Večernji list: 12. 04. 2003.

KOMERCIJALNA BANKA - BAJIĆ NAREDIO ISTRAGU ZBOG ZAGREBAČKOG NOVCA

Istraga protiv Šoića traje već četiri godine

Odvjetništvo dosad uopće nije ispitivalo donacije, povoljne kredite

Da je znao kako će raditi istražni suci Županijskog suda u Zagrebu, Josip Šoić, tada direktor Komercijalne banke, u travnju 1999. godine zacijelo ne bi potražio liječničku pomoć u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, u koju je stigao samo dan prije nego je trebao biti ispitan kod istražnog suca.

Naime, ni pune četiri godine nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu tražilo pokretanje istrage protiv Šoića, istraga nije dovršena! Kako doznajemo, istražni sudac još čeka vještačenje...

No, tužitelje tek sada, nakon naloga glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, čeka pravi posao oko drugog dijela te afere, oko 114 milijuna zagrebačkih kuna, koje su u Komercijalnu banku položili direktori gradskih ustanova i poduzeća.

Zasad su dobro prošli i svi gradski čelnici tadašnje HDZ-ove vlasti jer Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu nije uopće ispitivalo ima li kakve krivnje na tadašnjoj gradonačelnici Marini Matulović-Dropulić, predsjedniku Gradske skupštine Zlatku Canjugi i Jerki Jukić, pročelnici Gradsko ureda za zdravstvo i sestri gradonačelnice, doznajemo od Krunoslava Canjuge, županijskog državnog odvjetnika.

Tužitelji u Općinskom državnom odvjetništvu dosad su utvrđivali tek je li u trenutku kad su direktori gradskih ustanova i poduzeća polagali 114 milijuna kuna na račun Komercijalne banke, ta banka poslovala uredno, ali ne i zašto su svi odjednom novac povjerili baš toj banci i ima li to veze sa donacijama HDZ-u, NK Croatiji, kreditima koje su dizali članovi obitelji više osoba koje su polagale novac...

Nije se ispitivalo jesu li točni navodi iz izvještaja drugog gradskog povjerenstva, na čelu sa Zdravkom Tomcem, u kojem je stajalo, primjerice, da je sin Jerke Jukić u toj banci dizao kredite. Kredit je digla i supruga ravnatelja Doma zdravlja Novi Zagreb, ravnateljica Doma zdravlja Trnje... Nije ispitano ni koliko ima veze s upućivanjem gradskog novca u tu banku to što je punac Zlatka Canjuge dao Banci u zakup poslovni prostor i taj novac oročio u toj Banci uz kamatu od 3,5 posto mjesečno. Zatim, Canjuga je vozio automobil te banke, koristio se njezinim mobitelom, banka je opremila prostorije Gradskog odbora HDZ-a, a u Dinamo, tadašnji NK Croatia, gdje je Canjuga bio predsjednik, iz Komercijalne banke došlo je 28 milijuna kuna. Bilo je indicija i da su neki ljudi dobivali kamatu od nevjerojatnih 51 posto godišnje.

Marina Matulović-Dropulić Povjerenstvu je izjavila da nitko od 27 direktora trgovačkih društava i 30 ustanova nju nije pitao gdje da drži gradski novac, te rekla da Gradsko poglavarstvo nema ingerencije nad trgovačkim društvima, a da ona nije bila ni u izvršnim tijelima HDZ-a.

Canjuga je pak rekao da je vozio automobil koji je Komercijalna banka dala - uredu predsjednika Republike...

Istraga protiv petorice Šoića

Krunoslav Canjuga, županijski državni odvjetnik u Zagrebu, najavljuje da će sada biti provedena potpuna obrada ovog predmeta, a ne želi reći hoće li biti poveden postupak protiv odgovornih tužitelja koji su dvije godine izgubili kako bi istraživali samo to je li poslovanje Komercijalne banke bilo uredno kad su direktor položili 114 milijuna kuna. U drugom slučaju, postupku protiv Josipa Šoića, predmet je zapeo u 4-godišnjoj sudskoj istrazi, a vodi se protiv petorice Šoića. Uz Josipa, istraga se vodi protiv njegova brata Ivana, sina Željka, te nećaka Zvonka i Ivice. Josipa Šoića su tužitelji osumnjičili da je četvorici članova obitelji odobrio kredite kojima su oni kupili dionice Komercijalne banke, tako da su Šoićevi postali vlasnici 65 posto banke.

Silvana Perica