Slobodna Dalmacija: 12. 04. 2003.

VIJEĆE MINISTARA EU-a U PONEDJELJAK ĆE RAZMATRATI HRVATSKU APLIKACIJU

Stiže upitnik s tisuću pitanja

BRUXELLES — Kada u ponedjeljak, kako se očekuje, Vijeće ministara EU-a na svojem luksemburškom sastanku dade prolaz Hrvatskoj, odnosno uputi Europskoj komisiji na razmatranje njezin zahtjev za članstvo, tek tada počinje pravi posao. Svatko tko se ikada ljutio na službenike u javnim službama, sljedećih mjeseci trebao bi imati za njih sve moguće razumijevanje.

Hrvatska administracija ili birokracija obavljat će zadatak svojeg života, zahtjevan i opsežan kao nikada do sada, i od jihova rada će u velikoj mjeri ovisiti kakav će avis — službeno mišljenje — dati za godinu dana Europska komisija o hrvatskoj kandidaturi.

Izrada avisa počet će time što će Europska komisija poslati hrvatskoj Vladi veliki upitnik od preko tisuću pitanja koji će se ticati svih segmenata društvenog, političkog, intistucionalnog i ekonomskog života u zemlji. Od trenutka zaprimanja dokumenta Hrvatska će imati tri mjeseca da na sva ta pitanja potanko odgovori. Svaka zemlja koja se spremala na kandidaturu dobila je svojedobno takav uputnik i svoje primjerke ljubazno proslijedila i Zagrebu da se ovdje vidi o čemu se konkretno radi ...

No, kako je put zemalja koje se na godinu primaju u EU počeo prije deset ili dvanaest godina, zajedničko europsko zakonodavstvo — acquis communitaire — se povećavalo i mijenjalo. Zato će Europska komisija morati prvo prilagoditi te upitnike našem slučaju. Pretpostavlja se da će ekipi Komisije za to trebati oko dva mjeseca i da će onda taj "ispitni materijal" od 150 stranica biti predan hrvatskoj Vladi.

Ako materijal dodje prije ljeta, uzet će se u obzir ljetni praznici, ali to ipak znači da ove godine za zaposlene u odgovorajućim resorima nema velikog godišnjeg odmora. Pitanja su vrlo konkretna i odnose se na sva resorska područja kako bi se utvrdilo je li Hrvatska stvarno spremna pokrenuti pregovore o članstvu u EU-u. Duljina odgovora zavisi od pitanja i obično je propisana. Na primjer, jedno je pitanje: — Opišite pravnu regulativu u RH vezanu uz zaštitu tržišnog natjecanja, odnosno konkurencije. To je prilično načelno pitanje i na njega ne bi trebalo biti posebno teško odgovoriti. Lagano bi pitanje bilo i ovo: — Koje se tijelo bavi odobravanjem koncesija za RTV difuziju i prema kojim kriterijima?

No, pitanja će biti i specifičnija, pa mogu glasiti: — Opišite kako funkcionira vaš mehanizam unutarcarinske kontrole pravila podrijetla. To pitanje zahtijeva specifičnije znanje, a takodjer i mogućnost jasnog, konciznog izražavanja. Primjer jednog složenijeg pitanja može biti: — Procijenite sposobnost odredjenog ministarstva na području zaštite okoliša u domeni menadžmenta gradskog otpada ... Sva moguća područja, unutar svih sektora, bit će obuhvaćena nekim Komisijinim pitanjem, i hrvatska administracija morat će se pokazati dovoljno sposobnom da na taj izazov odgovori.

Dakle, za svako od tih pitanja mora u Hrvatskoj postojati odgovorajući stručnjak koji zna odgovor, i iznad njega odredjeno tijelo koje će koordinirati i pitanja i odgovore. Očito, na neka pitanja trebat će odgovarati nekoliko različitih osoba, često iz raznih ministarstava ili sektora. Na pitanje o tome kakvo bi to pitanje moglo biti, hrvatski diplomat dao je ovaj primjer: "Procijenite utjecaj ukidanja carinskih kontrola na granicama s državama članicama." Ako netko ode na godišnji, odgovor neće biti cjelovit!

Naravno, moći će tražiti i popisi legislative ili prijevodi odredjenog zakona ... zaista, zahtjevi mogu biti i bit će razni. Trebat će koordinirati i uskladiiti sektorske procjene i ocjene, prevesti, uobličiti konačni tekst — doista, bit će to golem posao, ali ako se dobro koordinira, provediv. Konzultacije s resorima već su počele, jer očito je — tri mjeseca za takav ogroman posao — vrlo je kratak rok.

No, druge su zemlje u sličnoj poziciji uspjele, pa zašto ne bi i Hrvatska. Kad Komisija dobije takav materijal, onda prouči odgovore — za to joj treba oko dva mjeseca, i upućuje Hrvatskoj dodatna pitanja, zahtjeve ili pojašnjenja. Sa strane Komisije, posao će vjerojatno koordinirati voditeljica hrvatskog deska, ali će razni odgovori ići u razne resore Europske komisije — trgovinski, pravosudni, zaštitu okoliša, konkurenciju ... Dodatne odgovore Komisija još jednom prouči i za otprilike godinu dana objavit će svoj avis.

Upitnikom će se procjenivati i politički uvjeti, a ako izbori budu završeni prije predaje avisa, vjerojatno će se dodatnim pitanjima procjenjivati i njihova kvaliteta, formiranje nove vlade i slično. Predizborna situacija mogla bi, logikom stvari, utjecati na klimu u kojoj se radi na upitniku, i zato je prijeko potrebno da se sektori na operativnoj razini pripreme na to i posao obave bez obzira na to što se dogadja i što će se dogoditi.

Matko FRANAC