Novi list: 12. 04. 2003.

»Harrisonovo cvijeće« i HIP-ova ikebana

Zoran KRŽELJ

Hrvatski istinski preporod prof. dr. Miroslava Tuđmana u predizbornu kampanju, čini se, ulazi držeći se one Lenjinove po kojoj je film najširi i najprohodniji promidžbeni put do masa. Kako je i naš list već pisao, HIP se upustio u organizaciju projekcija američko-francuskog filma »Harrisonovo cvijeće« koji govori o stradanju hrvatskih civila u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata kroz priču o Pulitzerovom nagradom ovjenčanom Newsweekovom fotografu Harrisonu Lloydu kojega, izgubljenoga u istočnoj Slavoniji, dolazi tražiti njegova supruga Helen.

Ratnu priču koja eksplicitno prikazuje najgroznije strahote, silovanja, masakriranja djece, ubijanja ranjenika..., koja u distribuciju hrvatskim kinima kreće početkom lipnja, HIP, očito, pokušava iskoristiti u političke svrhe.

– Ovaj film snimljen je još 2000. Iako formalno njegovo prikazivanje nije bilo zabranjeno u Hrvatskoj, film je potpuno prešućen zbog vrlo realističnih prikaza strahotnih srpskih ratnih zločina u Našicama, Vinkovcima, Nuštru i zadnjim danima Vukovara, stoji u HIP-ovu pozivu na splitsku projekciju.

A, da HIP-u doista nije do filma, već do politike, posve je jasno iz nastavka teksta u pozivnici za projekciju. Naime, tamo stoji da »u filmu glume velike filmske zvijezde: Andie MacDowell (ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolju ulogu u filmu »Pianist«)... (??)

Da je kojim slučajem Miroslavu Tuđmanu i akademskom slikaru Antunu Matešu doista stalo do filma, umjesto što im je na prvom mjestu njegova zloporaba u politikantske svrhe, svojevrsna politikantska ikebana, valjda bi se potrudili saznati kako Andie MacDowell, s obzirom na spol, ne bi nikako mogla biti glavni glumac filma »Pianist«, pa tako ni ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolju ulogu, već da je zlatnu statuicu Američke filmske akademije za najboljega glumca s nedavne podjela Oscara svojoj kući ponio njezin kolega Adrien Brody.