Vjesnik: 11. 04. 2003.

Robertson: U BiH nužna vojna reforma

SARAJEVO, 10. travnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Glavni tajnik NATO-a George Robertson izjavio je u četvrtak u Sarajevu da se više ne može tolerirati sadašnja obrambena struktura u BiH. »Dolazimo s porukom da se na području obrane trebaju provesti reforme«, rekao je Robertson, koji je s predstavnicima zemalja članica Stalnoga vijeća Sjevernoatlantskog saveza boravio u jednodnevnom posjetu BiH.

Nakon dolaska u sarajevsku zračnu luku, izjavio je da su zajedničko zapovjedništvo i demokratski nadzor nad oružanim snagama apsolutni preduvjet za napredak BiH. Robertson je istaknuo kako je NATO zainteresiran a za stabilnost i sigurnost te zemlje.

»Za NATO i međunarodnu zajednicu izuzetno su bitni red i zakon i zato smo fokusirani na ta pitanja«, kazao je glavni tajnik NATO-a.

Robertson i članovi Sjevernoatlantskoga vijeća susreli su se s članovima Predsjedništva BiH i glavni tajnikom bosanskohercegovačkog Stalnog vojnog povjerenstva s kojima su razgovarali o stanju u BiH te reformi obrambenog sustava.

Uoči dolaska u Sarajevo, Robertson je za lokalne medije izjavio kako je nezadovoljan činjenicom da u BiH dosad ništa nije napravljeno kako bi ta zemlja dobila ministarstvo na državnoj razini koje bi se bavilo pitanjima obrane. To je i temeljni uvjet da BiH može pristupiti programu Partnerstvo za mir.

Alenko Zornija