Vjesnik: 11. 04. 2003.

Bobetko nije izmakao optužnici, samo je zbog zdravlja procesno nedostupan Haaškom sudu

Na tu kartu ne mogu igrati i njegovi podređeni. Valja se samo sjetiti da je general Mladen Markač, nakon svjedočenja u Zagrebu, doživio i optuženičku ulogu. Točka na procesni ishod u slučaju Bobetko može ga, zbog njegovih vojnih, policijskih i političkih dužnosti u to vrijeme, istaknuti kao osobu od koje će se slučaj »Medačkog džepa« dalje odmotavati

ZAGREB, 10. travnja – Nakon srijede i službene potvrde Haaškoga suda da je uhidbeni nalog i nalog o transferu povučen, a optužnica ostala na snazi, umirovljeni general Janko Bobetko ostao je sam u svojoj bolničkoj sobi. Sljedećih će mjeseci biti spomenut isključivo kao osoba nad kojom će medicinari redovito provoditi kontrolu njegova narušena zdravlja. Tako je nakon šest mjeseci drame njegov slučaj i pravni postupak u povodu optužnice za ratni zločin protiv njega dospio na točku s koje se mogu samo kontrolirati parametri njegova zdravstvenog stanja.

Odvjetnik Bosiljko Mišetić, branitelj optuženog, postavio je pitanje o tome zašto Haaški sud nije povukao i optužnicu. Razlog je vrlo jednostavan: optuženje za ratni zločin ne zastarijeva. Prema tome, bilo koji procesni postupak prema optužnici značio bi na neki način i presudu. Odustane li Tužiteljstvo u Haagu od optužnice, Bobetko je nedužan. Ukine li se optužnica, pravni rezultat je isti. A ta vrst »priznanja« Ureda Carle del Ponte jednostavno se ne može očekivati. Bio bi to postupak koji duboko ulazi u meritum spora koji, zbog zdravstvenog stanja umirovljenog stožernoga generala i nije vođen.

Dakle, trenutno, opstanak optužnice i njenih (u međuvremenu od prve do druge dostave, 19. rujna 2002., ponešto korigiranih) navoda za tužiteljstvo znači da je Bobetko kazneno pod udarom sumnje da je počinio djela opisana u tom aktu. Ali, zdravstveno stanje optuženika nije bilo takvo da se dokazi tužiteljstva izvedu pred sudom. Činjenica da je Bobetko za Sud i dalje strankom potvrđena je obvezom svakomjesečnog izvješćivanja medicinskih stručnjaka o njegovu stanju zdravlja. To i dalje drži proces otvorenim.

Optužnica protiv Bobetka, u trenutnom procesnom statusu, međutim, ne bi trebala izbjeći stručnoj, dakle, pravničkoj pozornosti. Njezinim iščitavanjem bi se vrlo lako moglo nazrijeti, bez lakonskih političkih spekulacija, u kojem će pravcu krenuti angažman Carle del Ponte i njenih istražitelja. Istina, Janko Bobetko je bio vrhom vojne vlasti u trenutku kad je akcija »Medački džep« vođena. Ali, to ne znači da će eventualnih haaških propitkivanja biti pošteđeni i njemu podređeni časnici Hrvatske vojske. Ne treba zaboraviti ni prošlojesenske razgovore protiv niza vojnih osoba, vođene u Selskoj u Zagrebu.

Bobetko nije izmakao optužnici, samo je zbog zdravlja procesno nedostupan Haaškom sudu. Na tu kartu ne mogu igrati i njegovi podređeni. Valja se samo sjetiti da je general Mladen Markač, nakon svjedočenja u Zagrebu, doživio i optuženičku ulogu. Točka na procesni ishod u slučaju Bobetko može ga, zbog njegovih vojnih, policijskih i političkih dužnosti u to vrijeme, istaknuti kao osobu od koje će se slučaj »Medačkoga džepa« dalje odmotavati. Tome valja dodati da je prvostupanjskom osudom Mirka Norca u Rijeci moguće očekivati da se i prema njemu povuče optuženički haaški potez. Uostalom, to je stavka s kojom se već dugo spekulira i u hrvatskoj javnosti.

Baš zbog tih mogućih odluka iz Haaga, važna je činjenica da je optužnica protiv Bobetka »ostala na snazi«. Njezin bi se sadržaj mogao pojaviti i na mogućim novim haaškim suđenjima, ali drugim optuženicima. Posebno zato, što je sam Bobetko ostavio toliko mnogo pisanih tragova o svojoj, ali i ulozi još nekih aktera cijele akcije u Lici. Ti su tragovi dijelom optužnice na njegov, ali i na račun nekih drugih hrvatskih časnika. I zato, zatvoriti Bobetkovu optužnicu značilo bi »amnestirati« i sve ostale. A to, sigurno je, tužiteljstvo u Haagu ne želi.

V. Rajić