Slobodna Dalmacija: 11. 04. 2003.

DOBROSLAV PARAGA TRAŽI 250 TISUĆA KUNA ZBOG KLEVETE

Očitovanje na očitovanje

ZAGREB — U nastavku suđenja u povodu tužbe predsjednika HSP-a 1861. Dobroslava Parage, kojom od "Slobodne Dalmacije" traži 250 tisuća kuna zbog klevete, u četvrtak se na zagrebačkom Općinskom sudu zastupnik tužitelja, odvjetnik Branko Šerić, očitovao na prigovor pravne zastupnice naših novina na tužbu. U tom je prigovoru navedeno kako je u ovom slučaju već bila donesena pravomoćna presuda. Naime, Paraga je 1995. bio tužio naše novine zbog teksta Josipa Jovića objavljenog 1992. pod naslovom "Skupljači perja", traživši 40 tisuća kuna odštete, a sud je presudio u njegovu korist.

Odvjetnik Šerić je, pak, u svome očitovanju naveo kako presuda u tom slučaju ne daje za pravo tuženom da i dalje kleveće tužitelja, a pravna zastupnica naših novina je zatražila rok za očitovanje na tu tvrdnju Paragina zastupnika.

Ovaj je put, pak, predmet tužbe Jovićev tekst objavljen 1993. u "Slobodnoj Dalmaciji" pod naslovom "Pokapanje Hrvatske", a sporni su navodi da je "Paraga u Americi govorio sve najlošije o Hrvatskoj, aktivno sudjelovao na rušenju vlasti, pozivao dobrovoljce da krenu na Banske dvore i osnivao HOS kako bi unio podjele u Hrvatskoj vojsci".

Čelnik HSP-a 1861. je s tim u vezi istaknuo kako ga je naš novinar "oklevetao zbog iznesene istine u Kongresu SAD-a o umiješanosti Tuđmanove vrhuške u rat u BiH na strani velikosrpskog agresora".

I. DOŠEN