Vjesnik: 11. 04. 2003.

Uz kaznu od 40 godina, je li potreban i doživotni zatvor

Stručnjaci podijeljeni oko prijedloga da se uvede doživotni zatvor / Predsjednik Vrhovnog suda Crnić: Nekim zločincima treba uskratiti mogućnost povratka među civilizirane ljude / Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Bačić: Ta je kazna nehumana. Čini se da nismo daleko ni od uvođenja smrtne kazne

OPATIJA, 10. travnja - Hoće li u sklopu izmjena Kaznenog zakona biti prihvaćena i kazna doživotnog zatvora? Hoće li od najavljenog masovnog pooštravanja kazni biti koristi? To su tek neka od aktualnih pitanja kaznenog zakonodavstva, o kojima na dvodnevnom savjetovanju u Opatiji raspravlja tristotinjak hrvatskih kaznenopravnih stručnjaka.

Voditelj savjetovanja, sudac Vrhovnoga suda Republike Hrvatske Milan Petranović naglasio je u četvrtak da se izmjenama kaznenog zakonodavstva otklanjaju mnoge nedoumice u sudskoj praksi. No, upozorio je da se uvode i nove dvojbe koje će još više poremetiti ionako poremećenu sudsku praksu.

Predsjednik Vrhovnoga suda Ivica Crnić zalaže se za uvođenje kazne doživotnog zatvora »jer nekim zločincima treba uskratiti mogućnost povratka među civilizirane ljude«. Tu kaznu ne shvaća kao prevenciju, već smatra da društvo treba raspolagati učinkovitim sredstvom kako bi iz svoje sredine trajno izoliralo osobe kojima nije mjesto na slobodi.

Građani sada strepe hoće li prekršitelj ponoviti slično djelo kad mu istekne ograničeno trajanje zatvorske kazne, propisano sadašnjim Kaznenim zakonom.

No, Crnić ističe da sav teret borbe protiv kriminala ne smije pasti na pravosuđe nego da su svi, ponajprije političari i javni djelatnici, dužni pridonositi stvaranju klime poštivanja zakona i sudskih odluka. Očekuje i da Vlada osigura uvjete za provedbu postupaka u kojima se pojavljuju zaštićeni svjedoci, te da se općenito poveća sigurnost rada na sudovima.

Među kaznenopravnim stručnjacima koji su skeptični prema uvođenju doživotnog zatvora, jest i Franjo Bačić, profesor Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Smatra da je uvođenje kazne doživotnog zatvora najproblematičniji prijedlog promjena Kaznenog zakona. Prema njegovu mišljenju, jedino je obrazloženje za uvođenje te kazne da se udovolji kazneno-političkim potrebama.

»Nerealno je očekivati da će ta kazna utjecati na smanjenje kriminala. U najtežim uvjetima za Hrvatsku imali smo zatvorski maksimum od 20 godina, potom je produžen na 40 godina, a sada se predlaže doživotni zatvor pa se čini da nismo daleko ni od smrtne kazne«, rekao je Bačić.

Upozorio je da bi se, ako se prihvati taj prijedlog, sve dosadašnje propisane kazne dugotrajnog zatvora pretvorile u doživotni zatvor. Bačić drži da je kazna doživotnog zatvora nehumana i etički neprihvatljiva jer je inspirirana osvetom i uvjerenjem da se čovjek ne može popraviti. No, njezin besmisao mogao bi se popraviti obvezatnim uvjetnim otpustom.

Kad je riječ o kaznenopravnom statusu hrvatskoga predsjednika u odnosu na zaštitu njegova ugleda u toj funkciji, Bačić smatra da bi tu zaštitu trebalo postaviti kao oficijelni delikt, jer svatko na tom položaju ima pravo na puno poštovanje.

Damir Herceg