Vjesnik: 12. 04. 2003.

»Siva lisica« traga za Saddamom

Amerikanci sada tragaju za Saddamom svim raspoloživim sredstvima, uključujući i jedinicu Pentagona za tajne obavještajne operacije, poznatu pod nazivom »Siva lisica« / Al Jazeera je objavila da postoji dogovor o sigurnom izlasku Saddama iz Bagdada u zamjenu za prekid vatre

LONDON, 11 travnja (Od Vjesnikove dopisnice) - Nakon pada Saddamovog režima i dalje se ne zna gdje je irački silnik. O njegovoj sudbini postoji gomila često proturječnih glasina, od toga da se sakrio u svoj rodni grad Tikrit, preko toga da se zavukao u rusko veleposlanstvo u Bagdadu, ili u džamiju u istom gradu. Otpisati se može samo ova zadnja opcija, jer su džamiju u međuvremenu pretražili američki marinci, nakon žestokih borbi koje su se oko nje vodile u četvrtak.

Amerikanci sada tragaju za Saddamom svim raspoloživim sredstvima, uključujući i jedinicu Pentagona za tajne obavještajne operacije, poznatu pod nazivom »Siva lisica«. Specijalizirana za potragu za pojedincima, ta je jedinica u Libanonu djelovala protiv ekstremističke organizacije Hesbollah, a u Južnoj Americi je pomogla u hvatanju kolumbijskog baruna droge Pabla Escobara.

No Amerikanci se ne oslanjaju samo na »Sivu lisicu«, već i na svoje špijunske satelite, avione za fotografsko izviđanje, te na bespilotne letjelice »predator« i »global hawk«, koje nadlijeću područje između Bagdada i Saddamovog rodnog Tikrita. Prisluškuju se i radiovalovi, u nadi da će preko njih pokušati međusobno komunicirati članovi iračkog vodstva, te da će im se tako ući u trag. U lovu na Saddama, Amerikancima pomažu i britanska tajna služba MI6, te britanski komandosi.

U Bagdadu su američke snage do sada upale u niz zgrada nakon dojava da su se unutra sklonili Saddam Hussein ili članovi njegovog režima. No nitko do sada nije uhvaćen. Do danas nije poznato ni je li diktator doista bio u kompleksu zgrada u bagdadskoj četvrti Al Mansour, koju su još u ponedjeljak sa zemljom sravnili Amerikanci. Britanske tajne službe drže da je on uspio izaći iz zgrade neposredno prije bombardiranja, a Amerikanci se nadaju da je možda ipak zaglavio u njoj. Više o tome mogla bi možda reći DNK analiza, za koju se već pokušalo prikupiti uzorke, no nikakvi rezultati nisu do sada objavljeni.

U nedostatku informacija, množe se špekulacije. Među neobičnije spada ona koju je ovih dana izrekao predsjednik libanonskog parlamenta, Nabih Berri. On je izjavio da se Saddam možda sklonio u rusko veleposlanstvo u Bagdadu, dodajući da je to bilo u okviru američko-ruske nagodbe. »Zašto se američki veleposlanik vratio u Bagdad? Što je Condoleezza Rice radila u Moskvi?«, upitao je Berri reportere.

Ruski veleposlanik u Iraku Vladimir Titorenko još je u nedjelju napustio tu zemlju, ali se na putu prema Siriji njegov konvoj našao pod američkom vatrom. U utorak se Titorenko vratio u Bagdad, da pokupi ranjenog vozača veleposlanstva, kome je bila ukazana njega u jednoj iračkoj bolnici. Američka savjetnica za sigurnost Condoleeza Rice sastala se pak u ponedjeljak u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, da bi ga, kako je kasnije rekla, uvjerila kako Washington cijeni partnerstvo s Rusijom.

Dužnosnici u Washingtonu i Moskvi zanijekali su u međuvremenu tvrdnje da se Saddam Hussein sklonio u rusko veleposlanstvo u Bagdadu. Pozivajući se na jedan ruski vojnoobavještajni izvor, moskovski dopisnik arapske tv postaje Al Jazeera javio je sredinom tjedna da se upravo radi na američko-iračkoj nagodbi o obustavi vatre. Navedeno je da je Saddamu, u zamjenu za prestanak iračkog otpora, obećan siguran izlazak iz Bagdada. Prema istim izvorima, s američke strane su na nagodbi radili pripadnici CIA-e, koji su se u Bagdadu nalazili od prije početka rata.

No postoje i drugačija nagađanja. Jedno od njih glasi da je Saddam Hussein mogao biti evakuiran u Tikrit, grad sjeverno od Bagdada, odakle potječe njegov klan i gdje je do sada imao jako uporište. Jedan kurdski list javio je još u utorak da se, prema nekim izvorima, Saddam sa sinovima i vrhuškom bivšeg iračkog režima doista skriva u tom gradu. Glasine i vijesti o tome da je navodno viđen ovdje ili ondje, stavljaju ga paralelno na još nekoliko mjesta.

Jedno moguće skrovište za ostatke iračkog režima mogla bi biti i Sirija. Američki državni tajnik za obranu Donald Rumsfeld ovih je dana opomenuo tu zemlji da ne pruža utočište Saddamovim ljudima, ali nije rekao da je i irački diktator osobno prešao granicu.

Druge visoke ličnosti iračke administracije za kojima se također traga jesu ministar za informiranje Saed al Sahhaf, zadnji put viđen u utorak, kako daje izjavu novinarima na parkiralištu bagdadskog hotela Palestina. Ne zna se ni gdje je utjecajni zamjenik iračkog premijera, Tariq Aziz, ali kurdski tisak za njega tvrdi da je bio primijećen u sjevernoiračkom gradu Mosulu. Za generala Ali Hassana al Majida, zvanog Kemijski Ali, drži se da je mrtav, nakon što je prošle nedjelje bombardirana njegova kuća u Basri, ali ni ta vijest nije potvrđena.

»To je poput Hitlera nakon Drugog svjetskog rata. Nitko nije vidio njegovo tijelo. Samo su rekli da je mrtav i da su ga sahranili«, izjavio je ovih dana neimenovani američki dužnosnik. No ako su Saddam, njegovi sinovi i drugi pripadnici iračke klike živi - te ako ne stoji špekulacija o navodnoj nagodbi prema kojoj se Saddam sklonio kod Rusa - Amerikanci će ih sve svakako htjeti zarobiti. Kao prvo, htjet će protiv njih upriličiti suđenje zbog ratnih zločina, a osim toga, željet će iz prve ruka saznati što više o skrivenom iračkom arsenalu oružja masovnog uništenja.

Jasna Zanić Nardini