezaposleni. Stajalište je Ustavnog suda da kolektivni ugovori nisu propisi čiju ustavnost može ocjenjivati, nego su to ugovori između sindikata i poslodavca.

S. ŠETKA – H