Slobodna Dalmacija: 12. 04. 2003.

POKUŠAVAJUĆI DEMANTIRATI NAVODE IZ NAŠEGA LISTA, POLICIJA JE NEIZRAVNO POTVRDILA ISTINITOST SPORNOGA ČLANKA

Ivica Rajić dobio je osobnu iskaznicu na lažno ime početkom veljače 2003.

SPLIT — Slobodna Dalmacija je točno izvijestila javnost o tome da je PU splitsko-dalmatinska početkom ove godine izdala lažne isprave Ivici Rajiću. Ovu činjenicu neizravno je potvrdilo i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u svojom jučerašnjoj reakciji na tekst objavljen u našem listu.

Poričući i osuđujući interpretaciju činjenica, a da činjenice ne odbaci ili ih ne dovede u pitanje, MUP je samo osnažio sasvim logičan zaključak da su izdavanjem osobnih isprava Ivici Rajiću početkom ove godine aktualne državne vlasti morale znati gdje se Rajić skriva (ako se uopće skrivao) i boravi.

Napominjemo, Slobodna Dalmacija je prva pronašla i objavila fotografiju zgrade u Ulici A. B. Šimića u Splitu u kojoj obitelj Rajić već duže vrijeme stanuje i ispred koje su Ivicu Rajića uhitili pripadnici postrojbe za posebne namjene Lučko. Slobodna Dalmacija je prva objavila da su novi osobni dokumenti Ivici Rajiću u PU splitsko-dalmatinskoj izdani početkom 2003. godine, što je činjenica koja za sobom povlači niz neugodnih pitanja o kojima bi se u MUP-u, očito, vrlo rado izbjegao razgovor.

Jako je važno da su činjenice do kojih je Slobodna Dalmacija došla novinarskim istraživanjem istinite i točne. Da budemo još precizniji, Ivici Rajiću je osobna iskaznica na lažno ime izdana početkom veljače 2003. godine u PU sa sjedištem u Splitu, točnije u policijskoj postaji jednoga gradića u neposrednoj blizini Splita. Ta spoznaja otvara mogućnost samo dvaju zaključaka. Aktualna državna vlast primila je u "nasljedstvo" skrb o haaškom optuženiku u bijegu, čije je boravište znala, a uhitila ga je dva mjeseca nakon što mu je izdala novu osobnu iskaznicu. Ako se sve odvijalo bez znanja i odobrenja s vrha, onda je izvjesno da MUP ne zna što se unutar pojedinih struktura policije i obavještajne zajednice doista zbiva, pa je moguće da mimo znanja i kontrole najviših dužnosnika djeluje usporedni policijski aparat koji je pružao zaštitu Rajiću.

Kako god bilo, hrvatska javnost zbog toga mora biti zabrinuta, a na MUP-u je da što prije javno rasvijetli cijeli slučaj.

KAKO DO NOVOG IDENTITETA?

ZAGREB — Institut zaštite svjedoka i izdavanje novog, lažnog identiteta u Hrvatskoj opisan je i reguliran Zakonom o Uskoku kao i Zakonom o krivičnom postupku. Prema odredbama tih zakona novi identitet može zatražiti osoba koja se zbog raznih okolnosti osjeća da joj je život ugrožen. Primjerice, zakonsko pravo na novi identitet imaju svjedoci pokajnici, pripadnici tajnih službi i osobe koje su od posebnog državnog interesa, pojasnio nam je bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Željko Sačić.

On ističe kako prema ZKP-u i Zakonu o Uskoku, a na inicijativu osobe koja zbog ugroženosti života traži novi identitet, državni odvjetnik daje preporuku vijeću nadležnog županijskoga suda, koje zatim odlučuje o tome je li zahtjev opravdan ili nije. Ako zahtjev bude opravdan, provedbu i organizaciju novoga života i identiteta zaštićene osobe na sebe preuzima policija. Naime, policija je ta koja će odlučiti o tome gdje će osoba boraviti, gdje će živjeti, koje će ime nositi i kakav će joj uopće biti identitet. Uz to policija ima dužnost nadzirati i čuvati osobu sve dok se nalazi u programu zašitite svjedoka, odnosno štititi njezin novi identitet.

S. DUKIĆ