Slobodna Dalmacija: 12. 04. 2003.

SFOR U TUZLI U SPECIJALNOJ AKCIJI UHITIO NASERA ORIĆA

Zapovjednik obrane Srebrenice - u Haagu

Naser Orić je prebačen u Haag gdje se tereti za zločine nad zarobljenicima i zbog zločina muslimanskih oružanih jedinica koje su spalile i na druge načine razorile i opljačkale najmanje 50 sela i zaselaka s pretežno srpskim stanovništvom

SARAJEVO — Ratni zapovjednik Srebrenice Naser Orić optužen je po dvije točke za individualnu, a po četiri za zapovjednu odgovornost za ubojstva, okrutna postupanja, bezobzirna razaranja i pljačku počinjene tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. godine, priopćio je u petak na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavnik Haaškog tribunala u BiH Refik Hodžić.

Glasnogovornik SFOR-a Dale MacEachern je naveo da su pripadnici SFOR-a uhitili Orića u Tuzli u četvratak oko 22 sata te da se nije opirao uhićenju tako da u toj operaciji nikakvih žrtava nije ni bilo. Orić je u petak oko osam sati prebačen u pritvorsku jedinicu Haaškog tribunala.

Odgovarajući na pitanje zašto je SFOR izveo hapšenje, a ne federalni MUP, pogotovo imajući u vidu ranije Orićeve izjave da će se u slučaju podizanja optužbe sam predati Tribunalu, Hodžić je kazao da je Tužilaštvo uručilo optužnicu SFOR-u "iz operativnih razloga". Međutim, nije mogao reći ništa o razlozima koji su naveli Tužilaštvo da o optužnici obavijesti samo SFOR, a ne i Federalno ministarstvo pravde.

Navodeći neke točke optužnice protiv Orića, Hodžić je naveo slučaj koji se dogodio između 24. rujna 1992. i 20. ožujka 1993. godine kada su pripadnici vojne policije, pod komandom i kontrolom Nasera Orića, zatorili nekoliko osoba srpske nacionalnosti u Stanicu javne sigurnosti u Srebrenici i u zgradu koja se nalazila iza zgrade Skupštine općine Srebrenica.

— Ti zatočenici su podvrgnuti fizičkom zlostavljanju, velikim patnjama i teškim povredama tijela i zdravlja te nehumanim postupcima stražara, odnosno drugih osoba a uz pomoć stražara. U nekim slučajevima zatvorenici su nasmrt premlaćeni. Fizičko zlostavljanje je uključivalo premlaćivanje raznim predmetima kao što su drveni štapovi, drvene motke, čelične cijevi, metalne šipke, bejzbol palice, puščani kundaci, gole šake te udaranje čizmama i vađenje zuba na silu zahrđalim kliještima - kazao je Hodžić.

Naser Orić je u periodu približno od rujna 1992. do kolovoza 1995. godine znao ili imao razloga znati da se njegovi podređeni spremaju planirati, pripremati ili izvršiti djela zatvaranja, ubijanja ili okrutnog postupanja prema zatočenim Srbima.

U dijelu optužnice koji se odnosi da bezobzirno razaranje gradova, sela i naselja koje nije opravdano vojnom nuždom, zatim pljačke javne ili privatne imovine navodi se da su u razdoblju od svibnja 1992. do veljače 1993. godine "muslimanske oružane jedinice" poduzimale razne vojne operacije protiv snaga Vojske Srpske Republike BiH u istočnoj Bosni.

— Tijekom tih operacija, muslimanske oružane jedinice su u općinama Bratunac, Srebrenica i Skelani spalile i na druge načine razorile i opljačkale najmanje 50 sela i zaselaka sa pretežno srpskim stanovništvom. Zbog toga je iz tog područja izbjeglo na tisuće Srba - kazao je Hodžić.

Kako je rekao Hodžić, ukoliko Orić bude proglašen krivim po navodima optužnice, teoretski bi mu se mogla izreći kazna doživotnog zatvora.

Zlatko TULIĆ, (F)

OD MILOŠEVIĆEVOG TJELOHRANITELJA DO RATNOG JUNAKA

SARAJEVO — Uhićenje ratnog zapovjednika Nasera Orića uznemirilo mnoge, a posebice vrhušku SDA i njezinog počasnog predsjednika Aliju Izetbegovića. Podsjećanja radi, uoči početka agresije na BiH, Naser Orić je bio pripadnik tadašnjeg saveznog MUP-a Srbije, a nakon toga jedan od glavnih zaštitara Slobodana Miloševića.

Njegovo pojavljivanje u Srebrenici i postavljanje za ratnog zapovjednika, nakon završetka rata bilo je predmetom špekulacija u pojedinim bošnjačkim medijima. Prema nekim informacijama Naser Orić i general Arif Pašalić, kojeg su bošnjačke tajne službe likvidirale prije nekoliko godina, u ratom zahvaćenu BIH stigli su helikopterima bivše JNA.

U bošnjačkom tisku također se špekuliralo o navodnoj prodaji Srebrenice, odnosno zamjeni teritorija. Pregovori su se navodno vodili između tadašnjih vlasti RS-a, i vrha SDA na čelu s Alijom Izetbegovićem. Stoga i ne čudi panika koja je zavladala u redovima SDA nakon Orićevog uhićenja.

Z. TULIĆ

PROSVJEDI STRADALNIKA ZBOG UHIĆENJA ORIĆA: Srebreničanke blokirale Tuzlu

TUZLA – Odveli ste našeg preživjelog sina i brata. Nevinog, a po Srebrenici se i dalje mirno šeću pravi zločinci. Pokazali ste svoje pravo lice, uzvikivalo je oko dvjesto žena iz Srebrenice u petak u središtu Tuzle, prosvjedujući tako protiv uhićenja Nasera Orića.

Udruga Žene Srebrenice priopćila je kako su njihova ratnog zapovjednika u Haag odveli prekooceanski četnici u odorama SFOR-a, te da je ovime postala jasna uloga međunarodne zajednice koja je pokolj u Srebrenici planirala zajedno s Karadžićem i Mladićem. Nura Begović, članica Udruge kaže da se spektakularnom akcijom htjelo poniziti Orića, dok drugi optuženici odlaze uz državne počasti.

"Međunarodna zajednica i SFOR ovime su pokazali", smatraju srebreničke udruge, "svu mržnju prema muslimanima cijeloga svijeta pa i u BiH".

Žene Srebrenice svakoga jedanaestog u mjesecu, na dan pada te bivše navodno zaštićene enklave, prosvjeduju tražeći istinu o nestalima, a ovoga je puta to okupljanje bilo masovnije, a usto su bile blokirale glavno tuzlansko raskrižje.

Orić je prije dvije godine haškim istražiteljima svjedočio u Sarajevu o ubojstvima desetaka Srba u okolnim selima kada je njegova postrojba uspijevala probijati obruč. I tada su prosvjedovale Srebreničanke ne dajući ga voditi u Haag, a on sam je tada izjavio da je spreman dragovoljno otići ako ga pozovu.

Z. BANOVIĆ

KRATAK OTPOR

Naser Orić, bošnjački ratni zapovjednik 28. divizije Armije BiH, uhićen je u četvrtak u Tuzli, ispred zgrade u kojoj stanuje. Očevici tvrde da je Orića, dok je izlazio iz Jeepa po povratku s treninga, dočekalo desetak Sforovaca, koji su istrčali iz dvaju kombija i auta.

Navodno je kratko pružao otpor dok nije uvučen u kombi i odvezen u nepoznatu pravcu. Za vrijeme akcije mjesto su nadlijetala dva helikoptera.

Nakon izlaska iz Srebrenice, malo prije njezina pada, za što Srebreničani opet optužuju tadašnji UNPROFOR za navodnu režiju kao pripremu kasnijih događanja, Orić se posvetio privatnom poduzetništvu. Nerijetko ga se vezalo i za kriminal.