Slobodna Dalmacija: 11. 04. 2003.

Šamaranje krepanog konja

Dok se u Saboru mlatila prazna slama o slučaju Sunčanog Hvara, na raspravu je čekalo 48 zakona

Piše: Siniša PAVIĆ

U Saboru se dva dana mlatila prazna slama! Možda zvuči prežestoko, možda će se zastupnici naći uvrijeđeni, no ako su ikada na ovakvu konstataciju novinari i javnost imali pravo, onda je to nakon dva dana naporna slušanja nazovipokušaja da se nakon više mjeseci zatišja i raspetlja afera iliti slučaj zvan privatizacija hotelskog poduzeća "Sunčani Hvar".

Komentar nije ishitren, nego je dobro pofudran izlaganjima onog manjeg dijela razboritih deputata koji su shvatili da se rasprava samo radi rasprave i sporadičnog verbalnog pljuckanja vodi. Ili kako to lijepo reče Valter Drandić iz IDS-a: "Mi ovdje raspravljamo o pretvorbi, o privatizaciji, o turizmu bez argumenata, bez podataka, bez pravih informacija vrlo paušalno i time ne činimo dobro ni hrvatskom turizmu ni gospodarstvu ni Hrvatskoj". Ili kako je to lijepo primijetio pravaš Tonči Tadić, bila je to rasprava o tome "što je kada tko kome rekao i što je tko kada kome odgovorio", umjesto da nakon dva dana imamo barem jedan kvalitetni prijedlog zahvaljujući kojemu se nove privatizacijske katastrofe ne bi događale.

A nije se teško sjetiti kako je umalo zbog Sunčanog Hvara pukla koalicija!? Ili su nam samo onomad mazali oči dok su se šotokuco preslagivali odnosi unutar koalicije, primjerice HSS na čelu s Tomčićem kada je prijetio da će zbog Hvara izaći iz koalicije i kada se ultimativno tražilo ostavku ministrice turizma ili pak SDP i Račan koji je prijetio da će otići taknu li mu Linića!? Jer, u dva dana HSS i SDP bili su poput najboljih prijatelja, poput dvoje nezamjenjivih komapnjona koji važu riječi, svjesni da nije timing ni doba od razvlačenja crijeva. Jer u dva dana Slavko Linić i Pave Župan-Rusković mogli su bez problema kazati kako je ponuda Termi Čatež bila bolja, a da nitko ne reagira! Jer, na koncu, Tomčić u svom "povijesnom" govoru nije kazao ništa novo, dok je Arlović sa žaljenjem svalio sve na pleća Vladine grješne administracije.

A, što se to u ovih nekoliko mjeseci promijenilo? Ništa, hoteli su nam, pa i hvarski, i dalje u jadnom stanju, a privatizacija nam se i dalje odvija po HDZ-ovu modelu i rođačkoj formuli. Ništa, osim što smo koji mjesec stariji i bliži novim izborima, a kad si bliži izborima i kad ti ankete ukazuju na opaki pad popularnosti, onda se rasprave dva dana vode samo u predizborne svrhe, a partner partnera štiti, jer mu je mir u kući ovaj tren prijeko potreban.

Bilo je to, kako je efektno poentirala Vesna Škare-Ožbolt, DC, šamaranje krepanoga konja i ništa više. Odnosno, tek malo više, jer šamarčić je dobio HDZ čija je privatizacija unatoč Sunčanom Hvaru proglašena dnom dna, baš kao i Lijepa naša nanovo raspravom o privatizaciji posve iskompromitirana. Inače, dok se mlatila prazna slama, na raspravu je i dalje čekalo 48(!!) zakona.