Slobodna Dalmacija: 11. 04. 2003.

NOVE POJEDINOSTI O NEDAVNOM UHIĆENJU HAAŠKOG OSUMNJIČENIKA

Ivica Rajić živio je u stanu Četvrte gardijske brigade?

Obitelj haaškog osumnjičenika, nekadašnjeg zapovjednika HVO-a za srednju Bosnu, Ivice Rajića živjela je punih sedam godina u Splitu u Ulici Antuna Branka Šimića 31 na trećem katu.

Rajićeva supruga i njihove tri kćeri uopće nisu ni skrivale svoj identitet sve ove godine, no nakon Rajićeva uhićenja u petak, sa stana je skinuta pločica s tim prezimenom. Jedino su Rajići zaboravili ili nisu stigli skinuti pločicu s prezimenom s ormarića za poštu i zvona na ulaznim vratima zgrade.

Prilikom dolaska ekipe "Slobodne" nitko iz stana nije odgovorio na našu zvonjavu, a u bravi nije bilo ključa, pa je valjalo pretpostaviti da u stanu nema nikoga. Od dva preostala stana na trećem katu gdje su Rajićevi živjeli samo na jednom stanu je pločica s prezimenom Topić, dok i susjedni stan na vratima nema prezime vlasnika.

Nitko u zgradi nije bio spreman na razgovor, ali smo doznali da od tri Rajićeve kćeri najstarija ove godine upravo završava maturu, a druga osnovnu školu na Blatinama. Teško je ne povjerovati da je Rajić, iako u bijegu, sve ove godine navraćao do obitelji, a ako su do sada objavljene informacije točne, on je u toj ulici bio i uhićen u petak 4. travnja prilikom izlaska iz zgrade.

Kako je Rajić došao do stana u zgradi na Blatinama, koju je gradila tvrtka "Mepling", vlasnika Jerka Bošnjaka iz Posušja? Kako doznajemo, stanove je kupovao MORH 1994. i 1995. godine.

— Moja tvrtka je izgradila jedan stambeni blok s četiri ulaza, mislim sve skupa 98 stanova. Stanove smo mahom prodavali preko agencija, a nekoliko stanova je kupila vojska. U tim stanovima su smješteni uglavnom pripadnici Četvrte gardijske birgade, a sada, je li Rajić na taj način dobio stan, ne znam, niti ulazim u to — kaže Bošnjak. On, inače, poznaje Ivicu Rajića i kaže da ga je susreo dva puta u životu, ali ne zna živi li on i njegova obitelj u jednom od 98 stanova koje je izgradila njegova tvrtka.

Marko DIDIĆ